TRANSPARENT

Sol ute, sol inne…

… i drivhus, utestuer, hagestuer, vinterhager eller hva det nå heter.

  • Bjørn Glenn Hansen, Direktør, Glass og Fasadeforeningen

Våren er i anmarsj. Mangt og mye forbereder seg på igjen å spire og gro. Plantevekster og annet grønt. Som ute i naturen får vente til snøen er borte, tælen har sluppet taket, plussgradene har stabilisert seg og dagslystimene er mange nok til det kan tyte opp.

Men, for noen kan sesongen starte litt tidligere. For eksempel de som har hatt vinterdvalen sin i et drivhus, eller nå flyttes inn ditt fra et vinterlangt kjelleropphold.

Alt vel og bra. Plantevekster og annet grønt har aldri fremmet noe som helst overfor lov- og forskriftsmakere med henblikk på sikkerhet mot kuttskader ved sammenstøt med eller nedfall av glass. Ei heller for dimensjonering mot snø- og vindlaster.

Og det kommer heller ikke til å bli noen sak for noen å fremme.

Plantevekster og annet grønt beskjærer vi jo og kutter opp.

Med vilje. Og de kommer tilbake. De kommer til å klare seg. Så lenge de får sol, både ute og inne. Noen plussgrader og en skvett vann. Et fåtall mener også det hjelper å snakke litt med dem.

Men hva med oss som inviteres inn blant de spirende og blomstrende til å dele gleden over utvidet sesong? Om det skulle gå galt.

Vi vil jo helst forskånes mot å bli beskåret eller kuttet opp.

Alle vi som nå, i stor skala, inspireres til å investere i drivhus og lignende. Som gjerne må huse plantevekster og annet grønt, men som ikke er dimensjonert for sammenkomster med folk. Der familie, venner og kjente i henhold til markedsføringen skal kunne treffes til hyggelig lag, og vel så det. Hele året for den saks skyld.

Vi bejubler opphold både i nærheten av og under glass så lenge det er trygt.

Det samme naturligvis for konstruksjonen som skal bære glasset og skape rommet det er solfanger for.

Dette har vi langt på vei lyktes med å få inn i Byggteknisk forskrift (TEK17). Slik at når du oppholder deg eller ferdes i en bolig, en skole, en barnehage, et kjøpesenter, et næringsbygg eller et annet publikumsareal så skal du være trygg på at du ikke skades ved uforvarende sammenstøt med eller nedfall av glass.

Skal du ikke forvente det samme når du gis inntrykk av at du skal kunne oppholde og oppføre deg på samme måte i et drivhus, en utestue, en hagestue, en vinterhage eller hva det nå heter?

Det mener vi du skal. Og vi er opptatt av at du blir gjort tydelig oppmerksom på at dette ikke nødvendigvis er tilfelle. Og hva, når diskusjon må tas om hvem som skal bære ansvaret og erstatningen for det som gikk i stykker?

Spesielt om det som gikk i stykker ikke bare var deler av eller hele drivhuset, men i tillegg de som oppholdt seg inne i det?

Glass og Fasadeforeningens medlemsbedrifter vet om dette.

De dimensjonerer og tilbyr drivhus, utestuer, hagestuer, vinterhager eller hva det nå heter, for sikker bruk. Med sol ute og sol inne hele året.

Og taper dessverre (og selvfølgelig) i konkurranse om lavest pris med det som ikke er sikkert i bruk.

Hensikten med kravene i Byggteknisk forskrift (TEK17) er blant annet å ivareta liv og helse til personer og husdyr som oppholder seg i eller på byggverk (plantevekster og annet grønt er ikke nevnt).

Gis du forbeholdsløst forståelsen av at et drivhus eller lignende er ment for opphold så mener vi du skal forvente at det samme må ivaretas der.

Skal du utvide utesesongen med en glasskonstruksjon så ta kontakt et medlem av Glass og Fasadeforeningen.

Da kan du trygt glede deg over sol ute og sol inne, og med god samvittighet invitere hvem du vil til samvær og botanisk opp- og omvisning. I hyggelig lag fra soloppgang til soloppgang, om ønskelig. Hele året!

Vi forfølger dette nå. Det er blant våre oppgaver.

Jeg tuller ikke!

Transparent:

Siste saker fra nyhetsrommet

Foto av Per Olav Tjøtta©Guro Waksvik / GF

Hekta på glass

Foto av glassmontajse©Appelbom
Foto av Radisson Plaza Hotell©Radisson
bransjeregisteret 2018. Illustrasjon.
Harald Aase. Foto: ©Adam Stirling

Harald Aase
Kommunikasjonsrådgiver

e-post: aase@gffn.no
tlf: + 47 950 84 298

Abonner på vårt nyhetsbrev

Få det siste fra glass- og fasadebransjen rett i innboksen.