AKTUELT

– I dag selges våre produkter på MAXBO, og i løpet av året vil de også selges i andre byggevarekjeder, sier Johan Støren Kohmann i Smart Rail. Foto: Adam Stirling.

Gründerbedrift nytt medlem i GF

– Sammen er vi sterke. Dette sier nyinnmeldt medlem i Glass og Fasadeforeningen, Johan Støren Kohmann i Smart Rail.

Bedriften ønsker å være en del av foreningens faglige fellesskap. I tillegg har de meldt seg på GFs fellesstand på Bygg Reis Deg 2021.

– Innmeldingen i foreningen er også kunnskapsrelatert. Vi sitter med en god del kunnskap selv, men ønsker å bli enda flinkere på det vi holder på med, utdyper Kohmann.

Smart Rail har utviklet klikkbaserte modulløsninger med stort fokus på sikkerhet. De produserer glassrekkverk, spilerekkverk, innglassingsystemer og stolpeløst glassrekkverk.

For gründerbedriften har veien fra idé til marked til tider vært krevende.

– I 2011 jobbet jeg som takstmann for bygg og maskin. Ett av oppdragene var å sjekke en mengde balkongrekkverk. Til min store forskrekkelse var det mange av disse som overhodet ikke holdt mål. Dette inspirerte meg til å konstruere en rekkverksløsning ut ifra de strengeste kravene til sikkerhet. Skulle jeg trekke frem en samarbeidspartner, så måtte det bli to, Hydro med sin tekniske ekspertise og GFAB, glassleverandør som virkelig har stått meg bi, sier Kohmann.

Hjelp og støtte

Han tok også kontakt med Glass og Fasadeforeningen, og fikk god hjelp fra Sverre Tangen som ledet foreningen på det tidspunktet.

– Etter at jeg hadde laget konstruksjonen gikk jeg til ordføreren i Kongsvinger kommune, og spurte om det var mulig å få hjelp til å komme videre. Han satte meg i kontakt med Werner Mellbye i Klosser Innovasjon. Mellbye har vært en fantastisk hjelp og støtte, fortsetter han.

Klosser Innovasjon bidrar til å utvikle eksisterende bedrifter og oppstartsbedrifter gjennom rådgivning, tilførsel av relevant kompetanse, nettverk og kapital. Et av deres viktigste virkemidler er det nasjonale Inkubasjonsprogrammet.

– Konseptet Johan Støren Kohmann utviklet var unikt og patenterbart. Vi så at det var en spennende gründerbedrift med stort potensiale. Selskapet ble en av våre inkubatorbedrifter, og vi jobbet sammen i ca. fire år for å realisere ambisjonene hans, sier Werner Mellbye.

– Det er ikke bare positivt å være gründer. Det er mye å forholde seg til. Jeg har vært flink til å tenke teknisk, men man må ha med seg mye annet også. Mellbye geleidet meg gjennom mange labyrinter. Vi fikk også litt støtte fra Kongsvinger kommune og en symbolsk støtte fra Innovasjon Norge, fortsetter Kohmann.

Etableringer i Norden

Smart Rail har ambisjoner utover landets grenser. I tillegg til bedriften i Norge er de også etablert i Sverige.

I mars var de i ferd med å starte opp i Finland, men etableringen ble utsatt på grunn av koronaviruset.

Bedriften har både norske og svenske samarbeidspartnere og leverandører.

De ønsker å være leverandør for både arkitekter, utbyggere og forhandlere. I dag får man kjøpt rekkverkene deres på MAXBO, og i løpet av året vil produktene også være ute hos en like stor byggevarekjede med butikker over hele Norge.

– Vi har store forhåpninger til medlemskapet i Glass og Fasadeforeningen, og ser spesielt frem til å få tilgang til kunnskapen foreningen besitter. Ikke minst gleder vi oss til å delta på foreningens stand på Bygg Reis Deg neste år, avslutter Kohmann.

Siste saker fra nyhetsrommet

Ny mann i Sika

bransjeregisteret 2018. Illustrasjon.
Harald Aase. Foto: ©Adam Stirling

Harald Aase
Kommunikasjonsrådgiver

e-post: aase@gffn.no
tlf: + 47 950 84 298