AKTUELT

Glassmester Ole Richard Lauritsen i CG Glass & Fasade trives aller best når han kan jobbe tett sammen med kunstnere. Her i samarbeid med billedkunstner Per Odd Aarrestad t.v. Foto: Rita Moland Flesner

Glasskunst til nye Tau kirke

Glassmester Ole Richard Lauritsen i CG Glass & Fasade legger i disse dager siste hånd på et 10,5 meter høyt glassmaleri. I tett samarbeid med billedkunstner Per Odd Aarrestad har verket vokst fram, litt etter litt. – Skifte et vindu eller montere et speil er vel og bra. Men prosjekter som dette er virkelig gøy, sier Lauritsen.

Tekst: Guro Waksvik.  Foto: Rita Moland Flesner

Samarbeidet begynte i oktober. Aarrestad kom til Lund med en skisse. Den ble skalert opp til riktig format. Deretter tegnet kunstneren med wallboard tusj rett på lysbordet.

– Han fortalte hvilke farger han vil bruke. Jeg skar glasset og la det på bordet. Så jobbet vi sammen med å se på ulike fargekombinasjoner. Mens vi jobber, vokser kunstverket fram. Det er gøy å se det spot on, ikke bare en tegning, sier Lauritsen.

Etter en liten uke med så tett samarbeid som restriksjonene tillot, reiste Aarrestad tilbake til Jæren.

Lauritsen vasket hver enkelt glassbit, og limte de på en herdet laminert glassplate produsert av CG Glass i Vennesla. Lauritsen har det i fingrene, og synes ikke det er spesielt komplisert.

– For det meste er det to lag med farget glass oppå hverandre. Jeg har gjort dette mange ganger. Så lenge jeg får de korrekte glassmålene, går det greit.

Det ferdige verket er 10,5 meter høyt og 1,22 meter bredt. Det skal monteres i fondveggen i kirken på Tau i løpet av våren. Det er ikke første gang glassmesteren samarbeider med Per Odd Aarrestad. Blant annet har de Bryne og Ytrebygda kirker på cv-en.

Samarbeidet med Nupen

Lauritsen begynte som lærling i CG Glass & Fasade i 1994, tok fag- og mesterbrev og fortsatte i bedriften. I 2008 fikk de en forespørsel fra Kjell Nupen. Han lurte på om Lauritsen kunne begynne å jobbe sammen med ham.

– Jeg hadde en liten prøveperiode, og synes det var kjempeinteressant. Nupen var en allsidig kunstner, og jeg lærte mye. Han hadde en genuin interesse for å jobbe med glass, og det var spesielt artig.

Lauritsen jobbet sammen med Nupen helt til kunstneren brått gikk bort, våren 2014. I samråd med Nupens enke ble produksjonsutstyret, glassbordene og et stort glasslager med store mengder farget glass kjøpt ut og overført til CG Glass & Fasade på Lund.

Glasslageret består av 1500 kvadratmeter med forskjellige typer glass. Det meste er Artista-glass, som er av høy kvalitet med lite jern.

– Det er fremdeles mye igjen av Nupens glasslager, så foreløpig har det ikke vært nødvendig å supplere.

Gode samarbeidspartnere

I snitt har Lauritsen et glasskunstprosjekt årlig.

– Det er dette jeg liker best å jobbe med. Det er interessant å se kunstverket vokse fram, og det er litt utenom det jeg vanligvis gjør.

Han gleder seg til å se kunstverket på plass i nye Tau kirke i løpet av våren.

Fakta CG Glass & Fasade

  • CG Glass & Fasade i Kristiansand er en del av CG Gruppen, som har røtter tilbake til 1880.
  • Det er per i dag 14 ansatte i CG Glass & Fasade, hvorav to glassmestere.

Siste saker fra nyhetsrommet

Foto av Rolf DrivekleppH-fasader
bransjeregisteret 2018. Illustrasjon.
Harald Aase. Foto: ©Adam Stirling

Harald Aase
Kommunikasjonsrådgiver

e-post: aase@gffn.no
tlf: + 47 950 84 298

Abonner på vårt nyhetsbrev

Få det siste fra glass- og fasadebransjen rett i innboksen.