AKTUELT

SINTEF-forsker Silje Asphaug og Gjermund Horten fra RDV følger med på regntetthetsprøvingen. Foto: SINTEF

Utfordrer vedtatte sannheter om vinduer

Er dimensjonene på vindusrammen og karmen bestemt etter bestemte prinsipper, eller har de bare blitt sånn? Spørsmålet ble stilt i et prosjekt med Røros Dører og Vinduer, og svaret ble å utvikle en ny prototyp med smalere ramme og karm.

Røros Dører og Vinduer (RDV) har hatt forskningssamarbeid med SINTEF i flere år. Siden 2018 har de eid IPN-prosjektet Høyisolerte vinduer og dører med integrert teknologi (HVIT), der SINTEF Community er forskningspartner. I februar var de på besøk i klimapåvirkningslaboratoriet for å teste ut prototypen på vindu med smalere ramme og karm, skriver SINTEF i et nyhetsbrev.

Smalere ramme og karm har flere fordeler

Målet i prosjektet er å utvikle energieffektive vinduer med god bestandighet som er enkle å montere. Ved å utvikle tynnere karm- og rammeprofiler, får man med flere fordeler.

— Ved å redusere tykkelsen på karm/ramme-profilene oppnår vi mindre varmetap, mer lysinnslipp og ikke minst bedre utsyn forteller SINTEF-forsker Silje Asphaug.

I et bygg er det vinduene som har størst varmetap, og i nye vinduer isolerer ramme og karm mye dårligere enn glasset. Derfor vil en endring i ramme og/eller karm utgjøre en stor forskjell. I et vindu som har en glassflate på 80 cm x 80 cm og standard vindusramme i dag, vil den nye glassflata måle 88 cm x 88 cm med en tynn ramme og karm.

Silje Asphaug forteller at tyngre isolerglass har krevd tykke rammer, men en optimalisering av konstruksjonen gjør at slanke rammer også kan tåle glasspakker med flere lag glass.

Av stor betydning ved rehabilitering

Fordelene med slanke rammer og karmer vil være betydelige ved rehabilitering i eldre bygg. Her er ofte vindusåpningene små i utgangspunktet, og slanke rammer og karmer kan derfor gi markant forbedret utsyn og lysinnslipp.

Forskningsleder Lars Gullbrekken har vært med i prosjektet siden oppstarten. Han er glad for at kunden ønsker å utfordre dagens standarder og utvikle et produkt som er bedre enn TEK-forskriften.

— Fordelen med å jobbe i så langsiktige prosjekter med produktutvikling, er at vi virkelig kan utnytte bredden i kompetansen vår. Fra beregninger og simuleringer til laboratoriemålinger og fullskala tester.

Produktutvikling er lagarbeid

Røros Dører og Vinduer har om lag to prosent av det norske markedet og leverer mest til fritidsmarkedet. Det nye vindusdesignet innebærer at de må opprette en ny og automatisert produksjonslinje.

Tor Lømo-Hansen er daglig leder for 82 ansatte og er opptatt av at samarbeidet med SINTEF gir selskapet en unik mulighet.

— Vi er en teambasert virksomhet som har kvalitet og forbedring i produkt og prosess som en del av vår daglige samtale. Når vi samarbeider med SINTEF tar vi med oss vår produksjonstekniske kompetanse og får komplementert den med kunnskap og laboratoriefasiliteter her hos SINTEF, forteller han.

SINTEFs laboratorier utgjør samlet byggenæringens største og mest velutstyrte laboratorier for prøving etter internasjonale standarder, og er akkreditert av Norsk Akkreditering for flere metoder.

Siste saker fra nyhetsrommet

Foto av glassfagarbeiderePrivat
Harald Aase. Foto: ©Adam Stirling

Harald Aase
Kommunikasjonsrådgiver

e-post: aase@gffn.no
tlf: + 47 950 84 298