AKTUELT

Innsamling og gjenbruk av plast resulterer i nye produkter. Foto: Hunter Douglas

Lager solskjerming av resirkulert havplast

Hunter Douglas har lansert en helt ny type duk-serie bestående av 50 % resirkulert plast fra havet. Det nye materialet kalles Sea-Tex, og kan benyttes i både innvendig og utvendig solskjerming.

Sea-Tex inneholder hverken PVC eller Halogen, og er belønnet med Cradle-To-Cradle, Oeko-Tex Standard 100 og Greenguard sertifisering, skriver selskapet i en pressemelding.

Ved å benytte Sea-Tex rullegardin på eksempelvis 1000 vinduer med en gjennomsnittlig størrelse på 3,5 kvadratmeter, kan et næringsbygg bidra til gjenbruk av 437,5 kg havplast. I tillegg reduseres CO2-fot- avtrykket med ca. 70 % når man benytter resirkulert materiale.

Sea-Tex leveres i ulike fargenyanser, og som screenduk har det 2 % og 3 % åpningsfaktor, og veier 250 gram per kvadratmeter.

Hvert år regner man med at det havner over åtte millioner tonn plast i havet. Naturlig nedbrytning tar lang tid. Plastavfall på avveie har en direkte effekt på naturen, og kan ha en påvirkning i det biologiske mangfoldet.

Trendy materiale

For å samle inn plasten har Hunter Douglas lansert prosjektet «Greenscreen Sea-Tex®» i samarbeid med Waterkeeper® Alliance og Bionic®. Til nå har de forvandlet 40 tonn vasket landplast til Greenscreen Sea-Tex®-stoffer.

Selskapet Bionic® har et globalt nettverk av miljøorganisasjoner og myndigheter som iverksetter programmer for innsamling, sortering og behandling av havplast. Av denne plasten produseres materialet Bionic®-polymerer som kan benyttes i mange ulike typer produkter.

Det resirkulerte polyestermaterialet har blant annet blitt brukt for å fremme «grønn mote» i samarbeid med kjente motehus som Timberland, Burton, G-Star, O’Neill samt motekjeden H&M. Sistnevnte lanserer årlig en Consciuos-Exclusive-kolleksjon som introduserer nye og bærekraftige materialer. I 2019-kolleksjonen benyttet de seg av nett-opp denne resirkulerte havplasten.

Plast fra strender og elver

Prosjektet «U-turn» er et uavhengig initiativ fra Hunter Douglas. Det tar for seg avfallshåndtering og opprydning av avfall på strender og i elver, med hovedformål å unngå at avfall havner (på nytt) i det marine økosystemet.

Frivillige fra hele verden bidrar til at «U-turn» får ryddet kystlinjer og vannveier, og utvider plastens livsløp ved at avfallet spinnes til garn og utvikles til nye tekstiler.

Siste saker fra nyhetsrommet

Foto av mann som arbeider på fasadefabrikkGlass og Fasadeforeningen
Foto av Trosten Sauna©Einar Aslaksen
Foto av mann som sitter i en bil©Glass og Fasadeforeningen
bransjeregisteret 2018. Illustrasjon.
Harald Aase. Foto: ©Adam Stirling

Harald Aase
Kommunikasjonsrådgiver

e-post: aase@gffn.no
tlf: + 47 950 84 298