AKTUELT

Vinnerne (fra venstre): Johan Wennroth, Kungälvs Glasmästeri AB, Karolina Hegen og Jenny Stening, Steg Arkitekter og Anders Thonberg, Kungälvs Glasmästeri AB. Foto: ©Johan Eldrot

Långedrag Modern Art, Låma, vant Glaspärlan 2022

Det private mikrokunstgalleriet Låma med sitt poetiske designspråk ble hedret med Glaspärlan 2022 for utforming av takvinduet og gjennomtenkte arkitektoniske detaljer.

Prisen ble delt ut av Glasbranscheföreningen i Sverige på Nordbygg 28 april. Den tildeles prosjekter der bruk av glass har bidratt til å oppfylle arkitektoniske, funksjonelle, innovative og holdbare kvaliteter, skriver Glasbranscheföreningen i en pressemelding.

– Det er en stor ære og en anerkjennelse på noe vi selv er veldig stolte av, sier Jenny Stening i Arkitekt Steger, og legger til at juryen, med spesialkompetanse innen glass, forstår det store i det lille og også arbeidet bak det som virker åpenbart.

Ikonisk bygg

– Glasset er helt avgjørende for både eksteriør og interiør. Den går hånd i hånd med formen på huset og slipper inn en rekke spill av lys- og skygge. Det er en del av konstruksjonen og lever i samspill med de andre materialene, sier Karolina.

Hun legger til at glasset er utsatt for mye vær og salter fra sjøen, og siden det er en del av taket, må man også ta hensyn til snølaster. Glasset er derfor ekstra solid og sikkert.

– Klienten var tydelig på at det skulle bli et ikonisk bygg, nærmest en skulptur i hagen. Det er fantastisk med høye ambisjoner, da har plasseringen og volumet sine åpenbare begrensninger. Med tanke på dimensjonene, byggeforskriftene, steinhaugene og utsikten, var vi veldig fornøyde med det ferdige resultatet, sier Karolina.

Juryens begrunnelse:

«Långedrag Modern Art er et lite privat kunstgalleri på størrelse med et Attefallshus på en villatomt utenfor Göteborg. Den skulpturelle bygningen er dekket av matte metallplater og har et trekantet takvindu som vender mot himmelen mot nord.

Attefallsregler tillot et byggeareal på 25 kvm og en byggehøyde på 4,0 meter. Innvendig ga dette tette vegger for eksponering av kunst og et trekantet studiovindu med vakkert nordlys.

Takvinduet er ofte utsatt for hardt vær og salter fra havet. Siden det er en del av taket, må det tas ekstra hensyn til snø, is og regn.

Glasset er et herdet og laminert isolerende glass som er festet til veggene og taket med et silikonbasert lim. Braketten freses ut av sperrene og forsterkes av en sveiset stålramme. Glasset er kittet med en myk kittfals som forsegler og holder det fast.

Prosjektet er tildelt Glaspärlan 2022 for sitt poetiske designspråk der den vakre utformingen av takvinduet og gjennomtenkte detaljer er avgjørende for romopplevelsen.

To glasspriser

Annet hvert år deler Glasbranscheföreningen i Sverige ut to glasspriser; Glaspärlan 2022 og Glaspriset 2022.

LES OGSÅ: Kulturhuset vant svenske Glaspriset 2022

Siste saker fra nyhetsrommet

Foto av Knut Jørgen Larsen som sitter i en bil©Glass og Fasadeforeningen
*Foto av +Quadra som har et spindelhjul, som kan håndtere opptil 8 spindelmotorer©Emmegi
Harald Aase. Foto: ©Adam Stirling

Harald Aase
Kommunikasjonsrådgiver

e-post: aase@gffn.no
tlf: + 47 950 84 298