AKTUELT

Erik Weisethaunet fylte 11. juni 55 år. For nøyaktig 15 år siden startet han opp firmaet EW Glass & Plast i Trondheim. Foto: Frank Skaufel

Gründerbedrift og leder med felles jubileum

For 15 år siden startet Erik Weisethaunet opp EW Glass & Plast på en låve i Hommelvik et par mil utenfor Trondheim, på sin egen 40-årsdag. Nå omsetter gründeren for 20 millioner kroner årlig, uten at Weisethaunet har mistet kjærligheten til hver eneste kunde.

Tekst og foto: Frank Skaufel

– Jeg har tenkt tanken på å ansette en daglig leder, men jeg vet ikke om jeg greier det. Jeg vil gjerne følge med på hver eneste ordre. Det blir litt strevsomt når det er ordrer for 20 millioner kroner, sier 55-åringen, som fylte 40 år samme dag som firmaet EW Glass og Plast så dagens lys.

Han innrømmer at det å være sjef for et firma med seks ansatte, store og fine tidsriktige lokaler bak den tidligere tyske ubåtbunkeren Dora i Trondheim og med et utvalgt produkter han knapt nok kjente til da han startet opp, er noe annet enn å drive for seg selv fra en låve i Hommelvik.

Men kjærligheten til kunder, ordrer og kvalitet i arbeid og produkter er akkurat den samme. Helst vil Erik Weisethaunet følge med på alt, og det går ikke på at han ikke har tillit til at de fem andre medarbeiderne ikke behersker faget.

– Jeg prøver å slippe taket og delegere, og har blitt bedre og bedre.

–Ble fornærmet

Klokken har så vidt passert åtte på morningen, og vi sitter inne et uterom bygd av glass like ved inngangspartiet utenfor lokalene. Solen skinner og rett foran oss ser vi rett inn i Doras tre meter tykke betongmurer, mens Erik heller nedpå en ny kopp kaffe. Bursdagsbarnet tar selve jubileet med fatning, men forteller gjerne historien til det som ble suksessbedrift basert på fagkunnskap og iherdig innsats.

– I mange år jobbet jeg innenfor glassfaget i Trondheim hos ulike bedrifter, og endte til slutt opp hos Pilkingtons engrosavdeling her i Trondheim. Én dag fikk alle beskjed om at avdelingen skulle flyttes til Orkanger. Alle ble omplasserte, deriblant jeg som fikk tilbud om å bli med til Orkanger. Tilbudet kunne jeg ikke aksepterer.

Trucken ble for tung

Erik fortalte om hva som hadde skjedd til sin bror, som mente Erik burde starte for seg selv.

– Jeg hadde tenkt tanken tidligere, men jeg hater alt som har med excel, revisor og regnskap som må være i orden når man driver et selskap. Det kunne min bror Per Jørgen, og derfor etablerte vi selskapet sammen.
11. juni 2005 startet EW Glass & Plast opp på låven hos broren, som hadde overtatt farsgården i Hommelvik. Produktene var i hovedsak importerte baderomsspeil og glassbyggerstein, som var populært på den tiden.

– Ved å bruke låven som lager, slapp jeg husleie i oppstartsperioden. Produktene ble solgt til ulike byggvarebutikker, forteller han.

Men låven var ikke dimensjonert for å tåle en truck med en palle eller to med glassbyggerstein.

– En dag gikk det ene truckhjulet gjennom gulvet. Da ble jeg bløt i trusen, for under lå fraukjelleren.

Firmaet flyttet så til et alt for trangt lokale på Lade i Trondheim, men fant snart ut at de måtte ha noe større.

– Dermed havnet vi her for 13 år siden, hvor vi har økt arealet i takt med at det har blitt ledig rundt oss. Nå er lageret på 1200 kvadratmeter, og vi har mer enn god nok plass og fin flyt i ordrehåndteringen, sier Erik.

Kjøpte 15 paller på salg

Å drive et selskap i vekst er en krevende øvelse. Selv om omsetningen stiger, er ikke det nok for å betale alle regninger hvis ikke fortjenesten er til stede.

– Jeg er mest opptatt av det som er igjen på bunnlinjen. Når jeg kjøper inn en vare til hundre kroner, selger jeg den ikke videre til 90. Jeg har enkelte ganger valgt ikke å være med på å gi anbud, når jeg ser at fortjenesten uteblir. Helt siden jeg startet opp har jeg greid å ta ut lønn, sier Erik.

Et eksempel på hvordan han jobber, er den gangen den nevnte glassbyggersteinen var så populær. På Tiller utenfor Trondheim hadde en ny kjede etablert seg. Smart Club het konseptet, og de kunne noen ganger slå til med gode tilbud.

– En dag annonserte de glassbyggerstein til 14 kroner stykket med samme kvalitet og fra samme leverandør som jeg brukte. Jeg solgte mine for 28. Dermed dro jeg til butikken og ville kjøpe 15 paller, men ble først nektet. Jeg fortalte dem at det ikke sto noen begrensninger i annonseringen, og dermed kjørte jeg opp en lastebil og hentet pallene.

Erik ler godt når han tenker tilbake på denne episoden.

– I starten omsatte jeg bare for noen hundre tusen kroner i året, og i mange år var vi preget av vekst og hadde for lite fokus på lønnsomhet. Den siste tiden har vi hatt godt resultat, og det synes jeg bare er rettferdig etter alle de årene med hardt arbeid som ligger bak.

Overskuddet blir blant annet brukt til store investeringer.

– I fjor kjøpte vi et nytt skjærebord for laminert sikkerhetsglass til halvannen millioner kroner.

Engrosbedrift

EW Glass & Plast sine kunder er i hovedsak glassmestere, entreprenører, butikkinnredningsfirma og byggmestere. Produktene er skyvedører, tak og skyveluker på uterommene, innendørs tilbyr de ulike typer plateglass, pleksiglass og firmaet har nettopp startet opp arbeidet med å komme seg inn i markedet med PVC-vinduer og dører.

– Det er vedlikeholdsfrie vinduer, som blir stadig mer populære. Gjennom årenes løp har jeg lært meg at vi må tilpasse oss markedet, som stadig endrer seg. I stedet for å bli lei meg når et produkt faller bort, tenker jeg hele tiden på nye produkter. For oss er PVC-vindu en ny fot å stå på inn i fremtiden, sier han.

Erik er heller ikke redd for å begi seg inn i det ukjente.

– Som selgertype er jeg opptatt av service. Først må jeg finne ut hva kunden har lyst på, så tilbyr jeg det og kunden kommer tilbake. Dessuten sier jeg aldri nei til noe. Det er mye jeg ikke kan, men da ber jeg om tid til å finne ut av det.

Erik har også vært heldig med å finne dyktige medarbeidere. Her foretrekker han Nils Arne Eggens oppskrift om å bruke spillerne på riktig plass som filosofi.

– Jeg ønsker å få det beste ut av mine medarbeidere, og jeg har plukket mange dyktige folk som jeg stoler på. Koronakrisen kom vi oss gjennom uten permitteringer, og det er jeg stolt over. På grunn av koronakrisen solgte vi store mengder med pleksiglass som smittevern i butikker.

Landet julelaksen

Når han skal slappe av er laksefiske medisinen.

– Jeg blir ofte stresset når jeg er på arbeid, men i elva greier jeg å slappe av. Stort sett fisker jeg i Namsen og i Gaula, og 4. juni landet jeg en laks på 4,1 kilo som skal bli til røykelaks til jul.

Den største laksen har Erik ennå ikke landet.

– Den største jeg har tatt er på 9,7 kilo, men jeg mistet en på mellom 15 og 20 kilo i Stjørdalselva etter å ha jobbet med den en times tid. Jeg drømmer enda om den.

Siste saker fra nyhetsrommet

Foto av logo og budskap MiljøfyrtårnMiljøfyrtårn
Foto av Appelbom-logoRy kommunikasjon AS
Foto fra Bygg Reis Deg 2023Glass og Fasadeforeningen
bransjeregisteret 2018. Illustrasjon.
Harald Aase. Foto: ©Adam Stirling

Harald Aase
Kommunikasjonsrådgiver

e-post: aase@gffn.no
tlf: + 47 950 84 298

Abonner på vårt nyhetsbrev

Få det siste fra glass- og fasadebransjen rett i innboksen.