AKTUELT

Nye energisparekrav for bygg i EU og Norge gir muligheter for medlemsbedriftene i Glass og Fasadeforeningen, sier direktør Bjørn Glenn Hansen. Arkivfoto: Adam Stirling

Gir nytt EU direktiv muligheter?

EU nye bygningsdirektiv betyr innføring av nye strenge regler for energisparing i bygg. Gjennom EØS-avtalen blir regelverket til lov i Norge. – EU-direktivet åpner nye forretningsmuligheter for våre medlemsbedrifter, sier Bjørn Glenn Hansen.

Summen av de nye strenge kravene til energieffektivisering og utslippskutt i bygg vil bety økt investeringsbehov for både boligeiere og eiendomsutviklere.

– Samtidig skaper kravene forretningsmuligheter for våre medlemsbedrifter. Større etterspørsel hos de som tilbyr energieffektive løsninger i dag, Eller nye omsetningsområder for de som bestemmer seg for å satse på energieffektivisering i fremtiden.

Mange av GFs medlemsbedrifter har sine virksomhetsområder rettet inn mot de delene av byggverk som skal bidra til økt energieffektivitet; fasader og tak. I nye bygg vil krav om høy isolasjon og solstrømproduksjon i fasader og tak bidra til netto nullutslippsbygg.

For eksisterende bygningsmasse vil rehabilitering av fasader og tak bidra med det samme. Tar vi med at våre kjerneprodukter er 100% gjenvinnbare så blir det vanskelig å se for seg andre eller bedre løsninger. Ikke minst når byggeforskriftene også i fortsettelsen vil kreve både dagslysgjennomgang og utsynsmuligheter i bygg.

FAKTA

Nye energisparekrav for bygg i EU og Norge

De viktigste nye reglene for energisparing i bygg i EU-landene, som også vil gjelde i Norge gjennom EØS-avtalen, er:

  • Alle nye bygg må være «netto nullutslippsbygg» fra 2030, og offentlige bygg fra 2028. Dette betyr blant annet at solceller på taket blir påbudt for nye boliger.
  • Energibruken i boligblokker må reduseres med minst 16% innen 2030 og minst 20-22% innen 2035.
  • Minst 16% av de eldste og dårligste byggene må være renovert innen 2030, økende til 26% innen 2033.
  • Alle bygg skal være i energiklasse A (netto nullutslipp) innen 2050. I dag er 6 av 10 norske boliger i klasse D eller lavere.
  • Medlemslandene må utarbeide planer for hvordan de nye kravene skal innfris.
  • Kostnadene for å oppgradere boliger fra energiklasse G til F anslås til 100 000 – 300 000 kroner per bolig, noe som kan utgjøre over 250 milliarder kroner totalt i Norge.

Kilde: Byggeindustrien og NTB

Siste saker fra nyhetsrommet

Foto av Roy Thomas NilsenGlass og Fasadeforeningen

Fagmann på plass

Foto av lærling og faglig lederGlass og Fasadeforeningen

Fremtidens fagfolk

Foto av Jonas van Zwieten SivertsenGlass og Fasadeforeningen
Foto av Harald Aase

Harald Aase
Kommunikasjonsrådgiver

e-post: aase@gffn.no
tlf: + 47 950 84 298