AKTUELT

«RE FLUX» kan du nå se på utstillingen «Urbane økologier – bysansning forbi menneske» i ROM for kunst og arkitektur. Foto: Christine Petersen

«RE FLUX» viser glassets muligheter til å slippe inn dagslys

12. februar åpner utstillingen «City Sensing Beyond the Human» i Galleri Rom i Oslo. Universitetslektor ved AHO, Jonas Gunerius Larsen, og arkitekt og førsteamanuensis ved AHO, Christine Petersen, stiller ut glass-installasjonen «RE FLUX». – Med hjelp fra glassbransjen ønsker vi å vise at glass har «grenseløse egenskaper» i boligens målestokk, sier Petersen.

«City Sensing Beyond the Human», eller «Urbane økologier – bysansning forbi menneske» er et kollektivt kunstnerisk forskningsprosjekt, initiert av kunstnerduoen Bull.Miletic.

Bidragene i forskningsprosjektene kommer fra kunst og arkitekturfeltet, og tilnærmingene spenner fra akademisk forskning til kunstnerisk og arkitektonisk praksisbasert utvikling.

Utstillingen på ROM er et ledd i utviklingen av forskningsprosjektet, og «RE FLUX» er et av fire bidrag som vises frem.

Daglys er et grunnleggende behov

Fra 1. juli 2021 stilles byggeforskriftene ikke lengre krav til sol i nye boliger som bygges i Norge. «RE FLUX» skal være et innspill til den pågående diskusjonen rundt betydningen av dagslys i boligen og glasset uovertrufne rolle i byens utvikling.

– Frarøvelse av dagslys strider med grunnleggende behov vi mennesker har.

Som et innspill i diskusjonen rundt fremtidige måter å bo tett på, og kultiveringen av dagslys i bygninger tenker vi at installasjonen har som oppgave å utforske glassets muligheter til å slippe dagslys inn i bygningen, utfordre de konstruktive mulighetene og å synliggjøre de estetiske kvalitetene som glasset har. Hvordan kan vi bo stadig tettere i byen, men samtidig adskilt? Hvordan kan vi bevare behovet for dagslys når vi må bygge tettere og høyere? RE FLUX undersøker hvordan glass kan både avgrense og åpne opp. Hvilken grad av grenser og romfølelse kan det transparente skape?

Glass kan gjøre det ultimate arkitektoniske trikset; Å definere rom uten å hindre visuelle baner eller lys, forklarer Petersen.

RE FLUKS består av to romlige installasjoner i glass som er situasjonsbestemte til ROM for kunst og arkitektur. Begge rommene kobler seg på galleriets eksisterende vindusåpninger og sprer dermed dagslyset videre inn i rommet. Et lite rom kobler seg fast i vinduet mot vest og et mindre objekt på vinduet mot øst. Hver av installasjonene har sitt spesifikke program, som springer ut av plasseringen i gallerirommet. Dette er rom som direkte betjener funksjoner koblet til galleridriften. RE FLUXS undersøker relasjonen mellom sted, rom og lys for å løfte frem glassets betydning for hvordan byen sanses.

Veiledning

For å gjennomføre prosjektet har Petersen og Gunerius Larsen søkt etter veiledende faglig støtte, leverandører og håndverkere for å montere «RE FLUX».

Foto av glassinstallasjon

Fagmiljøet i bransjen har bidratt til å ferdigstille prosjektet til Christine Petersen og Jonas Gunerius Larsen. Foto: Hans Olav Meen Nilssen/Glass og Fasadeforeningen

Prosjektleder Hans Olav Meen Nilssen i Glass og Fasadeforeningen har prosjektert glass og innfesting, og koordinert arbeidet. Modum Glassindustri AS har levert glassene, og Oslo Glass og Vindu har gjort håndverksjobben.

Beslagsgrossisten har levert bolter og beslag for glass. Stålbeslagene er produsert og levert av Eskil Tin.

– Samtlige har gitt oss uvurderlig hjelp. Foreningen har vært en god diskusjonspartner for å finne frem til riktige glassdimensjoner og valgt innfesting, uten at prosjektet er svekket estetisk. På den annen side håper vi at glass-installasjonen på ROM kan være et interessant visningsvindu for foreningen og dets medlemsbedrifter. Hele installasjonen kan nemlig demonteres og gjenbrukes i andre sammenhenger, sier Petersen.

ROM for kunst og arkitektur

ROM et arkitektonisk galleri i Oslo. «Rommet» for kunst og arkitektur ligger i Maridalsveien 3, og er et uavhengig senter som drives av private eiere med støtte fra Det Kongelige Norske Kulturdepartement. Galleriet ble grunnlagt i 1986 av arkitekten Kjetil Trædal Thorsen

LES PÅ GLASSOGFASADE.NO: Manglende dagslys er hjemmekontorets skjulte trussel

Siste saker fra nyhetsrommet

Foto av glassfagarbeiderePrivat
bransjeregisteret 2018. Illustrasjon.
Harald Aase. Foto: ©Adam Stirling

Harald Aase
Kommunikasjonsrådgiver

e-post: aase@gffn.no
tlf: + 47 950 84 298

Abonner på vårt nyhetsbrev

Få det siste fra glass- og fasadebransjen rett i innboksen.