Termisk brudd
Veileder for Tiltak mot termisk brudd i bygningsglassprodukter.
Veileder for Tiltak mot termisk brudd i bygningsglassprodukter.
Kapittel 1:
Glass er et materiale med høy motstandsdyktighet både mot mekanisk og klimatisk påkjenning. Som klimaskjerm er glass det eneste materialet som åpner for lysgjennomgang, inn- og utsyn samtidig som det kan optimaliseres for å imøtekomme de strengeste krav til energibruk, støydemping, sikkerhet og trygghet. I ett og samme produkt!
For å sikre varig nytte og glede av disse høyverdige produktene anbefaler Glass og Fasadeforeningen, gjennom sine veiledere, å ta hensyn til produktenes naturlige begrensninger.
Glass har varmeledningsegenskaper som gjør at temperaturforskjeller over glassflaten kan forårsake brudd. Såkalt termisk brudd. Denne veilederen gir råd for tiltak som vil forhindre dette.
Kapittel 2:
Blir et glass utsatt for kritiske temperaturforskjeller kan det oppstå varmespenninger som gir sprekker/brudd. Bilde og illustrasjon viser et karakteristisk bruddmønster utløst av varmespenninger. Sprekken er vinkelrett ut i fra kanten og sprer seg ut som stråler i glasset.
Termisk brudd kommer som resultat av kritiske temperaturforskjeller over glassets flate.
Glass har dårlig varmeledningsevne. Påvirkes bare deler av glassets overflate for varmestråling resulterer dette i temperaturforskjeller over glassets flate. Kritisk temperaturforskjell over glassets flate i et vanlig glass er 35-45oC avhengig av kantbehandling.
Oppstår temperaturforskjeller på mer enn dette vil glasset sprekke. Tas det hensyn og enkle forholdsregler i henhold til denne veilederen vil risikoen for at termisk brudd oppstår være betydelig redusert.
Med påført skade menes skader som er påført produktet. Påført skade kan henføres til produksjon, lagring, transport, håndtering eller montering og skyldes mekanisk påvirkning.
Eksempel på påført skade. Foto: Hans Olav Meen Nilssen
Feil bruk
Med feil bruk menes forhold på stedet som fører til kritiske temperaturforskjeller over glassets flate.
Eksempel på feil bruk kan være innvendige persienner som dekker deler av glassflaten, uten at det er tatt hensyn til varmeabsorbsjon.
Med prosjekteringsfeil menes at det er tatt mangelfulle hensyn til glasset og dets bruksområde.
Eksempel på prosjekteringsfeil kan være at man bygger en fasade med takutspring eller baldakiner, som skaper skygge på deler av glasset, uten at det er tatt hensyn til varmeabsorbsjon.
Eksempel på et rent kantsnitt i tilskåret glass.
Eksempel på et kritisk kantsnitt i tilskåret glass.
Eksempel på kantskade som følge av påført skade.
Kapittel 3:
Termisk brudd kommer som resultat av kritiske temperaturforskjeller over glassets flate og vil typisk oppstå fra en bruddanvisning eller skade på glassets kant.
Flere forhold kan forårsake situasjoner hvor kritiske temperaturforskjeller oppstår. Mange av disse forholdene kan enkelt unngås slik at termisk brudd ikke vil oppstå, mens andre er av mer permanent karakter, og hvor det må tas hensyn ved valg av glasskvalitet.
Bildet viser et karakteristisk mønster for termisk brudd i glass som ikke er herdet. Sprekken er vinkelrett ut fra skaden og sprer seg deretter i vifteform.
Ved risiko for temperaturforskjeller på mer enn 35-45oC (avhengig av kantbehandling) over glassets flate anbefaler Glass og Fasadeforeningen å benytte herdet glass. Kritisk temperaturforskjell over glassets flate i herdet glass er ca. 200oC.
Herding av glass skjer ved oppvarming og rask avkjøling. En slik temperaturbehandling tilfører glasset spenninger som øker dets styrke mot korttidslaster og temperaturforskjeller vesentlig sammenlignet med ubehandlet glass.
Når herdet glass knuser kan årsakene oftest henføres til at kant-, overflateskader eller nikkelsulfid i glasset.
Ved brudd granulerer hele glasset i små biter. Dette klassifiseres som «sikkert brudd», noe som innebærer at risikoen for kuttskade som følge av sammenstøt med glasset er vesentlig redusert.
Kant og overflateskader kan oppstå under transport, lagring, håndtering og montering. I noen svært få tilfeller kan mikropartikler i glassmassen forårsake spenningsutløsning og spontangranulering. Mikropartikler er en naturlig del av glassmassen og kan ikke unngås fullstendig.
Brudd i herdet glass kan skje spontant og på en måte hvor glasset knuser uten påviselig direkte mekanisk belastning, såkalt spontangranulering.
Spontantgranulering er et marginalt problem om man ser på omfanget av dette i forhold til det betydelige volumet av herdet glass som totalt sett leveres.
Herdet glass kan gjennomgå en egen prosess for å redusere risikoen for senere spontangranulering, en såkalt heat-soak test. Det er ikke krav om at herdet glass skal gjennomgå en slik prosess.
Karakteristisk «sommerfugl-/åttetallmønster» i bruddpunkt ved spontangranulering.
Glass og Fasadeforeningen henstiller til enhver som har befatning med lagring, transport, håndtering og montering av bygningsglassprodukter å ta hensyn til at glassets kanter er ømtålige for mekanisk påvirkning (slag, støt, etc.) og at termisk brudd i glasset senere kan henføres til denne type skader.
På samme måte henstilles det til at glass med synlige kantskader ikke monteres uten at det er avklart med leverandør.
Synlige kantskader som ikke er anført overfor leverandør ved mottak og inspeksjon av produktet anses ikke som reklamasjon uten at annet er avtalt mellom partene.
Veileder for Tiltak mot termisk brudd i bygningslassprodukter.
Utgitt: 30. august 2016. Presiseringer i avsnitt «Spontangranulering i herdet glass» gjort 20. mars 2017.
Denne veilederen erstatter alle tidligere publikasjoner, utgitt av Glass og Fasadeforeningen, som omhandler dette emnet.
Virksomheter og organisasjoner uten formell tilslutning til Glass og Fasadeforeningen kan kun benytte denne veilederen som referanse for sine produkter og tjenester etter nærmere avtale med utgiver.
Ved behov for ytterligere råd og veiledning om Tiltak mot termisk brudd i bygningslassprodukter kontakt Glass og Fasadeforeningen.
Glass og Fasadeforeningen (GF) er en interesseorganisasjon for bedrifter med virksomhet innenfor forvaltning, rådgivning, prosjektering, produksjon, bearbeiding, montering og handel/salg av glass- og tilhørende produkter.
Glass og Fasadeforeningen (GF) skal inspirere til bruk av glass i byggverk. Foreningens fagområder belyses i forhold til arkitektur, design, funksjonalitet og byggeforskrifter. Dette er bransjeportalen for alle som søker teknisk informasjon og opplysninger om medlemsbedriftenes produkter og tjenester.