AKTUELT

Erik Knudsen og hans kolleger ved Riis Glass & Metall i Stjørdal produserer skyvedører og fastfelt etter mål. – Vi tar opp kampen med nettleverandørene, sier Knudsen. Foto: Frank Skaufel.

Riis Glass & Metall produserer skyvedører

Riis Glass & Metall i Stjørdal ergret seg over at en ny kundegruppe var i ferd med å forsvinne. I stedet for å sture bestemte de seg for å ta opp kampen med nettleverandørene. Nå produserer avdelingen egne skyvedører og fastfelt for innglassing av verandaer.

Da Riis Glass & Metall i Stjørdal ble opprettet i august 2016 jobbet det kun to mann ved avdelingen. Nå sysselsetter firmaet fire, men det varer ikke lenge.

– Vi er i ferd med å ansette en femte medarbeider. Han skal kun jobbe innendørs med produksjon av skyvedører. Vi er helt avhengig av å ansette en ny for å få tatt unna alle bestillinger, forteller Erik Knudsen, avdelingsleder ved Riis Glass & Metall Stjørdal.

Glassmesterne har de siste årene vært utsatt for sterk konkurranse både fra nettbutikker og byggvareforretning som har spist seg inn og i enkelte tilfeller tatt over markedsområder som tradisjonelt har ligget til glassmesterne.

Bestilte eksternt

Rekkverk av glass er et eksempel. Innglassing av verandaer var et annet truet markedsområde.

– Vi solgte og monterte innglassing av verandaer tidligere, men vi nådde ikke opp i konkurransen og mistet mange jobber på grunn av at vi måtte bestille dørene eksternt. Det ble for dyrt, sier Knudsen.

Han ønsket å ta opp kampen, og inngikk en hyggelig avtale med en tidligere produsent om å få overta både stanse- og kapputstyret slik at de selv kunne starte produksjon av skyvedører og selge dem direkte til næringsliv, utbyggere og private kunder. Kun 100.000 kroner beløp investeringen seg til.

– Vi begynte med produksjonen etter sommeren i år, men allerede har vi bestilt aluminiumsprofiler fra vår leverandør, Alutech, to ganger. Etterspørselen har vært formidabel, og det tok helt av etter at en lokalavis skrev om oss, forteller han.

Vil bre seg ut i Norge

Ettersom Riis-avdelingen nå kan produsere egne skyvedører, har de en fordel i forhold til nettbutikkene.

– Vi lager dørene etter mål. Skal kundene bestille via nettet må de velge blant standardstørrelser. I tillegg må kunden selv montere dører og vegger hvis de bestiller via nettet. Kjøper de hos oss, sørger vi for montering. Dessuten er vi nå konkurransedyktige på pris, sier Knudsen.

Innen Riis Glass & Metall-strukturen i Trøndelag blir det avdelingen i Stjørdal som skal levere disse produktene, men Knudsen ønsker også å hjelpe andre glassmestere med å selge gode innglassingsløsninger til sine kunder andre steder i Norge.

– Etter hvert er tanken at vi skal komme på et nivå der vi kan levere til andre glassmestere rundt om i landet. Det betyr at de kan levere et ferdig produkt til en fornuftig pris, slik at også han kan konkurrere med nettbutikkene. Derfor er det så viktig for oss at vi får på plass den femte medarbeideren så snart som mulig, sier han.

Får en ny fot å stå på

For de ansatte i firmaet er det også interessant å jobbe med skyvedører.

– For oss blir det mange jobber med utskifting av glass, men i og med at vi nå beveger oss inn dette segmentet får vi en ny fot å stå på. Tidligere fikk vi beskjed om at vi var for dyre, men nå er vi konkurransedyktige. Derfor er det viktig for bransjen at glassmesterne ikke mister disse jobbene til nettbutikker og byggvareforretninger. Vi kan ikke miste alt, sier Knudsen.

For stjørdalsavdelingen har de siste tre årene vært en reise som ikke mange kunne forutse. At det var behov for en glassmester i Trøndelags neste største by, visste de, men at de skulle lykkes så til de grader var de lykkelig uvitende om.

– Vi startet med en bil, og nå har vi tre. I vår utvidet vi arealene med 200 kvadratmeter slik at vi råder over totalt rundt 500 kvadratmeter. Men det viser seg at også det kan være i minste laget. Jeg hadde aldri drømt om at vi skulle vokse så mye så fort. Det har gått over all forventning, sier han.

Ulike løsninger

Innglassing av verandaer har blitt svært populært de siste årene. Boligeiere ser nytteverdien, og i alle fall ni av årets måneder kan folk benytte arealet som en ekstra stue når solen skinner eller ved å tilføre oppvarming.

Det finnes utallige løsninger å velge blant, men vanlig skyvedører i front og faste vegger på sidene er ganske så vanlig. En annen løsning er å sette sammen flere enheter glass som foldes sammen på årets varmeste dager.

– Vi kan levere alle mulige løsninger, enten i isolerglass eller enkeltglass. På skyvedørene kan vi levere to til fire blad på samme profil. I tillegg produserer vi tette aluminiumsfelt med glass, for eksempel til vindskjerming eller på en kortvegg på en veranda. Innglassingsløsningene kan også leveres med eller uten profiler i hjørnene, sier Knudsen.

12 verandaer

Alle mulige typer glass kan benyttes, og for noen vil naturlig nok frostet glass være et alternativ for å slippe innsyn men likevel beholde lyset.

– Et annet marked vi kan levere til, er kontorskillevegger med full høyde og lav terskel. At vi er mer fleksible betyr at vi både kan jobbe mot næringsaktører, private kunder og utbyggere. Vi skal nå blant annet levere innglassing av 12 verandaer på en ny boligblokk i Stjørdal, sier Knudsen.

Tekst og foto: Frank Skaufel

Siste saker fra nyhetsrommet

Foto av Knut Jørgen Larsen som sitter i en bil©Glass og Fasadeforeningen
*Foto av +Quadra som har et spindelhjul, som kan håndtere opptil 8 spindelmotorer©Emmegi
bransjeregisteret 2018. Illustrasjon.
Harald Aase. Foto: ©Adam Stirling

Harald Aase
Kommunikasjonsrådgiver

e-post: aase@gffn.no
tlf: + 47 950 84 298

Abonner på vårt nyhetsbrev

Få det siste fra glass- og fasadebransjen rett i innboksen.