AKTUELT

Frithjof Andreas Lilje Riis Leder 150-åringen Andr. L. Riis AS. – Min jobb er å tilrettelegge for god drift, lage gode strategier og forstå markedene, sier han. Foto: Lena Knutli

Har levert glass i 150 år

Andr. L. Riis AS i Trondheim fyller 150 år! Familien Riis har drevet selskapet gjennom fire generasjoner. Nå ledes institusjonen av Frithjof Andreas Lilje Riis (71).

Tekst: Harald Aase

– Min far var en visjonær driver og en dyktig markedsmann. Men han var også opptatt av fagopplæring. Hans ånd er fortsatt med oss.

Andreas L. Riis grunnla glassmesterbedriften Andr. L. Riis i Trondheim i 1872. Tilholdssted i 101 år var Riisgården i Thomas Angells gate. I 1928 overtar sønnen Frithjof Andreas som eier.

Sønnesønnen Andreas L. Riis overtar og flytter bedriften til Lade i 1960. Faren til Frithjof altså.

Andr. L. Riis AS er en tradisjonsbærer i norsk glassbransje og i trøndersk næringsliv. Grunnlaget for hele firmaet er glassmestervirksomheten. Riis-stempelet fantes først på alle typer bygningsglass og speil. Etter hvert ble bilglass et svært så sentralt omsetningsområde.

Verkstedskjeden Riis Bilglass og grossistvirksomheten gjennom Bilglass-gruppen er i dag landsdekkende og bærebjelken i virksomheten.

I dag holder konsernledelsen i Andr. L. Riis AS hus på Tiller, og konsernet omsetter for snaut 650 millioner kroner på landsbasis (2021).

Foto av forretning

Her i Thomas Angells gate holdt Andr. L. Riis As til i 101 år. Foto: Schrøderarkivet – Sverresborg Trøndelag Folkemuseum.

Ikke helt far som sønn

Frithjof tråkket sine barnesko i farens verksted og grossistbutikk, og som ungdom fikk han prøve seg i ulike deler av faget og virksomheten.

– Det var spennende for en guttunge å komme inn i en forretning i bakgaten i det gamle Trondheim. Jeg begynte i tidlig alder som visergutt med leveranser med glass, speil og kitt til glassmestere i byen. Den karakteristiske kittlukta sitter i nesa enda. Den lukta har du med deg resten av livet. Bortsett fra verkstedet jobbet jeg mye på lageret med pakking av spesielt bilglass. Jeg fikk også prøve meg ute på bygg, og var med på «Bilglassekspressen» som gikk fra Oppdal til Dombås (mer om det litt senere), forteller han.

Likevel valgte han ikke umiddelbart å følge i farens fotspor. Mens faren bygde opp konsernet med industri og håndverk, utdannet Fritjof seg til å bli lærer.

Han utøvde yrket i Glomfjord i mange år, før han i en periode livnærte seg som snekker og tømrer. På 80-tallet var han tilbake i læreryrket igjen.

– Faren min omkom i en flyulykke i 1984 og min mor, Inger, drev selskapet videre. Bransjen og Andr. L. Riis fikk problemer under finanskrisen sent på 80-tallet. Den rammet bygningsbransjen hardt. I en vanskelig tid ville mor ha med meg med i styret.

– Familiebåndene er sterke og motivasjon nok til å si ja. Lysten til å skape noe nytt var selvfølgelig en drivkraft, og min tilbakekomst i Andr. L. Riis AS skjedde i 1990.

Konsernet Andr. L. Riis besto da av fem bilglassverksteder, grossisten Bilglassgruppen AS, Riis Glass-industri og Riis Glass og Metall.

– Det var tøffe tider og sammen tok vi noen viktige valg. Riis Glassindustri ble solgt til tyske Interpane (som solgte videre til Pilkington etter tre år). Grossistvirksomheten og håndverkstjenesten i Riis Glas og Metall ble solgt til Pilkington. Vi beholdt bilglass og satset alt på engrossalg og montasje av bilglass.

Fritjof ble medeier med sin mor i 1995.

– Fra det øyeblikket ble jeg mer aktiv, besøkte kunder og så på selskaper vi kunne kjøpe opp. Merkevaren og kjeden Riis Bilglass så dagens lys i februar 2003. 35 av våre etablerte bilglasskunder ble med som kjedemedlemmer og vi eide 10 selv. Bilglassverkstedene er knyttet opp i kjeden Riis Bilglass.

– Vi eier i dag selv 55 selskaper i Riis Montasje som også er en del av kjeden. Men 140 andre er frittstående kjedemedlemmer, med en form for franchise-avtaler.

– Vi har vokst sakte, men sikkert, og er på plass over hele landet. Samarbeidsklima og samholdet innad i kjeden er svært godt. Siste oppkjøp var bilglassvirksomheten til Øystein Kvams bilglassvirksomhet i Vestfold. Han har vært en faglig inspirasjonskilde for Riis-kjeden i mange år. Vi er glade for å knytte hans fagmiljø tettere til oss.

Foto av Tore Staverløkk, Cathrine Svensson og Gunn Kari Rogseth

Tore Staverløkk, Cathrine Svensson og Gunn Kari Rogseth styrer butikken til Riis Glass & Fasade AS. Foto: Harald Aase

Bygningsglass

Andr. L. Riis var en pioner blant norske isolerglassprodusenter.

Riis var først med å tilby ferdigmalte vinduskarmer, og de første som startet norsk produksjon av laminerte bilglass.

I dag er bilglassdelen størst, og Riis Bilglass er landets største innen montering av bilglass og reparasjon av steinsprutskader.

– Mitt første møte med vårt unike materiale var med bygningsglass, og derfor ligger det mitt hjerte nærmest. Vi fikk muligheten til å kjøpe tilbake Riis Glass og Metall fra Pilkington i 2007. Den tok vi. I 2014 kjøpte vi Trønderglass AS, som drev med salg av dører og vinduer. En velkjent bransje for oss, og navneendringen til Riis Dør og Vindu AS ga et signal om at vi var på vei inn i en ny tid. Trønderglass hadde også en velfungerende nettbutikk, noe som åpnet nye, spennende muligheter for oss.

Riis Dør og Vindu AS fusjonerte med Riis Glass og Metall AS i 2021. I dag heter firmaet Riis Glass & Fasade, har avdelinger i Trondheim og Stjørdal, og er en totalleverandør av bygningsglass og glassmestertjenester i Midt-Norge. Gjennom oppkjøp av Riis-avdelingene til Kvams Glass, eies også glassmesterbedriften CC Glass AS i Tønsberg.

Merkevarebygging

Foto av Frithjof Andreas Lilje Riis og Knut Skjervø

Frithjof Riis liker seg på «gølvet», og har jevnlig dialog med Knut Skjervø i Riis Bilglass Tiller. Foto: Harald Aase

Merkevaren Riis vil alltid være uløselig knyttet til en knallrød farge. Helt siden 1951 er en rød sirkel en del av selskapets identitet. Selv om Riis-selskapenes viktigste materiale er glass, er det tydelige skiller i virksomhetene.

– Riis-navnet, sirkelen og rødfargen består for Riis Bilglass, men for å skille bil- og bygg, bruker vi nå grønn som farge på alle logoer knyttet til bygningsglassdelen, forklarer Frithjof.

Historien viser noen gode eksempler på slektens evne til å skaffe seg oppmerksomhet.

Andr. L. Riis drev ambulerende bilglassverksted over Dovre på 60-tallet. Bilrutene den gang besto av herdet glass og ved brudd var det behov for raskt bytte.

«Bilglasssruten» kjørt rundt med et varelager av de vanligste rutene, som til Volvo og VW Boble, og hjalp bileiere med bytte, uten at verkstedbesøk var nødvendig. I samme åndedrag kan vi dra opp «Nødfrontruten». Etter prinsipp fra førstehjelpsskrin kunne man ha en pakke med plastrull, tape og pinne til nødbruk liggende i bilen.

Første glassmesterkjede

Riis-familien sto også bak Norges første glassmesterkjede. Vitro-kjeden ble etablert på midten av 1960-tallet og ble drevet i nær 20 år.

Kjeden hadde rundt 25 glassmestere med på laget, som samarbeidet om innkjøp og markedsføring. Vitro-kjeden er forløperen til den i dag produsentstyrte og Pilkington-drevne Glassfagkjeden.

Frithjof Lilje Riis er «still going strong», men erkjenner at han blir eldre. Kulturformidling er en viktig del av livet og mye av fritiden går med til å spille inn musikk og opptre.

Travsporten er en annen lidenskap, og Frithjof har gjennom mange år eid travhester. Mest kjent er nok Lesja Odin, som tok 28 strake seiere før en skade satte han på sidelinjen for en periode.

Travsportens nye storstue Varig Orkla Arena besøkes, og Riis Glass & Fasade As har selvfølgelig levert glassfasadene og er arenasponsor.

Foto av Frithjof Andreas Lilje Riis

Ferstad Gård ble bygget av general Bang i 1795. Den ble kjøpt av Andreas L. Riis i 1966 og har siden vært i familiens eie. – Min mor bodde på gården frem til 2004. Jeg har de siste 18 årene drevet restaurering og utvikling av gården med tanke på ulike bruksområder, sier Frithjof Andreas Lilje Riis. På gården er det nå flere kulturarenaer. I fjøset finner vi Galleri Lilje og ellers blir det holdt konserter, både individuelle arrangement og opptredener som er del av Trondheim kammermusikkfestival, Trondheim Jazzfestival og Olavsfest. Foto: Lena Knutli.

Hvem overtar?

– Begge mine barn er tilknyttet Riis-systemet. Ingeborg (26) har i flere år hatt sommerjobb i Riis Bilglass på Fornebu. Hun har funnet veien hjem på et visst plan, men hun går kanskje over til kultursektoren etter hvert. Aleksander (37) sin kompetanse er viktig for oss. Han har jobbet en del på gulvet, men er utdannet innen markedsføring og jobbet med dette i en 10 års tid. I dag jobber han med markedsledelse med ansvar for digital markedsføring i Riis Bilglass.

Begge barna er inne i ulike driftsstyrer i konsernet.

– Jeg føler at vi er godt rustet for fremtiden. Vi har de siste årene gjort store organisatoriske grep for å styrke driften og skjerpe vår posisjon i markedet. Spesielt innen bilglass er konkurrentene i hovedsak utenlandske aktører, drevet av internasjonale kapitalfond. Etter 150 år er Andr. L. Riis fortsatt et familieeid firma. Selv om vi møter muskler fra utenlandsk kapital, føler vi at vi har styrke og ikke minst kan dra fordel av at vi er tett på våre kunder og markedet for øvrig, mener Riis.

Fakta konsern:

Andr. L. Riis AS

 • Hovedkontortjenester
 • Daglig leder: Frithjof Andreas Lilje Riis
 • Sum driftsinntekter 2021: 37 614′ NOK
 • Driftsresultat 2021: 4 902′ NOK
 • Ansatte: 15
 • Eierandel: 100%

Bilglassgruppen AS

 • Agentur- og engroshandel med glass og tilleggsutstyr til motorvogner
 • Daglig leder: Rune Sandve
 • Sum driftsinntekter 2021: 285 677′ NOK
 • Driftsresultat 2021: 11 480′ NOK
 • Ansatte: 38
 • Eierandel: 100%

Alr Eiendom AS

 • Kjøp og salg av egen fast eiendom
 • Daglig leder: Magnus Andersen Singh
 • Driftsresultat 2021: -218′ NOK
 • Eierandel: 100%

Eiendomskonsern Riis Eiendom og Riis Møllenberg AS

 • Oppføring av bygninger
 • Daglig leder: Erlend Hynne
 • Sum driftsinntekter 2021: 33 187 NOK
 • Driftsresultat 2021: 1 440′ NOK
 • Ansatte: 32
 • Eierandel: 100%

Riis Glass og Fasade AS

 • Glassmester og fasadeentreprenør
 • Daglig leder: Vidar Sollie
 • Sum driftsinntekter 2021: 63 042′ NOK
 • Driftsresultat 2021: -3 714′ NOK
 • Ansatte: 26
 • Eierandel: 100%

Riis Montasje AS

 • Vedlikehold og reparasjon av motorvogner
 • Daglig leder: Sandra Dutard
 • Sum driftsinntekter 2021: 303 784′ NOK
 • Driftsresultat 2021: 6 939′ NOK
 • Ansatte: 192
 • Eierandel: 100%

Stjørdal Bilglass AS

 • Vedlikehold og reparasjon av motorvogner
 • Daglig leder: Tommy Lindqvist
 • Sum driftsinntekter 2021: 7 777′ NOK
 • Driftsresultat 2021: 249′ NOK
 • Ansatte: 6
 • Eierandel: 100%

Riis Bilglass AS

 • Kjedekontor
 • Daglig leder: Jan Terje Johansen
 • Sum driftsinntekter 2021: 45 346′ NOK
 • Driftsresultat 2021: 2 991′ NOK
 • Ansatte: 10
 • Eierandel: 100%

Bilglassportalen AS

 • Drift av web-portal
 • Daglig leder: John Helge Soot
 • Sum driftsinntekter 2021: 6 327′ NOK
 • Driftsresultat 2021: 689′ NOK

I tillegg ble Kvams Glass Sandefjord AS, Horten Bilglass AS
og CC-Glass Tønsberg kjøpt fra Kvams glass våren 2022.

Siste saker fra nyhetsrommet

Foto av Pilkington glassfakta 2024©Pilkington
Harald Aase. Foto: ©Adam Stirling

Harald Aase
Kommunikasjonsrådgiver

e-post: aase@gffn.no
tlf: + 47 950 84 298