– En spennende arbeidsplass

Et samarbeid mellom Glass og Fasadeforeningen, Kongsberg videregående skole og Opplæringskontoret i Vestfold har sikret et tilbud til lærlinger i glassfaget.13 elever startet opp nå i januar. – Glassfaget er et fag med muligheter, sier Vebjørn Kvelland.

Kongsberg videregående skole – Glassfagsenteret har de siste tre årene ikke hatt de minimum 12 elever som har vært nødvendig for å drive skolen økonomisk.

I et forsøk på å nå målet er skolestart blitt flyttet fra august til januar. Nå er altså 13 elever i gang med samlingen med teori og praksis på Kongsberg. Det betyr at avsluttende eksamen blir i desember 2017 og neste kull starter opp i januar 2018.

For skoleåret 2017 er det per dato 13 elever som er tatt opp som elever.

Vebjørn Kvelland sliper glasskanter under vårt besøk og han bekrefter at glassfaget er spennende.

– Jeg har en spennende arbeidsplass hos Glassløsninger AS i Stavanger. Både Nils Terje Hagen, Arild Ellingsen og Asle Roaldsø er engasjerte og bidrar mye. Spesielt Asle er en tusenkunstner som deler mye av sin faglige kunnskap og ikke minst lar meg slippe til. Det er kult når jeg kan bli med på jobb på ei svær hytte med heis kledd i glass på Geilo, sier han.

– Vi håper trenden nå er snudd. Skal vi klare å opprettholde og videreutvikle våre gode håndverkstradisjoner, må vi kunne gi et godt utdannings- og opplæringstilbud innenfor våre fagområder. Nå er tilbudet sikret for nok et skoleår og sannsynligvis også for 2018. Det er viktig, sier Per Henning Graff, prosjektleder i Glass og Fasadeforeningen.

– Vi er svært glade for at det nå definitivt er klart at det blir et tilbud for lærlingene på Kongsberg. Vi venter inn noen flere mulige elever som har meldt seg, men disse venter på svar på om de får lærlingeplass. Det blir i hvert fall lettere å ta beslutning om dette nå som skoletilbudet er sikret, sier en glad Hilde Claussen ved Opplæringskontoret i Vestfold (OHK).

– I tillegg til at vi endelig har klart å fylle klassen for 2017, har vi også tre elever på utplassering i Vestfold. Målet er at disse skolelevene tar steget og blir lærlinger fra neste høst. Dermed har vi en god start også for neste skoleår fra 2018. Jeg synes det ser lovende ut, sier Hilde Claussen.

Artikkel fortsetter under bildet.

2017 elevene bak fra venstre: Stian Elverhøi (Noractor AS), Vebjørn Kvelland (Glassløsninger AS), Arvid Holschbakk (Haugens Glasservice AS), Kristoffer Helmvik Sæle (Glassmester Kai Dysthe), Fredrik Brodal Homnes (Glassmaker´n) og Robert Skovly (Østlandske Fasadeteknikk). Foran fra v.: Adishorn Sitthisak (R. Daaland AS), Sverre Jonsson (Glassmester Appelbom), Espen R. Sønderbye (Høybråten Glasservice AS), Ronny Johansen (Oslo Glass og Vindu AS) og Simen Olson (Gjøvik Glasservice). Håvard Røen Bruvik (Fasade og Byggservice) og Trond Mulen Hetland (Holvik Glas AS) var ikke tilstede ved fotografering).

Adishorn Sitthisak skal bli fasadebygger for R. Daaland i Trondheim.

Sverre Jonsson og de andre elevene må bruke tid også i teorirommet. Uten bestått teoretisk fagprøve får han ikke sjanse til å få prøve seg på fagbrevet.

Det ble konstruktivt til slutt mellom Kongsberg Videregående Skole, Opplæringskontoret i Vestfold og Glass og Fasadeforeningen. Nå er skolen igjen sikret konstaterer Geir Bakken (Kongsberg Videregående Skole), Bjørn Glenn Hansen (GF), Per Henning Graff (GF), Hilde Claussen (Opplæringskontoret i Vestfold), Terje Grimsgård (Kongsberg Videregående Skole), Hanne-Merete Hagby (Kongsberg Videregående Skole)og Emma Wabakken(Kongsberg Videregående Skole).