AKTUELT

– Det er så mye flott man kan lage av blyglass, bare fantasien setter grenser, sier Inger Lise Tollefsen. Her har hun laget et moderne design av bly og glass. Foto: William Sandberg Huseby.

– Jeg elsker å jobbe med glass

Inger Lise Tollefsen ble redningen da Tønsberg Glassliperi og Speilfabrikk (TGS) ble tvunget til å rekruttere en ny blyglasshåndverker. – Nå har vi fått på plass en perfeksjonist, sier Jan Øyvind Drtina, daglig leder i bedriften.

Det utdannes svært få blyglasshåndverkere i Norge og det er generelt få med kompetanse på blyglass. Rekrutteringsprosessen ble krevende.

– I tomrommet som oppstod visste jeg ikke helt hva jeg skulle gjøre. Jeg begynte å lete på NAV utland, men det gav ingen resultater. Jeg ringte alle jeg visste om, og ikke visste om som drev med blyglass for å få tips. Siden det er så få blyglass-spesialister hadde jeg ikke noe ønske om å «stjele» ansatte fra noen, sier Jan Øyvind Drtina.

Til slutt ble han tipset om Inger Lise Tollefsen. Hun hadde nylig flyttet tilbake til hjembygda Svarstad i Vestfold, og han fikk overtalt henne til å komme ned og prøve.

– Det første hun laget, var innenfor på alle kriterier. Inger Lise er en perfeksjonist, og var selvfølgelig ikke helt fornøyd, men det var bra nok til å selges. Da var det ikke så vanskelig å tilby henne jobb heller, forteller Drtina.

Foto av Inger Lise Tollefsen

–Jeg trives veldig godt her. Det er spennende å få nye oppdrag. Jeg blir hoppende glad når det kommer inn nye blyglassbestillinger, sier Inger Lise Tollefsen. Foto: William Sandberg Huseby.

Glass-nerd

Inger Lise Tollefsen en av få her i landet med svennebrev i blyglassfaget.

– Jeg liker å bruke hendene og pusle med ting. Det er morsomt å skape noe. Prosessen med blyglass går sakte, det er mye jobb, men plutselig har man laget noe fint. Jeg er litt nerd når det gjelder glass. Jeg liker å se på glass gjennom lys, sier hun.

Da hun begynte på yrkesskolen for 25 år siden var planen å bli maler eller byggtapetserer.

– Underveis i grunnkurset var vi innom mange forskjellige fag, deriblant glassfaget. Det bare traff meg, og jeg bestemte meg for å skifte kurs, kommenterer Tollefsen.

Hun fikk lærlingplass i Kvams Glass AS i Horten, og rettet seg inn på blyglass. Etter å ha tatt svennebrev i 1999, fortsatte hun noen år til i bedriften før hun flyttet vestover og ble bonde i Hardanger.

– I fjor kom en melding fra Jan Øyvind om at han trengte blygglassarbeider, og om jeg var interessert. Da var jeg plutselig her, tilbake i blyglass etter 20 år. Det var veldig moro. Jeg hadde ikke trodd jeg skulle få sjansen til å jobbe med det igjen, smiler hun.

Når vi spør hvilke egenskaper som kreves i yrket, sier hun at man må like å bruke hendene, være nøyaktig, og ha tålmodighet og estetisk sans.

Akkurat nå lager hun blyglass til en dør, og vi får en demonstrasjon på hvordan hun jobber.

Motivet er tegnet opp på en papplate og montert inn i en ramme. Del for del blir glassene skåret opp for hånd, og blysprossene kappet og formet til. Når alt er på plass, pensler hun stearinolje der det skal loddes. Loddetinnet er en blanding av tinn og bly som smeltes på med loddebolten.

Foto av Inger Lise Tollefsen og Jan Øyvind Drtina

Jan Øyvind Drtina og Inger Lise Tollefsen viser eksempler på noen av arbeidene som er ferdigstilt. Foto: William Sandberg Huseby.

Høy kompetanse

TGS leverer alt innen speil til interiør og glass til privat- og proffkunder.

De har blant annet restaurert blyglass i Eidsberg Kirke i Indre Østfold, Uranienborg kirke i Oslo og Tønsberg Domkirke. For tiden holder de på å restaurere blyglass fra middelalderkirken Hedrum i Larvik. De store kirkevinduene har blitt transportert til verkstedet, og glassene plukket fra hverandre og restaurert, bit for bit.

– Det å restaurere blyglass er en spennende læringsprosess, kommenterer Inger Lise.

TGS har til sammen tre ansatte. Både Jan Øyvind Drtina og Connie Aas er GF autoriserte glassrådgivere, og Drtina har i tillegg både fag- og mesterbrev. Til høsten er det planer om å ansette en lærling i bedriften. Om det blir spesialisering innen glassfaget eller blyglassfaget er ikke avgjort ennå.

– Det er viktig å føre kompetansen videre. Vi skulle ønske at flere unge fikk øynene opp for blyglassfaget, og håper bedrifter har både tid og mulighet til å ta inn lærlinger, avslutter Tollefsen.

LES OGSÅ: Seminar om glassmalerier

Siste saker fra nyhetsrommet

Foto av glassfagarbeiderePrivat
Foto av Harald Aase

Harald Aase
Kommunikasjonsrådgiver

e-post: aase@gffn.no
tlf: + 47 950 84 298