AKTUELT

For daglig leder Ketil Bjørnbeth i Nidaros Glass og Montasje AS er glass både hobby og livsstil. – Får du interesse for glassfaget har du en utrolig god mulighet til å bli en vanvittig dyktig håndverker. Foto: Lena Knutli

Glass – både hobby og livsstil

– Vi vil holde oss oppdatert og følge med på det som skjer i markedet. Selv om vi har masse kompetanse og lang fartstid blir vi aldri utlært. Det skjer noe nytt hele tiden, sier daglig leder Ketil Bjørnbeth i Nidaros Glass og Montasje AS. Bedriften har nylig meldt seg inn i Glass og Fasadeforeningen.

Tekst: Guro Waksvik

Han startet alene i 2020 med en innleid montør. I dag teller bedriften 7 årsverk, hvorav seks er montører.

– Vi har vokst mye på kort tid, og kaller oss forholdvis nyfødte ennå. Jeg var spent da jeg startet. Pandemi til tross, det har gått over all forventning. Fra første dag har vi hatt nok å gjøre, og vi har fått et godt fotfeste i byens glassmiljø, forteller Bjørnbeth.

Bedriften er relativt liten, men han har ingen intensjoner om å utvide ytterligere. I alle fall ikke med det første. De ansatte skal følges opp og føle at de blir sett og hørt. Ved topper leier han inn to dyktige fagfolk som driver enkeltpersonsforetak.

– På sikt har jeg lyst til å få inn en lærling. Vi har alle lang fartstid, men jeg tror en lælring som stiller med blanke ark kan tilføre oss nye ideer.

Bjørnbeth er opptatt av kvalitet og kompetanse, og bruker kun produkter han kan stå inne for.

– Vi ser det er mange aktører som leverer produkter vi ikke vil bruke. Vi går ikke på kompromiss med kvalitet, understreker han.

Nidaros Glass og Montasje AS utfører alt innen tradisjonelt glassmesterarbeid, levering og montering av dører og vinduer, service på tak- og røykluker, service og montering av dørautomatikk, glass- og aluminiumsfasader, rullegitter, rekkverk og interiørglass.

Bedriften er servicepartner for NorDan.

– Vi kjøper også komplette dører, vinduer og fasader av NorDan, og det fungerer veldig bra, sier Bjørnbeth.

Fascinert av faget

Etter mange år i Riis Glass og Fasade kjenner han godt til Glass og Fasadeforeningen. Det var naturlig å melde seg inn.

– Vi vil følge med på det som skjer i markedet og trenger tilgang på gode rådgivere. Etter hvert vil vi delta på kurs og fagdager. Vi er trygge på det vi holder på med, men skulle det dukke opp noe har foreningen masse kompetanse på alt innen glass. Har vi faglige spørsmål kan vi få svar og skulle vi være så uheldige å komme ut for noe kan vi søke juridisk støtte, sier Bjørnbeth.

Bedriften har og kontakt med alle som jobber med glass i Trondheim, og spiller på lag med de fleste.

At han havnet i glassbransjen er nokså tilfeldig. Han var akkurat ferdig med militærtjenesten og i jobb for en kompis som drev med byggvask. Da fikk han øye på noe som fascinerte ham.

– Jeg bonet gulv i 6. etasje da jeg så to karer som skulle skjære glass. De tente på glasset, flekket av en del og monterte det inn.

Han la merke til at det sto Pilkington på ryggen deres. Det gikk ikke mange dager før Bjørnbeth stakk innom og ba om jobb. De hadde ingenting å tilby akkurat da, men kontaktet ham igjen etter relativt kort tid.

– De lurte på om jeg ville begynne i aluminiumsproduksjonen. Jeg takket ja og begynte i 2001.

Han tok fagbrev i 2009. Pilkington ble senere kjøpt opp av Riis Glass og Fasade, der Bjørnbeth fortsatte til han etablerte eget firma i 2020.

– Vi får mange tilbakemeldinger om at vi gjør en god jobb og at vi er konkurransedyktige på pris.

Spennende prosjekter

I fjor høst skiftet og monterte de et stort glasstak på Pirsenteret i Trondheim sentrum. Et prosjekt de er stolte av.

Bilde av glasstak med aluminiumsprofiler

Glasstaket på Pirsenteret i Trondheim. Foto: Privat

– For oss var det et prestisjeprosjekt. Det gikk smertefritt fra A til Å med prosjektering, levering og utførelse. Vi prosjektere og monterte den ene uken det var opphold i høst, forteller han.

Bodø Glass & Ramme leverte taket, som er 10 x 12 meter stort med Schüco-profiler og Pilkington-glass.

Hans interesse for interiør er voksende, og han følger godt med. Det er spennende og krevende med måltaking, presisjon og utførelse. Nylig leverte de kontorvegger til et bygg i Trondheim.

Speil på motstående vegger gir spennende effekter

Nidaros Glass og Montasje AS leverte nylig kontorvegger til et bygg i Trondheim. Gangen er bygget inn med Pilkington Mirropane Chrome, et herdet speil i forskjellige farger. Foto: Lena Knutli

– Vi bygget inn en gang med Pilkington Mirropane Chrome, et herdet speil i forskjellige farger. Det er lagt inn i vegg og tak med tv innfelt i veggen. Speilet er gjennomsiktig når tv-en står på, forteller han.

I 2013 bygde han boligen sin, med store glassflater ut mot sjøen. En automatisk styrt skjult skyvedør innfelt i veggen mellom yttergang og stue kan også styres manuelt.

Livsstil og hobby

– For min del er det bare en ting å si. Jeg har funnet min greie. Glass er en hobby og en livsstil, og helt fantastisk å holde på med.

Siden den dagen han så karene fra Pilkington brenne glass har faget fascinert ham. Senest for halvannenuke siden gjorde han noe tilsvarende på byggeplass. Da var det fram med rødsprit for så å skjære av.

– Jeg har ikke angret en dag. Får du interesse for glassfaget har du en utrolig god mulighet til å bli en vanvittig dyktig håndverker. Vi får bred erfaring og kunnskap om så mye mer enn glass. Både treverk, beslagsarbeid, stål og aluminium, sier Ketil Bjørnbeth.

Fakta

Nidaros Glass og Montasje AS

Daglig leder: Ketil Bjørnbeth
Styreleder: Ketil Bjørnbeth
Ansatte: 7
Fagområde: Alt innen tradisjonelt glassmesterarbeid
Omsetning/resultat siste tre år:
2020: kr. 764.000/Kr. 85.000,-
2021: kr. 7.729.000/ kr. 956.000,-
2022: Anslått til kr. 14.000.000

Siste saker fra nyhetsrommet

Glass og Fasadeforeningen
Foto av mann som arbeider på fasadefabrikkGlass og Fasadeforeningen
Foto av Trosten Sauna©Einar Aslaksen
Harald Aase. Foto: ©Adam Stirling

Harald Aase
Kommunikasjonsrådgiver

e-post: aase@gffn.no
tlf: + 47 950 84 298