AKTUELT

Økern Portal er på 80 000 kvadratmeter, og sentral i utbyggingen av Økern og Hovinbyen. Foto: Hundven-Clements Photography

Stort fokus på bærekraft i Økern Portal

Økern Portal er bygget for å gjenopprette biologisk mangfold, og har en klar visjon: Å gi tilbake det vi tar.

Et grønt tak med lokaldyrket mat, en silhuett inspiert av skogen – alt fra detaljer til design og funksjone, skriver Wicona i en pressemelding.

– Vi ønsker å betale naturen tilbake for det vi tar. Det er dette Økern Portal handler om, sier Arne Reisegg Myklestad, administrerende direktør i DARK Arkitekter AS.

Landskap

Økern Portal er designet av DARK Arkitekter AS, og vi kan tydelig se deres visjon. Bygningens fasade minner om skogen, og designdetaljene fanger lyset som bladene på trær.

– Selve bygningen er som et landskap. Akkurat som skogen er «stammene» de bærende elementene i bygget. Fasadeplatenes form minner om «blader» som skjermer for den varme solen inne i bygget, sier Arne Reisegg Myklestad, administrerende direktør i DARK Arkitekter AS.

Prosjektet ble designet i nært samarbeid med Zink interiør og Lark landskapsarkitekter, som har vært en sentral suksessfaktor for integrering av organiske elementer og fremtidsrettede arbeidsforhold.

Kontorer, hotell, leiligheter, fellesområder og restauranter – Økern Portal med sine 80 000 kvadratmeter er sentral i utbyggingen av Økern og Hovinbyen, og er et bærekraftig fellesskap mellom næring og nærmiljøet med boliger, shopping uteliv og fritidsaktiviteter.

– Visjonen var å skape et trivelig sted i et urbant miljø, der folk ønsker å møtes samtidig som vi tar vare på naturen og det vi har. Det var viktig å ikke fylle opp hele tomten med bygningsmasse. Derfor ble det designet en portal som fører inn i parken og ikke minst er en snarvei som skaper en naturlig ferdselsåre, sier Arne Reisegg Myklestad.

Resirkulert fasademateriale

Opprinnelsen til et materiale er en nøkkelfaktor i ethvert sirkulært prosjekt.

Økern Portal benyttet fasader utviklet av WICONA med aluminiumprofiler i Hydro CIRCAL, et sortiment høykvalitets-aluminium med minst 75% resirkulert aluminium (såkalt post-consumer skrap).

Materialet resirkuleres fra fasader, vinduer etc. som er demontert fra bygninger. Denne typen urban gruvedrift sparer ikke bare energi, men reduserer også karbonutslippet seks ganger sammenlignet med produksjon av primæraluminium1.

Det bærekraftige konseptet var helt tydelig fra start, av alle som har vært involvert i prosjektet.

– Vi har jobbet veldig tett på utbyggerne og entreprenøren. Det har vært en stor fordel, men har også ført til mange forandringer underveis. Siden alle var så enige om hva vi ønsket å få til med dette bygget, har det også vært lettere å løse hindringer, sier Tor-Christian Møglebust, partner og prosjektleder i DARK Arkitekter AS.

Tor-Christian Møglebust fortsetter å beskrive hvor viktig en bærekraftig og sirkulær tankegang er, i hvert fall når man jobber i bygg- og anleggsbransjen.

– Vi jobber i en bransje med store karbonavtrykk, og vi ønsket at Økern Portal skulle bli bærekraftig i alle henseende, både økologisk og sosialt. Taket og parken har sosiale soner hvor besøkende og lokalbefolkningen kan møtes, trene og dyrke egne grønnsaker i parsellhager. Restaurantene i Økern Portal har også tilgang til økologiske urter og grønnsaker dyrket på taket, så her er det også tatt hensyn til kortreiste produkter.

Breeam Excellent

I planleggings- og byggefasen jobbet utviklingsteamet mot å oppfylle de høyeste energieffektivitetsstandardene. Energiforbruk, utslipp og materialtilførsel ble revidert for å sikre bærekraftig konstruksjon og en forlenget livssyklus samtidig som kravene til Breeam Excellent klassifisieringen oppfylles.

– Økern Portal har blitt et sted hvor næringslivet møter lokalmiljøet. Fokus på bærekraftige verdier på tvers av kategorier som energi, arealbruk, trivsel og materialer har vært førsteprioritet. Det har også vært viktig å ta hensyn til økologi og forurensning, sier Arne Reisegg Myklestad.

Redusere karbonavtrykk

Elementfasaden i aluminium fra WICONA laget i Hydro CIRCAL er levert av Staticus. Produktet ble valgt for å redusere bygningens karbonavtrykk.

– Staticus bestreber å redusere, gjenbruke og resirkulere der det er mulig. Bruken av resirkulert aluminium i Økern Portal bidrar i stor grad til 45% karbonbesparelse av indirekte utslipp, og reduserer fasadens karbonavtrykk til mindre enn 130 kg CO2/m2 i produksjonsfasen. Jeg tror vi bare har sett starten på bærekraft i bygg- og anleggssektoren, sier administrerende direktør Aušra Vankevičiūtė i Staticus Group.

Fakta

  • Arkitekt: DARK Arkitekter AS
  • Interiør: Zinc Interiør
  • Landskao: Lark Laandscape
  • Produsent (WICONA): Staticus
  • WICONA-produkter: WICTEC EL evo elementfasade
  • Foto: Hundven-Clements Photography

Siste saker fra nyhetsrommet

bransjeregisteret 2018. Illustrasjon.
Harald Aase. Foto: ©Adam Stirling

Harald Aase
Kommunikasjonsrådgiver

e-post: aase@gffn.no
tlf: + 47 950 84 298

Abonner på vårt nyhetsbrev

Få det siste fra glass- og fasadebransjen rett i innboksen.