AKTUELT

Connie Aas, Jan Øyvind Drtina og Pawel Cisek kan slå fast at flyttingen av Tønsberg Glassliperi & Speilfabrikk er blitt en suksesshistorie. Foto: Harald Aase

På plass i eget hus

Tønsberg Glassliperi & Speilfabrikk ble etablert i 1946. 75 år senere ble arvtaker Jan Øyvind Drtina endelig herre i eget hus.

– Det er en god følelse, sier lederen av den tradisjonsrike bedriften.

Jan Øyvind Drtina er oppvokst på verkstedet og i 2008 overtok han bedriften etter sin far. Sammen med Connie Aas og Pawel Cisek driver han virksomhet med speil som spesialfelt. Derav navnet. Men en viktig del av forretningen er å restaurere gamle glassmalerier og lage rekonstruksjoner av blyglassmotiver.

Etter 21 år på Træleborgodden i Tønsberg opprettet Drtina, Connie Aas og medeier Haavard Høie et eiendomsselskap og kjøpte en stor tomt på Raveien i Borre i Horten kommune.

– Her har vi et bygg med nær 1.000 kvadratmeter gulvflate som er bygget for formålet. Vi er også fornøyde med beliggenheten. Det tar bare fem minutter å kjøre til E18 og det er kort vei til byene i Vestfold og Telemark. Østfoldsiden når vi med en kort fergetur og Oslo er heller ikke langt unna, sier Drtina.

Eget blyglassverksted

Tønsberg Glassliperi & Speilfabrikks tre medarbeidere besitter stor fagkunnskap. Drtina og Aas er GF autoriserte glassrådgivere og førstnevnte har både fag- og mesterbrev.

Foto av Blyglassproduksjon

Tønsberg Glassliperi & Speilfabrikk har nå en egen arbeidsstasjon som kun blir benyttet til å restaurere gamle blyglassvinduer. Foto: Harald Aase

Bedriften leverer alt innen glass og speil til interiør til privat- og proffkunder.

Kundebasen består i hovedsak av andre glassmestre fra hele landet. Enkelte privatpersoner får også levert speil fra Raveien 318.

– Vi har etter hvert fått mange restaureringsjobber av blyglass på merittlisten. Blant annet til en rekke kirker rundt om i Norge. Eidsberg Kirke i Indre Østfold, Uranienborg kirke i Oslo, Tønsberg Domkirke samt en rekonstruksjon av et større blyglassmotiv i Kviteseid Kyrkje er noe vi kan vise til. Slik restaureringsjobber tar mye tid og gjøres gjerne i flere omganger. Tidligere brukte vi mye tid på å sette bort og hente frem objekter, materialer og verktøy for å kunne utnytte plassen. Vi er derfor for glade for at vi nå har fått en egen romslig plass, med godt lys, til dette arbeidet, sier Drtina.

Siste saker fra nyhetsrommet

Foto av Kristoffer Hansen og Ole Thoresen

Historiske studenter

Foto av Connie Holvik og Gustav Pillgram Larsen

SAK 10 suksess?

Harald Aase. Foto: ©Adam Stirling

Harald Aase
Kommunikasjonsrådgiver

e-post: aase@gffn.no
tlf: + 47 950 84 298