AKTUELT
Foto av testanlegg for herdet glass

Det nye testanlegget for herdet glass.

Glaseksperten med nytt testanlegg for herdet glass

Glaseksperten i Hjørring har investert i et testanlegg som skal minimere risikoen for spontangranulering i herdet glass. – Testen filtrerer ut glass som kan knuses på grunn av ikke-målbare feil i råstoffet, noe som ytterligere sikrer kvaliteten på glasset, sier teknisk sjef Erik Ohm.

Testmetoden er definert som en Heat-soak test (HST). Testen er en tilleggsprøving av herdet glass for å redusere risikoen for spontangranulering, som i sjeldne tilfeller kan oppstå som følge av nikkelsulfidinneslutninger i glasset. I testen, som er en destruktiv kvalitetskontroll, vil opptil 99% av glass med kritisk innhold av nikkelsulfid påvises ved at de granulerer og følgelig ikke sendes ut i markedet.

– Glaseksperten er produsent og leverandør av glass til blant annet fasademarkedet. Ved heat-soak testing av glass i fabrikken minimaliserer vi risikoen for å levere glass som kan spontangranulere. Dermed kan vi unngå å måtte gjennomføre dyre og tungvinte erstatninger av glass i for eksempel glassfasader. Slik erstatninger ender opp med å overstige prisen på glasset på grunn av følgekostnadene. I tillegg forbedres den personlige sikkerheten betydelig om man unngår nedfall av granulert glass, sier Ohm i en melding til glassportal.no/nyhetsrommet.

Temperatursvingninger

Ved produksjon av herdet glass kan det oppstå en såkalt nikkel-sulfidinneslutning. Dette kan igjen medføre at glasset, uten noen ytre påvirkning, kan spontangranulere.

– Det tar vanligvis to til tre år før bruddene oppstår. En spontangranulering kan fremprovoseres av store temperatursvingninger. Dermed er det en klar fordel å teste glass for utendørs bruk, der vekslende sol og skygge påvirker glassets temperatur gjennom dagen og hele året, forklarer Erik Ohm.

På grunn av sammenhengen mellom temperatur og uprovoserte glassfrakturer, foregår testen i en skreddersydd ovn som varmer glasset opp til 287 grader. Dette provoserer nikkelsulfidinneslutningene som kan føre til at glasset knuses. Ovnen takler glass opp til 8 x 3,3 meter i størrelse og kan teste 6000 kilo glass om gangen. Dette tilsvarer 300 kvadratmeter glass med en tykkelse på 8 millimeter.

Heat Soak testen er foreløpig ikke et krav i verken Norge eller Danmark, men i Tyskland er for eksempel testen et lovkrav for spesielle bygninger, inkludert bygninger med en såkalt structural glazing-fasade, der glasset er boltet eller festet til underliggende strukturer eller profiler.

Siste saker fra nyhetsrommet

Foto av Pilkington glassfakta 2024©Pilkington
Foto av dørhelgsler©Dr. Hahn
bransjeregisteret 2018. Illustrasjon.
Harald Aase. Foto: ©Adam Stirling

Harald Aase
Kommunikasjonsrådgiver

e-post: aase@gffn.no
tlf: + 47 950 84 298

Abonner på vårt nyhetsbrev

Få det siste fra glass- og fasadebransjen rett i innboksen.