AKTUELT

Innsamling og gjenbruk av plast resulterer i nye produkter. Foto: Hunter Douglas

Lager solskjerming av resirkulert havplast

Hunter Douglas har lansert en helt ny type duk-serie bestående av 50 % resirkulert plast fra havet. Det nye materialet kalles Sea-Tex, og kan benyttes i både innvendig og utvendig solskjerming.

Sea-Tex inneholder hverken PVC eller Halogen, og er belønnet med Cradle-To-Cradle, Oeko-Tex Standard 100 og Greenguard sertifisering, skriver selskapet i en pressemelding.

Ved å benytte Sea-Tex rullegardin på eksempelvis 1000 vinduer med en gjennomsnittlig størrelse på 3,5 kvadratmeter, kan et næringsbygg bidra til gjenbruk av 437,5 kg havplast. I tillegg reduseres CO2-fot- avtrykket med ca. 70 % når man benytter resirkulert materiale.

Sea-Tex leveres i ulike fargenyanser, og som screenduk har det 2 % og 3 % åpningsfaktor, og veier 250 gram per kvadratmeter.

Hvert år regner man med at det havner over åtte millioner tonn plast i havet. Naturlig nedbrytning tar lang tid. Plastavfall på avveie har en direkte effekt på naturen, og kan ha en påvirkning i det biologiske mangfoldet.

Trendy materiale

For å samle inn plasten har Hunter Douglas lansert prosjektet «Greenscreen Sea-Tex®» i samarbeid med Waterkeeper® Alliance og Bionic®. Til nå har de forvandlet 40 tonn vasket landplast til Greenscreen Sea-Tex®-stoffer.

Selskapet Bionic® har et globalt nettverk av miljøorganisasjoner og myndigheter som iverksetter programmer for innsamling, sortering og behandling av havplast. Av denne plasten produseres materialet Bionic®-polymerer som kan benyttes i mange ulike typer produkter.

Det resirkulerte polyestermaterialet har blant annet blitt brukt for å fremme «grønn mote» i samarbeid med kjente motehus som Timberland, Burton, G-Star, O’Neill samt motekjeden H&M. Sistnevnte lanserer årlig en Consciuos-Exclusive-kolleksjon som introduserer nye og bærekraftige materialer. I 2019-kolleksjonen benyttet de seg av nett-opp denne resirkulerte havplasten.

Plast fra strender og elver

Prosjektet «U-turn» er et uavhengig initiativ fra Hunter Douglas. Det tar for seg avfallshåndtering og opprydning av avfall på strender og i elver, med hovedformål å unngå at avfall havner (på nytt) i det marine økosystemet.

Frivillige fra hele verden bidrar til at «U-turn» får ryddet kystlinjer og vannveier, og utvider plastens livsløp ved at avfallet spinnes til garn og utvikles til nye tekstiler.

Siste saker fra nyhetsrommet

bransjeregisteret 2018. Illustrasjon.
Harald Aase. Foto: ©Adam Stirling

Harald Aase
Kommunikasjonsrådgiver

e-post: aase@gffn.no
tlf: + 47 950 84 298