AKTUELT

For lite informasjon om mulighetene i blant annet glassfaget gjør at det er vanskelig å rekruttere nye lærlinger til faget. Arkivfoto: Christian Berset

Fire av ti bedrifter i byggenæringen sliter med å få tak i fagarbeidere

I mars går fristen for å velge studieretning ut for landets 16-åringer. BNLs medlemsundersøkelse viser at bedriftene trenger flere ungdom som velger bygg- og anleggsteknikk.

Byggenæringens Landsforening (BNL) har gjennomført den årlige medlemsundersøkelsen hvor det stilles spørsmål om blant annet kompetansebehov. Fire av ti bedrifter i undersøkelsen (43 prosent) svarer at de sliter med å få tak i fagarbeidere, skriver BNL i en pressemelding.

– Undersøkelsen bekrefter vårt inntrykk, og flere rapporter som peker på at mangelen på kvalifisert arbeidskraft er spesielt stor i byggenæringen, sier samfunnspolitisk direktør i BNL Jørgen Leegaard.

Selv om produksjonen har gått noe ned under pandemien, har byggenæringen i stor grad klart å holde hjulene i gang. Stengte grenser har synliggjort også hvor sårbar næringen er når det gjelder kompetanse.

– Det er, og det vil fortsatt være stor etterspørsel i mange år fremover etter fagarbeidere. Det er gode nyheter for landets 16-åringer som velger bygg- og anleggsteknikk, og betyr også at det er gode muligheter for unge voksne som kan se for seg en karriere i vår næring, sier Leegaard videre.

Glassbransjen må selv informere

For de mindre fagene som ventilasjon- og blikkenslagere, anleggsgartnere og takentreprenører kan det se ut til at det er enda vanskeligere å få tak i riktig kompetanse.

Faglærer ved GF Lærlingskole Arne S. Hansen bekrefter at dette også er situasjonen for glassbransjen.

– Glassfaget er et lite fag som nærmest «drukner» blant alle de andre fagene som elevene blir presentert for på Vg1. Siden det ikke er egen opplæring på Vg2/3 via skole er nok elvene mye mer skeptisk til å «hoppe» av et mer trygt læreløp på skolen som for eksempel tømrer eller rørlegger, sier Hansen.

Sammen med prosjektleder Per Henning Graff i Glass og Fasadeforeningen har han nettopp besøkt Hellerud Videregående skole og presentert glassfaget. Dette resulterte i tre veldig interesserte elever som kunne tenke seg utplassering i en glassmesterbedrift.

– Vår erfaring er at dette er veien å gå for å rekruttere lærlinger til glassfaget. Bransjen må invitere seg selv inn for å presentere faget, sier han.

For lite kunnskap om mulighetene

Leegaard peker på at hele byggenæringen er helt avhengig av kompetent arbeidskraft.

– Det viser seg at mange ungdom har for lite kunnskap om mulighetene som ligger i vår næring, Byggenæringen har endret seg mye i de siste årene, og det er mange utviklingsmuligheter i faget, og også videre etter man har tatt et fag eller svennebrev, sier Leegaard.

Han legger til at det skjer veldig mye spennende innen teknologi som 3D-modellering, VR, drone og robotteknologi og ikke minst big data som vil løfte næringen i årene fremover, og næringen er en viktig medspiller for å få ned klimautslippene.

– Et fag- eller svennebrev er og vil være etterspurt. Man kan også starte egen bedrift som mester, eller gå videre som ingeniør. De som kommer inn i næringen får gode muligheter til å ta ansvar og utvikle seg. Det finnes få kjedelige dager på jobb i denne næringen, avslutter Leegaard.

Om undersøkelsen:

  • Byggenæringens Landsforening (BNL) gjennomfører årlig en spørreundersøkelse blant bransjeforeningenes medlemsbedrifter. Spørsmål stilles om ulike forhold ved bedriftene og hvordan de ser på den økonomiske fremtiden.
  • Undersøkelsen er sendt ut på e-post til over 2800 bedriftsledere.
  • Over 600 bedrifter har svart.
  • Undersøkelsen ble gjennomført i tidsrommet 8. januar til 19. januar 2021.
  • Svarene i undersøkelsen er ikke veid. Det innebærer at hver bedrift teller like mye selv om det er store forskjeller i størrelsen på bedriftene.
  • Hele undersøkelsen som heter «Byggenæringens Fremtidsbarometer 2021» blir lansert i midten av februar

Siste saker fra nyhetsrommet

Foto av glassfagarbeiderePrivat
bransjeregisteret 2018. Illustrasjon.
Harald Aase. Foto: ©Adam Stirling

Harald Aase
Kommunikasjonsrådgiver

e-post: aase@gffn.no
tlf: + 47 950 84 298

Abonner på vårt nyhetsbrev

Få det siste fra glass- og fasadebransjen rett i innboksen.