AKTUELT

For Rasta Glass AS er den største utfordringen for tiden å få tak i glassmontører. Arkivfoto: Adam Stirling

Fremdeles god aktivitet i glassbransjen

For å kartlegge konsekvenser for bransjen som følge av pandemien gjennomførte Glass og Fasadeforeningen de to første dagene av april en undersøkelse blant sine medlemmer. – Jeg tror ikke vi er blant de bransjene som er hardest rammet, sier leder i Glassfagkjeden Anne-Charlotte Braastad.

Glassfagkjeden er Norges eneste landsdekkende kjede av glassmestre med til sammen 37 medlemmer.

– Det er fortsatt ganske stor aktivitet på byggeplasser rundt om kring, og de fleste av våre glassmestre har ganske bra med jobb akkurat nå. Jeg er litt mer skeptisk om det vil være like stort trykk når de pågående prosjektene er avsluttet, sier Braastad.

Nye prosjekter

En av bedriftene som har god ordreinngang er Glassmester Reidar Hesler AS på Strømmen.

– Nå går folk hjemme og kjeder seg. De har tid til å ta tak prosjekter som har ligget på vent, og trenger håndverkere. Vi har bra pågang med jobber, og det er veldig positivt, sier Sissel Berg Olsen.

Bemanningsmessig har de ikke vært helt uberørt av restriksjonene.

– Vi er færre på jobb, men har klart å fordele oppgaver, og å tilpasse oss. Kundene har fått beskjed om at vi er i en «korona-situasjon», og har stor forståelse for at noen jobber blir utsatt eller forsinket som følge av dette. Vi regner med at flesteparten av våre ansatte er på plass igjen over påske, fortsetter Olsen.

Manko på norske montører

Hos Geir Haugerud i Rasta Glass AS er utfordringen å få tak i nok glassmontører. I Dronning Eufemias gate skal det monteres til sammen 2200m2 med 4-lags glass.

– Fabrikken i Slovenia som produserer glassene har arbeidere som er veldig dyktige på montasje av spesialglassene. Planen var å leie inn disse, men de må settes i 14 dagers karantene når de ankommer Norge. Vi har derfor forsøkt å få tak i norske glassmontører. Jeg har søkt gjennom mine kontakter hos utleiefirmaer, og lagt ut forespørsel på internsiden til Glassfagkjedens facebooksider. Det har ikke gitt resultater, kanskje alle har nok å gjøre, sier han.

Geir Haugerud har behov for ti montører til sammen.

– Jeg har fått tak i fire svenske glassmontører. Disse kan reise til Norge uten å måtte settes i karantene så lenge de har jobb i et norsk firma. Første tirsdagen etter påske begynner varene å komme. Denne uken har de holdt på med demontering og forberedelser til det som skal skje videre. Jeg får også to montører til over påske, men har fremdeles manko på fire.

Det begynner å haste med å få på plass arbeiderne.

– Jeg håper at det blir lettet litt på karantenebestemmelsene etter påske, men vi ender nok allikevel opp med å leie inn fire glassmontører fra fabrikken i Slovenia bare for å komme i gang.

Må bli hjemme

Mange bedrifter har måtte permittert ansatte. En av disse er Arna Glass AS i Bergen.

– Her er arbeidsstokken på syv litt amputert. Vi var så uheldige at en av våre ansatte hadde et arbeidsuhell og måtte ta et røntgenbilde. Han havnet på venterom med en som fikk påvist koronavirus, og ble satt i 14 dagers karantene. Det var starten for vår del. Så kom det restriksjoner med lukkede barnehager. Da fikk fire av våre arbeidere et logistikkproblem på hjemmebane. Da satt jeg igjen med to som kunne møte på jobb, sier Christian Mohn Nøkling i Arna Glass.

– I begynnelsen var vi veldig usikre på hvilke følger restriksjonene kom til å få, derfor permitterte vi alle. Nå har vi meldt inn på meldekortet at vi i administrasjonen har fått gjort litt planleggingsarbeid, og satt på nye jobber. Det er ikke manko på arbeid, så det har ikke stoppet opp for vår del der. Det er å klare logistikken, og få arbeiderne tilbake i jobb igjen som er utfordringen. Vi håper å ha alle mann på jobb igjen etter påske når permitteringen opphører, men må selvsagt tilpasse oss gjeldene tiltak, fortsetter han.

Han har opplevd at mange kunder også føler usikkerhet i situasjonen.

– Vi tar alle forholdsregler, men skal ha respekt for de kundene som ikke vil ha oss på besøk, sier Nøkling.

Mæland-effekten

– Etter justisminister Monika Mælands oppfordring på tv om at det er trygt å bruke håndverkere, føler jeg at det snudde psykologisk for en del av kundene våre. De ringte plutselig, og lurte på når vi kunne komme. Før det var de mer skeptiske, og satt litt på gjerdet, fortsetter Christian Mohn Nøkling.

Bråstopp

Hos Græsdal Glass AS utenfor Ålesund ble det en slags bråstopp med oppdrag.

– Vi merket at det ble stopp i et prosjekt vi hadde på et kjøpesenter, og en del privatkunder vegret seg for å bestille noe på grunn av krisen. Eldre kunder har satt ting på vent for å hjelpe barn og barnebarn hvis de kommer i en økonomisk knipe. De var skremt og usikre på hva som skjer. Selv om vi følger råd og veiledning er det ikke alle som vil ha skiftet glass eller montert vindu. Det stoppet rett og slett opp. Vi fikk en på verkstedet i karantene, og så oss også nødt til å permittere noen ansatte. Det har vi ikke gjort før i min tid på Græsdal Glass, sier Kjartan Skjong.

– Jeg synes medias negative fokusering forverrer situasjonen for småbedriftene i Norge. Den gjør folk tregere og mer avventende med å bestille. Men det virker som om folk har summet seg, for det har blitt bedre med bestillinger og mer forespørsler, sier han.

Full glassproduksjon

Glassfagkjeden ble i 2001 omorganisert til en produsentstyrt forhandlerkjede, og består av i dag av 37 selvstendige glassmesterbedrifter fra 5-20 ansatte.

Selv om medlemsbedriftene i dag er selvstendige enheter, er de fortsatt sterkt knyttet til Pilkington Norge AS.

– På Pilkingtons fabrikk på Elverum går alle maskiner for fullt, og det produseres på løpende bånd. Markedet bestiller fortsatt mye glass, vi får håpe det fortsetter slik, avslutter Anne-Charlotte Braastad optimistisk.

Medlemsundersøkelse

–  For å kartlegge hvilke utfordringer våre medlemmer står ovenfor har Glass og Fasadeforeningen gjort en undersøkelse blant våre 220 medlemsbedrifter. Bedriftene sier de fortsatt har tilgang til råvarer og materialer. Pilkington bekrefter også at det er stor etterspørsel. Litt mer enn halvparten merker redusert salg og ordreinngang, men det er klart det er alvorlig for bedriftene som i større eller mindre grad har færre oppdrag som følge av pandemien. Denne svarfordelingen bekreftes når vi leser at omtrent 50 prosent har permittert eller varslet permitteringer av ansatte, sier direktør Bjørn Glenn Hansen.

– Hvilke råd og hvilken hjelp kan dere gi medlemsbedriftene?

– Bedriftene er flinke til å holde seg oppdatert om situasjonen i media og ikke minst til å benytte tiltakspakkene fra Stortinget. Vi informerer og diskuterer jevnlig med daglige ledere om blant annet tiltakspakker, juridiske spørsmål omkring avtaler og smittevern. Vi har for eksempel laget bransjens  variant av «sjekkliste for utførelse av håndverksoppdrag» som skal ivareta sikkerheten både for håndverker og kunde. Men vår kanskje aller viktigste oppgave er å være tilstede for medlemmene og respondere raskt når vi får henvendelser, sier Hansen.

Siste saker fra nyhetsrommet

Foto av glassfagarbeiderePrivat
bransjeregisteret 2018. Illustrasjon.
Harald Aase. Foto: ©Adam Stirling

Harald Aase
Kommunikasjonsrådgiver

e-post: aase@gffn.no
tlf: + 47 950 84 298

Abonner på vårt nyhetsbrev

Få det siste fra glass- og fasadebransjen rett i innboksen.