AKTUELT

Glassmester Gabriel Birkeland driver Glassmester Finn´s Glass fra odelsgården i Stavanger. Sønnen Daniel som nylig tok fagbrev, skal med tiden overta. Foto: Guro Waksvik

Fleksibel og løsningsorientert 50-åring

Glassmester Finn´s Glass ble etablert av Finn Rasmussen i 1970. Variasjon, bredde og god service har siden kjennetegnet bedriften, som i år har 50 årsjubileum. – Vi har mer enn nok å henge fingrene i. Kommer noen innom med et knust vindu, fikser vi det med en gang. Det liker kundene, sier glassmester og eier Gabriel Birkeland.

Guro Waksvik, tekst

– Vi driver godt og har mye arbeid hele tiden. Det siste året har vi hatt ekstremt mye for privatmarkedet, sier Gabriel Birkeland.

Overskudd blir det, år etter år. Bedriften som har syv på lønningslista, kunne hatt flere.

– Vi trives med å være en liten bedrift, og vil ikke bli større, sier glassmesteren.

Odelsgutten fra Stavanger har både handelsskole, tømrerlinjen på yrkesskolen og agronomutdannelse. Planen var å overta gården, men da kommunen eksproprierte store deler av jorda, ble gården for liten. Birkeland begynte i en bank, men likte seg ikke.

– En kompis av svogeren min kjente Finn Rasmussen. Jeg begynte hos han i 1976, og likte meg godt. Finn ble min læremester. Jeg tok fagbrev i 1983 og mesterbrev i 1986, forteller Birkeland.

Bedriften holdt til i en gammel tobakksfabrikk sentralt i Stavanger, men flyttet til Birkelands gård i 1982. Rasmussen var ikke fylt 40 år da han gikk bort, etter et kraftig hjerteinfarkt.

– Det skjedde fort. Enken og jeg drev bedriften videre. I 2012 overtok jeg.

Kvalifiserte fagfolk

Nylig tok to av de ansatte fagbrev som praksiskandidater etter opplæringslovens paragraf 3-5. Den ene er glassmesterens sønn, Daniel Birkeland. Han satser på å overta når faren gir seg.

– Jeg trives godt i bransjen. Ingen dager er like, og vi får hele tiden nye utfordringer, sier Daniel Birkeland, før han må videre til et ventende oppdrag.

Godt kvalifiserte fagfolk er viktig for bedriften. Christian Bore som har tømrerbakgrunn, satser også på å ta fagbrev. Glassmester Finn´s Glass har lenge vært medlem av Glass og Fasadeforeningen.

– Det holder oss oppdatert. Det er viktig og nødvendig. Vi mener også at det er en stor fordel at foreningen bistår med juridisk hjelp, dersom det skulle oppstå en konflikt. Selv om det er et tilbud vi ikke har benyttet oss av, er det godt å vite at det er der, sier Birkeland.

Travelt og variert

Bedriften er gammel og anerkjent. Ryktene går, og servicen er rask og god. Før kunne to mann holde på dagen lang med bly- og messinginnfatninger. Den trenden er forbi. Smårutete vinduer er ikke like populært som det engang var.

– Vi gjør alt mulig. I det siste har det blitt mange løsninger for dusjrom, glass langs kjøkkenbenken og glasstak. 50 prosent av oppdragene våre er å skifte punkterte vinduer.

De unge og spreke er på farten. To biler med to mann i hver, har oppdrag over hele Rogaland. Sjefen liker seg best på verkstedet.

– Jeg liker godt å holde på med gamle vinduer som skal rehabiliteres. Mange stikker innom med rammer med enkle glass som skal skiftes. Nesten ingenting av det vi gjør er standard. Alt er på mål. Det gjør jobben variert.

Speil er en spesialitet, og i forbindelse med kulturhuset i Stavanger leverte og monterte bedriften 360 speil.

Gode samarbeidspartnere

– Før hadde vi mye for de store oljeselskapene. Den tiden er forbi. Phillips Conoco kommer fremdeles med en del arbeid.

Nylig samarbeidet Finn´s Glass med Glassløsninger. Oppdraget dreide seg om innvendige skillevegger med brannglass i Finansparken i Stavanger sentrum.

– For oss var det et stort oppdrag. Det gikk bra, men vi prøver å holde oss til mindre oppdrag. Vi har erfart at det er mer å hente på det.

Er det snakk om fasade, samarbeider de alltid med Rubicon. Andre samarbeidspartnere og leverandører er Vikeså Glassindustrier, SI Glass, Beslag Grossisten og Finn Løken.

– Vi har serviceavtale med NorDan, og tar oss av reklamasjoner på vindusleveranser.

Livsstil

Over 40 år i bransjen, med store forandringer og nyutvikling. Spesielt innen energi og sikkerhet er det skjedd mye.

– HMS har også gjort sitt inntog i bransjen, og det må vi ta på alvor. Det medfører mye papirarbeid. Jeg føler det stjeler litt for mye tid, medgir Birkeland.

Reiser tar han seg sjelden tid til. Arbeidet er en livsstil, og dagene er lange.

– Alle regner med å finne meg her døgnet rundt. Men de siste årene har jeg tatt fem uker ferie, og vi stenger en måned hver sommer.

Glassmesterens store hobby er fjærkre. Ender, høner og gjess spankulerer på tunet, totalt 70. Fagdommerne som nylig var her i forbindelse med fagprøven, ga bedriften kallenavnet Finn´s Glass og Gås.

Siste saker fra nyhetsrommet

bransjeregisteret 2018. Illustrasjon.
Harald Aase. Foto: ©Adam Stirling

Harald Aase
Kommunikasjonsrådgiver

e-post: aase@gffn.no
tlf: + 47 950 84 298

Abonner på vårt nyhetsbrev

Få det siste fra glass- og fasadebransjen rett i innboksen.