AKTUELT

Asbjørn Harkestad etablerte AS Vestland Glass og Lås for to år siden. Fra første dag har han hatt mer enn nok å gjøre. Foto: Privat

Ny medlemsbedrift fra Vestland

AS Vestland Glass og Lås er en liten bedrift lokalisert i Dale i Sunnfjord, etablert for to år siden av Asbjørn Harkestad. – Det har gått over all forventning fra første dag. Vi spøker med at vi skulle ha startet med dette for lenge siden. Vi har nesten ikke annonsert, og har hatt fullt opp hele tiden, sier han.

Tekst: Guro Waksvik

Selv om bedriften er ung, mangler det ikke på kompetanse. Asbjørn Harkestad har lang erfaring i bransjen, og har bak seg 10 år fra Bolseth Glass og nesten 25 år fra Holvik Glas. Medeier og kollega Rolf Johnsen har 27 års erfaring fra Holvik Glas.

– I begynnelsen var vi to, med mål om å bli fire-fem i løpet av tre år. Det målet har vi allerede nådd, forteller Harkestad.

Bedriften tar oppdrag innen låsesmed- og glassmesterfaget, og leverer og monterer skreddersydde løsninger.

– Vi vil være en lokal leverandør i Sunnfjord, men har også hatt oppdrag i Ålesund, Bergen og Tysvær.

I høst meldte bedriften seg inn Glass- og fasadeforeningen.

– Det var naturlig å melde seg inn, fordi vi er i faget. Jeg er godt kjent med foreningen etter alle årene hos Holvik Glass, og fra tiden jeg gikk på glasslinjen på Kongsberg. Vi tenkte også vi skulle begynne med lærlinger, og da vil medlemskap tilføre oss faglig kompetanse, forteller Harkestad.

Han tenker også at foreningen kan bli en viktig støtte i ryggen, dersom de skulle få behov for bistand eller advokat. Tilgang på kurs er også et gode han håper det vil bli bedre tid til etter hvert.

Ønsket lærlinger

Lærlingene er helt ferske, den siste ble ansatt for få uker siden.

– Den første var en skoleelev som var utplassert hos oss i en kort periode. Han ble hekta og synes det var kjempekjekt og et fint miljø. Læreren ringte oss og spurte om han kunne få læreplass her, og det fikk han selvfølgelig, forteller Harkestad.

Den andre fikk valget mellom å bli hjelpearbeider eller læring, og valgte det siste.

– Han takket ja til å bli lærling, og har allerede fagbrev som motormekaniker. Det er positivt for bedriften med læringer. Vi får muligheten til å forme dem slik at de passer bedriften. Å få tak i fagfolk her i distriktet er håpløst, spesielt i et fag som er så spisset som glass- eller låsfaget.

Så langt har ingen jenter søkt om lærlingeplass. Han har riktignok et par døtre som leker med tanken, men det gjenstår å se.

Kuriøse oppdrag

Han forteller at det har gått over all forventning fra første dag. Bedriften tar på seg det meste av montering, vinterhager og utskifting av vinduer. De leverer fasader, vinduer og dører handlet hos norske produsenter av type aluminium, kompositt og tre. Med to lærlinger og to glassfagarbeidere er Vestland Glass og Lås en liten bedrift.

– Vi får mange spesielle og spennende oppdrag, selv om de ikke er så store. For eksempel leverte og monterte vi skyvedørsdørautomatikk om bord på den første av de nye ambulansebåtene til Helse Førde, et oppdrag vi fikk av Certego. I ettertid er det moro å se at båtene farer forbi rett utenfor døra her, sier Harkestad.

Bilde av ambulansebåt

Bedriften har levert og montert skyvedørsdørautomatikk om bord på den første av de nye ambulansebåtene til Helse Førde, et oppdrag de fikk av Certego. Foto: Privat

Et annet spennende prosjekt var montering av nye dører i styrehuset på et kystvaktskip som lå på verft i Florø. Han er opprinnelig fra Haugesund, og flyttet til Sandane i Nordfjord for å begynne som daglig leder på en campingplass. Da firmaet som eide den gikk konkurs og boet var oppgjort, begynte han som lærling hos Bolseth Glass i 1987.

– Det var en mulighet som bød seg, og jeg har aldri angret på at det ble glass.

For tiden er han delvis sykemeldt etter en skadet biceps. I samråd med NAV er han på jobb så mye han kan.

– Selv om jeg har skadet en arm, har jeg en arm til og et hode. Lærlingene må følges opp, sier Harkestad.

Siste saker fra nyhetsrommet

Foto av Rolf DrivekleppH-fasader
Harald Aase. Foto: ©Adam Stirling

Harald Aase
Kommunikasjonsrådgiver

e-post: aase@gffn.no
tlf: + 47 950 84 298