Bærekraftige byggematerialer
Våre kjernematerialer er glass, aluminium og stål. Med VERDENS BESTE BYGGEMATERIALER skaper vi bærekraftige bygg.
Glass med spesielle funksjoner
Du kan få mange funksjoner innebygget i selve glasset.
BYGGESYSTEMER I STÅL OG ALUMINIUM
Aluminium og stål er 100% evig gjenvinnbart. Byggesystemer i disse materialene gir maksimale glassflater, uforstyrret utsikt og rikelig tilgang til dagslys. Systemene innfrir krav til design, komfort, sikkerhet og inneklima.
Boltefestet glass
Boltefestede fasader er fri for rammer og profiler. Systemet gir stor frihet i utformingen av det glassede partiet og den bærende konstruksjonen. Bærende konstruksjon kan bestå av f.eks. fagverk, glassfinner eller et såkalt rigget system av tynne, forspente stålstenger.
Med boltefester kan man redusere synlig bærende konstruksjonen til et minimum, og få store glassflater. Enkeltglass eller to- og trelags isolerruter hulles i hjørner og eventuelt sider. De skrus fast på konsollene gjennom hullene. Boltene kan ha flatt konet hode og sitter forsenket i glasset, eller som utenpåliggende hode.
Den mest populære (ofte dyreste) glass system for anvendelse i SG-fasader (structural-glazing) er boltefestet versjon. Glasspanelet krever hullboringer for å klargjøres for den unike bolten til hvert prosjekt. Spesialdesignede eller standard bolter som er lett tilgjengelig, eller tilpassede komponenter kan utformes.
Spydere eller bakenforliggende beslag i støpt i rustfritt stål er mest brukt til å binde glass til bærekonstruksjonen, selv om tilpassede beslag er ofte utviklet for større fasadeprosjekter. Glasset må være utformet for å tåle belastninger og nedbøyninger som følge av den valgte festemetode.
Closed Cavity-Facade
Hva er en Closed Cavity-Facade?
- En CCF er i hovedsak en kompakt dobbel-skin fasade.
- Den består av enkelt glass på utvendig side, og 2 eller 3-lags glass på innvendig side.
- Avstanden mellom ytre og indre glasslag er 20 til 30 cm.
- Nøkkelfunksjonen er det ventilerte hulrommet som er opprettet mellom ytre og indre glasslag.
Hvordan fungerer denne?
- Luftavstanden er permanent luft og vanntetthet.
- En kontrollert tilførsel av ren, tørr luft føres inn i hulrommet ved et svakt overtrykk.
- Dette forhindrer kondens og holder hulrommet fritt for støv.
- Integrerte persienner eller screen kan plasseres i hulrommet for solavskjerming.
Komponenter og fordeler:
- Tørrluftsystem (Dry Air System):
- Ligger i bygningens tekniske rom (vanligvis i kjelleren).
- Trekker inn uteluft, filtrerer, komprimerer, tørker og lagrer den.
- Tilfører riktig mengde tørr luft til hvert CCF-element.
- Solskjerming (Sun Shading):
- Montert mellom glasslagene.
- Kan benyttes under alle værforhold.
- Forhindrer overoppheting og blending.
- Optimal prosjektering:
- Alle komponenter må være godt prosjektert og langtidstestet.
- Sikrer funksjonalitet, sikkerhet og lave vedlikeholdskostnader.
- Den samme systemleverandøren leverer aluminiumsfasader, solskjerming og tørrluftsystemet.
- Sertifiserte fasadeentreprenører håndterer produksjon og installasjon av CCF-elementer.
Dobbelfasade
Bak begrepet dobbelfasade skjuler det seg et fasadekonsept som åpner for interessante muligheter. I stadig økende grad får byggets økologiske parametre betydning på linje med estetikk, teknikk og økonomi. En helhet som tar hensyn til byggets grønne profil blir stadig mer avgjørende. Dobbeltfasade-løsninger baseres på en ekstra glasshud i tillegg til den ordinære isolerte fasaden. Arkitektonisk og teknisk design løses individuelt fra prosjekt til prosjekt.
Her er «hovedfasaden» på en eller annen måte supplert med en ytre, normalt uisolert tilleggsfasade. Det innebærer at en dobbeltfasade ikke utgjør noe ferdig system, men skapes ut fra individuelle ønsker og krav. Det er naturlig å se konseptet i sammenheng med elementfasader da dobbeltfasaden også gjerne fremstilles som moduler på fabrikk.
Dobbeltfasader ble opprinnelig utviklet for å kunne ivareta enkelte av fasadens funksjoner på en bedre måte. Luftrommet mellom den innvendige isolerte fasaden og et ytre, som regel enklere oppbygd skall byr på flere muligheter. Luften vil på dagtid til en viss grad forvarmes, noe en i den kalde årstiden kan nyte godt av ved ventilasjon gjennom åpningsvinduer i den indre fasaden. Dersom bygningen grenser til områder med støy vil en ytre hud dempe belastningen når vinduer åpnes. Det finnes også eksempler på fasader der renere luft fra byggets bakside framfor forurenset luft fra gaten utenfor ledes opp i mellomrommet.
Til en viss grad vil fasadens isolerende egenskaper forbedres med et ekstra sjikt, men med generelt lavere U-verdier som følge av 3-lags glass og bedre isolerte veggfelt vil denne gevinsten bli marginal.
Dobbeltfasader kan også utnyttes som et rent designmessig grep ved at en ytre hud av rene glassflater og slanke profiler skjuler utenpåliggende solskjerming eller andre komponenter i den bakenforligende fasaden.
Elementfasade
I elementfasader forhåndsproduseres alle elementer på fabrikken, transporteres deretter på byggeplass og monteres. Det tar flere ganger kortere tid å montere en elementfasade enn en vanlig glassfasade. Elementene fremstilles som regel i én etasjes høyde. Hver elementfasade er unik og deres profiler utformes i henhold til behov.
På elementets utside kan det brukes glass, platemetall eller andre værbestandige materialer, i tillegg kan det monteres screen for solskjerming eller sollameller. Elementene konstrueres og prøves i henhold til de krav stilles for elementfasader, og dette krever god forberedelse og planlegging.
Dagens fasader inneholder i økende grad kabelføringer og elektrokomponenter. Motorisert solskjerming har eksistert lenge. Nå er elektrokrome glassprodukter på vei inn, samt åpningsvinduer med styringssystemer og solcelleanlegg. Dette er alle komponenter som skal håndteres med nøyaktighet, noe et kontrollert fabrikkmiljø gir muligheten til.
For at konseptet skal lønne seg må bygningen bestå av større fasadearealer med enhetlig design.
Utfølelser
En typisk systemløsning kan gjennomføres på flere måter. Standardutførelsen likner imidlertid mye på post-/losholt systemene, men enkeltprofiler er byttet ut med to halvdeler som føyes sammen til en profil i elementskjøtene. Konseptet innebærer mer materiale i profilene, noe som med dagens stadig skjerpede krav til U-verdier kan innebære utfordringer. I kombinasjon med store glassflater og isolerte tette felt oppnår imidlertid fasaden normalt gode isolerende egenskaper totalt sett.
Store panelflater i form av glass og tette felt innebærer i noen tilfeller også en økning av arealet på de enkelt elementene. Flere forhold bør avklares i tidligfase for å eliminere potensielle problemer med utførelsen.
Store elementer gir i seg selv økt vekt. Store glassflater innebærer at glasstykkelsene også må økes. Det samme gjelder for profildimensjoner i bærestrukturen. Dermed vil også vekten pr. m2 øke. Økt vekt gjør i seg selv montasjen mer krevende og det stilles økte krav til opphengspunkter. Svært kraftige spesialprofiler vil kunne overskride mål som bearbeidings-maskinene kan håndtere.
Glasstak og skråstilte konstruksjoner
Glasstak gir mulighet for nærmest en hvilken som helst form på taket (pult-, sal- eller selvbærende tak). Statisk kan taket bygges med store spennvidder. Basisprofilene og delingsprofilene er normalt 50 eller 60 mm brede med langsgående isolator som gir en god U-verdi. Det finnes et utall ulike dybder til de horisontale og vertikale profilene samt delingsprofilene. Falsene er for 1, 2- eller 3-lags isolerglass.
Utvendige klemlister sikrer stabilitet og god vannavrenning. Komfort- og røykventilasjonsluker er en del av systemet med tilpasset profilkonstruksjon for integrering til karm. Det finnes profiler for montering direkte på tre- eller stålprofiler. Ulike typer åpningsbare elementer implementeres på tilsvarende måte som faste glass eller tette paneler. Brann- eller skuddhemmende funksjoner eller annen type sikkerhet gir ingen konsekvenser for takets optikk.
Påhengsfasade – Curtainwall
Curtainwall er et begrep som brukes ofte på en fasadeteknologi for kledning av store bygninger. Fasadesystemet benyttes også til mindre selvbærende fasader og vinterhager. En påhengsfasade overfører belastninger fra fasaden over til bygningsstrukturen. Systemene er designet og prosjektert for å overføre sin egenvekt og for å overføre andre laster som vindlast til den primære bygningskonstruksjonen.
De primære funksjonene til en påhengsfasade er til å motstå luft og vann infiltrasjon og for å tilveiebringe en termisk barriere mellom innsiden og ut. Fasadesystemer er også designet for å imøtekomme kompleksiteten i nedbøyninger, termisk ekspansjon og sammentrekning, bygg svaie, og relative bevegelser mellom etasjene forårsaket av vind eller seismiske laster som virker på konstruksjonen.
Spesialdesign hensyn kan inkludere dagslys, brann, termisk, akustisk, sikkerhet og eksplosjonsresistente ytelse.
Curtainwall – påhengsfasade er nesten alltid tilpasset individuelle prosjektkrav.
Den klassiske curtain wall- eller påhengsfasaden henges på utsiden av dekkene som et kontinuerlig «gardin» slik navnet indikerer. Tilnærmet samme uttrykk vil imidlertid kunne oppnås med vegger som bygges etasjevis mellom dekker og himling. Disse kan posisjoneres slik at glassfelt lagt i dekkeforkant vil flukte i samme liv som fasaden for øvrig og den vil fremstå som en påhengsfasade. Veggens isolerte, tette partier kan være utført som en tradisjonell bindingsverksvegg, eller basert på aluminiumprofilens dybde uten at det ytre uttrykket påvirkes.
SG-Fasader (Structural glazing)
SG-Fasade (Structural Glazing), i sin enkleste form, er basert på tradisjonell påhengsfadsade bæreprofil, som består av glass som er bundet og forankret til denne uten bruk av utvendig klemprofil med pakning.
Glasset kan bestå av monolittisk, laminert, eller herdet som to eller 3-lags isolerglassruter.
For å oppnå 2-sidig structural glazing kan man benytte kun horisontale eller vertikale klemlister.
Glassfinner, stålfinner, kabel eller rustfri stålstang kan også benyttes som bærende element. Disse løsningene krever mye prosjektering og setter høye krav til nøyaktighet og presisjon ved montering.
Som vær og vindtetting kan det på interiør og eksteriørside, benyttes ekstrudert silikon / EPDM pakninger, eller forseglet silikon avhengig av systemet. Dette systemet skaper en helt ren, slett utvendig utseende mens de innvendige bærekonstruksjoner har mange alternativer, avhengig av design og budsjett.
SG-fasade skaper en større åpenhet enn tradisjonelle fasadesystemer. Det er mindre visuelle avbrudd på grunn av mangel av klem og dekklister på utsiden (og eventuelt også på innvendig side), og skaper således en sømløs, kontinuerlig glassutseende.
Tradisjonelle påhengsfasader har klemlister og dekklokk som kan absorbere store mengder varme i eller ut av fasaden, avhengig av sesong. Siden det er lite eller ingen synlige ytre metall, er det også mindre kuldebroer med structural-glazing.
Fordeler med SG-Fasade
- Tillater bred arkitektonisk utforming og fleksibilitet
- Øker den termiske virkningsgrad av bygninger, fordi utvendig eksponering av metallomramming er enten redusert eller eliminert
- Reduserer eller fjerner vann og luftinfiltrasjon
- Reduserer potensialet for termisk brudd av glasset
Oppmerksomhet på detaljer
Alle prosjekterende i entreprisen må følge nøye med på alt av detaljer. Under prosjektering må det påses at alle materialer er kompatible med hverandre. Glass, fugemasse, forsegling, pakninger og overflatebehandlinger er kritiske i forhold for å oppnå en god tett og langsiktig funksjonell fasade.
VINDUER
Det stilles en rekke krav til vinduer alt etter hvor og i hvilken bygning de skal settes inn i. Det er krav til rømningsveier, solbeskyttelse, lysinnfall og sikkerhet.
Vinduer med motstand mot brannsmitte
Brannvinduer for utvendige og innvendige løsninger. Profiler for brannkonstruksjoner av aluminium kan leveres med ulike profilbredder og kan således konstrueres med tilsvarende profil som vinduer uten brannkrav. Brannkonstruksjonene skal utføres med brannglass eller fyllinger som er godkjent for byggesystemet. Konstruksjonens utforming kan variere, alt etter om brannen angriper fra innside, utside eller uavhengig av side. Alle konstruksjoner skal merkes med varig skilt og produsentens produksjon skal være underlagt en kontrollordning med kvalitetssikring og tredjepartskontroll.
Innvendige vegger med brannmotstand i åpningsvindu i EI-30 helglass-system helt opp til EI-60.
Montering:
Dør- og glassveggparti festes mot tilsluttende konstruksjon/vegg med skrueforbindelse, vrideanker eller sveiseplate. Monteringen utføres slik at det blir en justeringsplass på 20 mm (+/- 10) mellom parti og vegg. Justeringsrommet dyttes med steinull og fuges med elastisk brannfugemasse for E30-konstruksjoner. Til EI30- og EI60-konstruksjoner benyttes standard fugemasse. Alternativt kan fugen byttes med platevinkel.
Isolerte vinduer
Isolerte vindussystemer med en profildybde 74 – 90 mm gir en lav U-verdi samt høy luft og vanntetthet. Den effektive tettingen bidrar i høy grad også til vinduets akustiske ytelse. Systemet gjør det enkelt å kombinere faste og åpningsvinduer eller større glasspartier med overlys. Vinduene lar seg lett integrere i fasadesystemer. Det finnes gode profilsystemer som tilfredsstiller kravet til u-verdi i forhold til passivhus-standard fra de fleste systemleverandører.
Vindustyper:
- Innadslående vindu
- Blokkvindu, kan leveres med steppet isolerglass som skjuler åpningsrammen fra utsiden, noe som gir vinduet større utvendig glassflate
- Lettveggvindu har en karm tilpasset rasjonellmontering i lettveggkonstruksjoner av plate og isolering. Karmen har anslag mot veggens utside og forankres med skjulte beslag fra innsiden. Innsiden kompletteres med utforing av spesialtilpassede aluminiumprofiler. Også dører finnes med tilpasset profil
- Utadslående vinduer benyttes ofte til komfort-ventilasjon, røykgassventilasjon og rømningsveier
Montering:
Det er mange grunner til at vinduet helst plasseres i veggens varme del, dvs. langt inn. Kuldebroen i innfestingen i veggen reduseres markant. Vann som trenger inn i veggkonstruksjonens luftespalte belaster ikke vinduet og hindres i å trenge inn mot veggens romside. Innfestingen i veggen blir sikrere og fuging enklere å utføre.
Plassering i vegg
Ifølge vindusbransjens anbefaling bør vinduet helst plasseres i veggens varme del, dvs. langt inn. Dersom vinduet ikke plasseres i veggens varme del må man ta spesielt hensyn til detaljutformingen av veggen, slik at man oppnår god lufting og vannavvisning i tilslutning til vinduet. Vær ekstra nøye med gjennomføringer, innfesting av vinduer, tetting mellom karm og vegg, bortledning av fukt som har kommet innenfor klimasperren, samt overgangen mellom pussede fasadeflater og vinduskarmen.
Uisolerte vinduer
Utføres som regel til innvendige veggskiller, normalt i en etasjehøyde mellom bjelkelag og søylerad, med glassing fra innsiden.
Uisolerte dører kan på en elegant måte integreres i veggsystemet, eller at veggsystemet fungerer som side og overlys på dørene.
Feltene kan leveres Brannklassifisert, se avsnittet om Vinduer med motstand mot brannsmitte.
Utførelse med symmetrisk plassert glass og eventuelle designglasslister kan benyttes.
Sikkerhet
Personsikring og bygningsbeskyttelse – for ditt bygg trenger du en løsning som kan realiseres med aluminiumsystemer på en helhetlig og kompatibel måte. Dette kan oppnås med vinduer, dører og fasader. Hver av dem kan utføres som innbruddshemmende konstruksjoner, i kombinasjon med andre tilleggsfunksjoner. De ulike nivå for motstandsklasser kan oppnås for de fleste vindussystemer uten visuelle korrigeringer av konstruksjonene, med tilleggstiltak på basis av standard design.
Tekniske ytelser:
Innbruddshemmende i henhold til NS EN 1627
- Normen for innbruddssikring NS EN 1627 ble i 2011 innført i alle europeiske land. Denne erstatter de tidligere nasjonale standarder. Klassene er endret til å gå fra RC1N til RC3. Disse er dog ikke identiske med de tidligere klasser WK1 til WK3, da selve testutførelsen er endret
Skuddhemming
Personsikring og bygningsbeskyttelse – for ditt bygg trenger du en løsning som kan realiseres med aluminiumsystemer på en helhetlig og kompatibel måte. Dette kan oppnås for vinduer, dører og fasader. Hver av dem kan utføres som skuddhemmende konstruksjoner, i kombinasjon med andre tilleggsfunksjoner. De ulike nivå for skuddhemming kan oppnås med ulike vindusprofilkombinasjoner, ganske enkelt ved å legge til en spesial tilleggsprofil på en standard konstruksjon.
Tekniske ytelser:
Skuddhemmende i henhold til NS EN 1522
- Krav til skuddhemming for vinduer er regulert i hele Europa ved standarden NS EN 1522
- Nyere vindussystemer er testet i henhold til denne standarden i ulike profilkombinasjoner, og består klassene FB4 S og FB4 NS
- De skuddhemmende klassene FB4 S og FB4 NS kan utføres for ulike åpningstyper, som enkeltvindu eller som vindusbånd
- De skuddhemmende utførelsene er kombinerbare med innbruddshemming i klassene RC1N, RC2N, RC2 og RC3 i henhold til NS EN 1627
DØRER
Kravene til et dørparti er ofte flere. Partiet skal beskytte mot brann, fungere som rømningsvei, beskytte mot innbrudd og være universelt utformet. Ofte skal kravene kombineres i samme dørparti.
Dører i aluminium
Dører i aluminium innebærer minimalt vedlikehold og pålitelige funksjoner, noe som verdsettes av både eiendomsbesittere, leieboere og vedlikeholdspersonell. Systemene tilbyr flere designmuligheter og passer til de fleste funksjoner og arkitektoniske løsninger.
Det finnes dører for alle rom. Overflatebehandling eller fargesetting av dørblad og karm med kontrastfarger fremhever ofte døren og gir en tydelig arkitektur. Disse faktorene er selvsagt unike for hvert enkelt prosjekt.
Dørsystemene kjennetegnes med et bredt bruksområde med mulighet for flere funksjoner. Dørløsningene passer kontorer, sykehus, undervisningsbygg, boliger, industri, forvaltning, idrettshaller, utstillinger, arenaer og kjøpesenter med mer. Alle dørsystemer lar seg integrere i andre fasadesystemer som for eksempel påheng og elementfasader. Inngangspartier kan eksempelvis tilføres tilleggs-profiler som muliggjør tilleggsfunksjoner som porttelefon, automatikk og andre adgangskontroll-systemer. Alle ledninger blir således skjult i kamre i hullprofilen.
Dører for interiør som avgrenser rom kan få samme utrykk og karakter, selv om det kan være store forskjeller i kravene til dørpartiet. Det er ofte et ønske og fordel om materialvalg, form, overflatebehandling og funksjon harmoniseres.
Vanlige krav på et dørparti kan for eksempel være:
- Inbruddsikkerhet
- Brannbeskyttelse
- Tillgjenglighet
- Rømning
- Motstand mot beskytning
Dørtyper:
- Slagdører – enkel eller pardører
- Karuselldør
- Skyvedører, automatiske og manuelle
Få inspirasjon på nett og i magasin
Fagtidsskriftet «Glass & Fasade» og nettstedet glassogfasade.no skal inspirere til bruk av glass i fasade og innredning. Produkter og bruk belyses i forhold til arkitektur, energibruk, sikkerhet, solskjerming, funksjonalitet og design.
Produkter og bruk skal belyses i forhold til arkitektur, energibruk, sikkerhet, solskjerming, funksjonalitet og design.
Glass & Fasade distribueres til arkitekter, entreprenører, bygningstekniske konsulenter, rådgivende ingeniører, kommune- og byingeniører, kommunale arkitekter, tekniske sjefer, tekniske høyskoler, tekniske etater, politiske organer, utdanningsinstitusjoner, medier, eiendomsselskaper, eiendomsutviklere, byggherrer, samt til bransjen.
Glass & Fasade utgis av Glass og Fasadeforeningen. Alt innhold i tidsskriftet (tekst og bilder) er omfattet av åndsverkslovens bestemmelser og omfatter både den trykte og den digitale utgaven, samt nettstedet www.glassportal.no. Glass & Fasade er medlem av Fagpressen og redigeres etter Redaktørplakaten og Vær varsom-plakaten.
Årsabonnement er gratis, men forutsetter registrering i Glass og Fasadeforeningens database. Se forøvrige våre retningslinjer for personvern. For utenlandske abonnenter er prisen NOK 400,-
Glass & Fasade – Glynitveien 25 – 1400 SKI. Tlf: 47 47 47 05. www.glassportal.no – aase@gffn.no
Ansvarlig redaktør: Bjørn Glenn Hansen. Redaktør: Harald Aase – Mobil 95 08 42 98 – aase@gffn.no
Annonseansvarlig: Jannicke Isaksen – Mobil: 414 14 440 – jannickeisaksen@outlook.com
Bransjeguiden
Glass & Fasades bransjeguide er en oversikt over de viktigste leverandørene med høyt kvalitetsnivå på håndverket, tjenestene, produktene og leveransene.