AKTUELT

Per Olav Tjøtta og Lisa Pollestad i Lie Glass tar små skritt. Det begynte med to ansatte, i dag er det ni. De regner med å ekspandere ytterligere i løpet av året. Foto: Guro Waksvik

Hekta på glass

Daglig leder Per Olav Tjøtta i Lie Glass hadde planer om å bli tømrer, men endte opp med glass. Det har han aldri angret på. Han mener glassfaget skulle vært mye bedre introdusert for elevene på VG1. – Mange flere ville valgt glass hvis de hadde visst mer om hva glassfaget handler om.

Tekst: Guro Waksvik

Vi møter daglig leder Per Olav Tjøtta og administrasjons- og serviceleder Lisa Pollestad i bedriftens lokaler på Orstad i Klepp kommune sør for Stavanger. Lie Glass er en del av konsernet Lie Gruppen, og deler bygg med søsterselskapene Lie Blikk, Lie Design og Lie Ventilasjon. Nylig meldte bedriften seg inn i Glass og Fasadeforeningen.

– Vi vil ha lærlinger, og da er medlemskap nødvendig. Medlemskap vitner også om seriøsitet. Foreningen er øverste instans når det gjelder fagkunnskap. Vi vil følge med og lære. Skulle vi få en sak med en entreprenør, kan foreningen vise riktig vei, sier Tjøtta.

Lie Glass ble etablert i 2020 med Per Olav Tjøtta og en kollega som eneste ansatte. I dag teller bedriften 9 årsverk, og det forventes en ytterligere økning i løpet av våren.

– Vi ansatte en lærling i desember, og får en til etter sommerferien, forteller Pollestad.

Hun begynte i Lie Blikk i 2020, og gikk over i Lie Glass i fjor.

– Vårt mål er å ekspandere. Vi vil bli best. Vi tar små skritt, legger murstein på murstein, så får vi se. Kjerneområdet vårt er rekkverk, men vi har også mye innen dusj- og interiørløsninger, speil, dekor og glassbaldakiner i glass, sier hun.

– I utgangspunktet gjør vi det meste med unntak av fasade. Hvis vi får flere ben å stå på ser jeg ikke bort fra at fasade kan bli en del av vår virksomhet etter hvert, sier Tjøtta.

Det meste av glasset kjøper de fra Si-Glass i Sauda. Kortreist er bra.

Foto av Per Olav Tjøtta

Daglig leder Per Olav Tjøtta i Lie Glass mener medlemskap i foreningen vitner om seriøsitet. Foto: Guro Waksvik

God læretid

Som 16-åring begynte Tjøtta hos Glassmester Einar Knutsen på Bryne.

– Egentlig var det tilfeldig. Jeg var ung og lat. Glassmester Einar Knutsen var den bedriften som lå nærmest. Jeg fikk fort god kontakt med daglig leder Mads Knutsen, og ble faktisk ekstremt hekta på glass. Jeg husker jeg leste Dorma-kataloger på kveldstid, forteller han.

Jobben den gang handlet for det meste om å bytte vinduer og å sette inn isolerglass. Rekkverk i glass fantes nesten ikke.

– På den tiden var det 5 millimeter herdet glass i rekkverk, det fantes ikke Easy glass som nå. Det har skjedd så vanvittig mye spennende, som vi hadde lite kunnskap om da.

Hos Glassmesteren på Bryne fikk han fri utfoldelse. UV-liming fanget interessen. Han kjøpte glass og laget møbler.

– Jeg limte glass og laget TV-benk, bord og skjenk, og vurderte faktisk å lage seng også. Da jeg gikk på Kongsberg sandblåste jeg logoen inn i glasset, forteller Tjøtta.

Han hadde stor respekt for arbeidsgiveren som jobbet 24/7. Han gikk aldri hjem før jobben var gjort.

– Han var en god læremester. Jeg trivdes godt, sier Tjøtta.

En periode hadde de flere store jobber for Lie Blikk. Tjøtta fikk et godt forhold til Lie, og ville prøve noe nytt. Han forlot sin gamle læremester i 2018, var to år Lie Blikk før Lie Glass ble etablert.

Foto av glassrekkverk

Et av bedriftens kjerneområder er rekkverk. Foto: Lie Glass

Et spennende år

– Eierkonstellasjonen har flere fordeler. Det er unikt at vi kan prise og sy sammen en totalpakke uten å måtte forholde oss til så mange, sier Tjøtta.

Lie Glass har flere faste kunder, og er ikke plaget av stor konkurranse. Et spennende år til tross, i Rogaland ser det ut til å gå bedre enn hva den negative statistikken tilsier.

– Nylig leverte vi 60 meter med rekkverk i Easy glass til NATO. Det ble montert på 16 timer. Slike jobber liker vi.

De har flere oppdrag for byggefirmaer som for eksempel Østerhus og Backe. Et pågående prosjekt for sistnevnte er Ankeret i Sandnes.

– Vi skal totalt levere 1.350 meter med rekkverk.

Tjøttas bror er også glassfagmann, og jobber i Alt i Glass i Oslo. Egentlig skulle han også bli tømrer, men fant fort ut at glass var vel så interessant.

Fakta

  • Firma: Lie Glass
  • Daglig leder: Per Olav Tjøtta
  • Styreleder: Kate Mariann Lie
  • Ansatte: 9
  • Fagområde: Glassrekkverk og alt innen interiør
  • Driftsinntekter: 2022: NOK 27 812 000. 2021: NOK 19 015 000
  • Driftsresultat: 2022: NOK 82 000. 2021: NOK 1 415 000

Siste saker fra nyhetsrommet

Foto av glassfagarbeiderePrivat
Foto av Rolf DrivekleppH-fasader
Foto av Harald Aase

Harald Aase
Kommunikasjonsrådgiver

e-post: aase@gffn.no
tlf: + 47 950 84 298