AKTUELT

Badstuen Trosten ligger på Sukkerbiten i Oslo sentrum, like ved MUNCH og Operaen. Foto: Einar Aslaksen

Flytende sauna av resirkulert aluminium ankrer opp i Oslo

Det siste tilskuddet til Oslos stadig økende flåte av flytende saunaer blir innviet onsdag 15. mai. Det nye flaggskipet til Oslo Badstuforening er universelt utformet og har en fasade laget av resirkulert aluminium fra Hydro.

Siden 2016 har Oslo badstuforening fått opp dampen i hovedstaden ved å følge visjonen om å bringe badstu til folket. Nå har et innovativt samarbeid mellom foreningen, MUNCH-arkitekt eStudio Herreros og aluminium- og fornybar energiselskapet Hydro kokt ned til Trosten, en flytende badstu som kombinerer bærekraftig design og materialbruk med sosial inkludering, skriver Hydro i en pressemelding.

– Vi er nødt til å samarbeide for å oppnå en mer bærekraftig fremtid! Derfor er vi glade for å være partner i et prosjekt der bruk av grønnere materialer har vært et kjerneprinsipp helt fra starten. Vi håper Trosten vil inspirere andre til å bidra til sirkulærøkonomien ved å bruke bærekraftige materialer i prosjektene sine, sier Hanne Simensen, konserndirektør i Hydros forretningsområde Aluminium Metal.

Robust kledning

Trosten er verdens første flytende badstu med fasadekledning i aluminium, et materiale som har ideelle egenskaper for et byggverk som vil bli utsatt for vær og vind hele året rundt. Det er motstandsdyktig mot korrosjon, også i saltvann, og det sikrer et langt liv selv med et minimum av vedlikehold.

Aluminiumsproduktet Hydro CIRCAL inneholder minst 75 prosent resirkulert, brukt aluminium, noe som gir en drastisk reduksjon i karbonfotavtrykket.

Saunaens viktigste attributt er den universelle utformingen med ramper og romslig interiør som sikrer adgang for alle uansett funksjonsbegrensninger. Dette gjør Trosten til et velkomment tilskudd til saunalandskapet på Sukkerbiten, rett ved MUNCH og Operaen i Bjørvika.

Foto av Trosten Sauna

Foto: Einar Aslaksen

Anodisert aluminium

– Visjonen vår er badstu til folket. Vi har lenge ønsket å lage en sauna med universell utforming som kan ønske alle inn i varmen, uansett hvem du er. Gjennom samarbeidet med eStudio Herreros, Hydro, AF Gruppen og andre har vi skapt et unikt konsept, sier Ragna Marie Fjeld, generalsekretær i Oslo Badstuforening.

Eksperter fra eStudio Herreros og Hydro har gått sammen om å koke ihop de beste tekniske og arkitektoniske løsningene for å støtte opp under filosofien til prosjektet. Et konkret eksempel er fasadeprofilene av anodisert aluminium. De er opprinnelig utviklet til bruk i et lemsystem for lastebiler, og demonstrerer hvordan materialer kan brukes på nytt på en innovativ måte.

Etter den offisielle innvielsen av badstuen 15. mai 2024, er Trosten åpen for alle.

Om Trosten

  • Trosten er den første flytende badstuen i Oslo som er universelt utformet. Den rommer 24 gjester og to rullestoler, og har i tillegg et utvendig amfi med plass til 50 personer.
  • Trosten er tegnet av MUNCH-arkitektene fra det spanske byrået estudio Herreros med en innovativ kledning i resirkulert aluminium levert av Hydro. Innvendig er Trosten kledd med terrazzo.
  • Badstuen er gjennomgående konstruert av resirkulerte og miljøvennlige materialer.

Om Oslo Badstuforening

  • Oslo Badstuforening ble grunnlagt i 2016 av anarkister og isbadende UD-diplomater.
  • Det startet med én badstue bygd av drivved, den ikoniske Måken. Badstue nummer to, arkitekttegnede Skarven, stod ferdig i 2018. Deretter kom unike badstuer på løpende bånd. Trosten er foreningens badstue nummer 19.
  • Foreningen har fem lokasjoner, de to største er Sukkerbiten og Langkaia i Bjørvika, med 15.000 medlemmer og 250.000 besøk i 2023. oslobadstuforening.no

Siste saker fra nyhetsrommet

Glass og Fasadeforeningen
Foto av mann som arbeider på fasadefabrikkGlass og Fasadeforeningen
Foto av Trosten Sauna©Einar Aslaksen
Foto av Harald Aase

Harald Aase
Kommunikasjonsrådgiver

e-post: aase@gffn.no
tlf: + 47 950 84 298