AKTUELT

Daglig leder Stig Kastmo i Rogaland Blikk ser fram til faglig støtte og god kunnskap gjennom Glass og Fasadeforeningens relevante kurs. Målet er å øke kunnskapsnivået i bedriften. Foto: Guro Waksvik

Kompromisser aldri på kvalitet

Gode fagkunnskaper er viktig for Rogaland Blikk, som nylig meldte seg inn i Glass og Fasadeforeningen. – Vi vil følge med på det som skjer i markedet og trenger tilgang på gode rådgivere. Å være medlem er betryggende og gir oss en seriøsitet i det vi holder på med, sier daglig leder Stig Kastmo.

Tekst: Guro Waksvik

Kastmo har jobbet med glass og fasader siden 2006. Mange års erfaring fra en lokal glass- og fasadeentreprenør har gitt ham erfaring og solide kunnskaper. I 2017 stiftet han Rogaland Blikk.

– Vi vil øke kunnskapsnivået hos våre ansatte. Nå ser vi fram til faglig støtte og god kunnskap gjennom Glass og Fasadeforeningens kurs- og utdanningsprogram. Vi kompromisser aldri på kvalitet, sier Kastmo.

Bredde er et stikkord for Kastmo, som opprinnelig er møbeltapetserer. I juni skal han ta fagbrev som blikkenslager. Rogaland Blikk selger og monterer fasader, dører og vinduer fra NorDan, fra Bodø i nord til Kristiansand i sør, og har i tillegg et bredt spekter av oppdrag over hele landet.

– Vi har lenge hatt kontakt med andre medlemsbedrifter, og kommer til å fortsette med det. Erfarings- og kunnskapsutveksling er viktig og nødvendig. Medlemskap gir oss en trygghet i ryggen.

Solide fagkunnskaper

Rogaland Blikk monterer nye fasader, restaurerer og river ned for å rette opp feil. Kastmo er interessert i arkitektur, og liker godt restaurering av historiske bygninger der byantikvaren er på banen.

– Å føre det tilbake til slik det var, finne løsninger sammen med arkitekten og gi det et riktig uttrykk er moro.

Nylig hadde de et restaureringsprosjekt i Stavanger sentrum. En gammel bygård i jugendstil fikk tilbake sitt særpreg med vinduer lik de opprinnelige. Prosjektet ble tildelt Kulturminnefondets nasjonale plakett for godt bevaringsarbeid.

– Vi måtte finne en beslagsløsning som ikke var synlig. Opprinnelig var karmene i mahogni, og det får vi ikke tak i lenger. Beslagsløsningene bevarer treverket og vinduene, ettersom det var en pusset fasade, forteller Kastmo.

I hjørnene av bygget er det buete isolerglass, som ble produsert hos Vikeså Vindu.

Nylig fikk han en annen utfordring. En tegning av en pipetopp som skulle være i kobber.

– Slike oppdrag liker jeg, da er jeg i mitt ess. Mye av det vi gjør er langt fra A4. Å gi min kunnskap til kundens beste er gøy.

Krevende oppdrag

Bedriften har mer enn nok å gjøre, og er nå engasjert i forbindelse med fasadene til Ovalen i Sandnes. Ovalen er et nytt og moderne bygg i overgangen mellom by og fjord.

Foto av montering av glass i fasaden i Ovalen i Sandnes

Rogaland Blikk samarbeidet med NorDan om fasadene til Ovalen i Sandnes. NorDan leverte, Rogaland Blikk monterte. Foto: Stig Kastmo

– Det spesielle med dette prosjektet var at sluttbruker hadde fått beskjed om at det var umulig for samtlige glassleverandører i Rogaland å levere de nødvendige glassene og aluminiumrammene. Vi samarbeidet med Arvid Berge hos NorDan om mulighetene for en slik leveranse. De kunne levere, og vi tok oss av montasjen, forteller Kastmo.

Vinduene ble bestilt sent i byggeperioden, noe som kompliserte montasjen. I tillegg var takutstikk over vindu, samt en vekt på nærmere 700 kilo per glass krevende. Glassene måtte løftes med to vakuumløftere koblet sammen med løfteåk for å fordele vekten.

– Glassene ble montert i rammen på taket over og heist ned til etasjen under hvor vi hadde laget oss jigg og glidesystem for å kunne skyve rammen og glasset inn. Takutstikket forhindret oss i å heise glasset inn med kranbil. Bemanning, utstyr og diverse måtte koordineres for å kunne utføre montasjen. En komplisert jobb langt unna standard montasje, men det liker vi.

Foto av montering av glass i fasaden i Ovalen i Sandnes

Hvert glass veide nærmere 700 kg. Foto: Stig Kastmo

Ingenting irriterer ham mer enn dårlig håndverk. Ofte får bedriften oppdrag i forbindelse med reklamasjoner på grunn av dårlig eller ikke faglig håndverk utført av andre aktører i bygge bransjen. Da starter han med utredninger, for å få overblikk og mulig omfang.

– Vi retter opp det som er gjort feil under prosjektering og bygging. Det er nedslående. Jeg ser ofte bygg under oppføring og tenker det neppe vil vare. Feil som ikke er oppdaget innen fem år kan bli dyrt. Bolig er en av de viktigste investeringene folk gjør.

Mange konkurrerer om de store oppdragene. Kvalitet, varighet og geografiske forhold må tas i betraktning ved valg av produkter og utførelser. Da kan det bli dyrere alternativer, og entreprenøren/kunden velger ofte det rimeligste anbud.

– I verste fall må beboerne ta kostnadene med dårlig håndverk.

Rogaland Blikk samarbeider med og deler lokaler med RSM fasade og Chem-Con.

– Vi er opptatt av miljø og bærekraft. Nå skal vinduene skiftes. Vi skal få solcellepaneler på taket og programmering for energistyring, sier bedriftslederen.

Bedriften er i en omleggingsfase og er på jakt etter flere folk, både blikkenslagere og fasademontører. På det meste har det vært 16 ansatte, med innleide i tillegg. Kastmo tenker et sted mellom 10 og 13 er greit.

– Det er en realitet at det er problematisk å finne kvalifiserte fagfolk. Solide fagkunnskaper skal ligge til grunn for en ansettelse her hos oss. Vi trenger engasjerte folk som er stolte av jobben sin, understreker Kastmo.

Fakta

  • Firma: Rogaland Blikk
  • Rogaland Blikk er en del av Fasadgruppen AB
  • Daglig leder: Stig Kastmo
  • Styreleder: Johan Claesson
  • Ansatte: 7
  • Fagområde: Restaurering og montering av fasader
  • Omsetning og resultat siste tre år:
    • 2020: Driftsinntekter: 18 320 000,-. Resultat: 1 758 000,-
    • 2021 Driftsinntekter: 20 822 000,-. Resultat: 1 007 000,-
    • 2022 Driftsinntekter: 17 188 794,-. Resultat: 320 000,-

Siste saker fra nyhetsrommet

Foto av Oskar Storm
Foto av Orona Ideo
Harald Aase. Foto: ©Adam Stirling

Harald Aase
Kommunikasjonsrådgiver

e-post: aase@gffn.no
tlf: + 47 950 84 298