AKTUELT

Per Olav Listou har fått råd av Dan Wilhelmsen om valg av glass da han rehabiliterte vinduene i huset sitt. Foto: Adam Stirling

– Som å ha solbriller på huset

Per Olav Listou har et flott hus på en fantastisk utkikkstomt på Gjelleråsen nord for Oslo. Fra stue og terrasse kan han se helt ned til Oslofjorden. – Mine nye vindusglass med sol- og varmekontrollerende belegg demper både sollyset og varmegjennomgangen, sier den fornøyde huseieren.

Tekst: Harald Aase

Tradisjonelt forventer man at vinduer skal slippe inn dagslys og sikre utsyn. Gjøre ute til inne og omvendt. Men et vanlig isolerglass kan også slippe inn så mye som 65 % av solvarmen.

I moderne vinduer kan man energieffektive isolerglass med soldempende belegg, som slipper inn nesten like mye lys som vanlig glass og kan stenge ute over to tredjedeler av den totale solvarmen.

Listou fikk hjelp av Dan Wilhelmsen hos Glassmester Reidar Hesler AS til å velge nye vindusglass til sin nå inneklimavennlige bolig.

– Vinduskarmene til Listou var godt vedlikeholdt og dermed kunne vi bytte kun glasset. Etter å ha diskutert med kunden om ønsker og behov valgte vi å foreslå såkalte Suncool 50/25. Glass med 50% lysinnslipp og 25% innslipp av solvarmen er ofte brukt i næringsbygg, men dette er glass man normalt kanskje ikke velger til boliger. I ettertid ser vi at valget var riktig for å imøtekomme kundens behov, sier Wilhelmsen.

Foto av soldempende glass

Med 50% innslipp av dagslys høres ut som om det er svært mørke glass, men her ser vi at glass som slipper inn 50% av dagslyset ikke nødvendigvis oppleves som spesielt mørke. Foto: Adam Stirling

31 år gammelt hus

Per Olav Listous bolig ble oppført i 1992. To lags glass i vinduene, isolerte yttervegger og etasjeskiller var gode forutsetninger for et energivennlig hus.

– Vi bor i et vær- og vindutsatt hus og med tiden fikk vi utfordringer med inneklima. Til tider kunne vi ha 30 varmegrader inne og sjenerende lys fra lav sol. Mitt første spørsmål til Dan var hvor lang levetid har normalt vinduer og glass. Svaret var 30-40 år, og det fikk meg til å tenke at det var på tide å både bytte til energieffektive isolerglass og sikre en form for solskjerming gjennom glassene. Nå har vi fått begge deler i en pakke. Huset gir oss nå et nytt inneklima og vi har ikke hatt temperatur over 24,5 inne i første etasje, selv ikke når det var 30 ute. Men det gjelder å holde vinduene lukket. Når en unngår den enorme varmen, så blir luftkvaliteten også bedre, det merkes spesielt nå vi kommer hjem etter en tur bort. Samtidig er sollyset dempet og vi føler vi sitter behagelig og godt i sofaen «med solbriller» på, forklarer Listou.

Kostbare glass

Foto av soldempende glass

Her ser du visuell forskjell på vinduer med gammelt og nytt glass i boligen. Foto: Adam Stirling

U-verdien på de gamle vinduene med 2-lags glass var nær 3.0 W/m2K. Når Glassmester Reidar Hesler skulle bytte, kunne ikke alle vinduer få 3-lags glass.

– Falsen på åpningsvinduene var for smal for 3-lagsglass. Derfor har vi på disse vinduene byttet til 2-lags glass, mens alle vinduer og dører med faste karmer har fått 3-lags. U-verdien er nå henholdsvis på 1.0 og 0,8. Det skal sies at disse glassene ikke er de rimeligste. Vi snakker vel om en kostnad på omkring 100.000 kroner, sier Dan Wilhelmsen.

– Kvaliteten vi har fått for denne prisen forsvarer investeringen. I tillegg til det allerede nevnte slipper vi en del innvendig vedlikehold. Solen har tidligere misfarger både parkett og møbler. Vi regner med at dette problemet er historie. Fortsetter glassene å levere, regner vi med å holde fyringskostnadene til vinteren på et lavere nivå enn i fjor. I tillegg får vi bedre komfort i sofaen nær vinduene, da den innvendige overflaten på de nye glassene vil ha høyere temperatur om vinteren enn hva tilfellet var på de gamle, sier Per Olav Listou.

Fakta sol- og varmekontrollerende belegg:

  • Belegget er påført glassets overflate, og er et varig belegg som ikke kan slites av.
  • Sol- og varmekontrollerende belegg slipper gjennom kortbølget energistråling, slik som synlig lys fra sola, mens den langbølgete energistråling reflekteres. På varme årstider reduseres behovet for kjøling, mens det på kalde årstider trengs mindre energi til romoppvarming.
  • Sol- og varmekontrollerende isolerruter tilbys i en rekke utførelser hvor det skiller på lysgjennomgang (TL), beskyttelse mot solvarme (g-faktor) og isoleringsevne (U-verdi).
  • Slike isolerruter kan i dag leveres som fargenøytrale glass med god demping av solvarmen, godt gjennomsyn og med høyt innslipp av dagslys.

Kilder: glassportal.no og Pilkingtons glassfakta

Siste saker fra nyhetsrommet

Foto av mann som arbeider på fasadefabrikkGlass og Fasadeforeningen
Foto av Trosten Sauna©Einar Aslaksen
Foto av mann som sitter i en bil©Glass og Fasadeforeningen
Foto av Harald Aase

Harald Aase
Kommunikasjonsrådgiver

e-post: aase@gffn.no
tlf: + 47 950 84 298