AKTUELT
Foto av den tidligere amerikanske ambassaden i Oslo

Den tidligere ambassadebygningen skal huse kontor- og arbeidsplasser, restaurant med 360 graders utsikt, og takterrasse hvor man kan se over til kongefamiliens slottspark.

Leverer isolerglass til ambassadebygg

I 2021 gjenåpner den tidligere amerikanske ambassaden i Norge med sosiale og kulturelle rom for offentligheten. I den forbindelse skal danske Glaseksperten være med å gjenskape de opprinnelige vinduene til den store glassbygningen. Bedriften skal derfor i gang med å produsere 580 3-lags termoruter med spesialdesignede persienner.

Den tidligere amerikanske ambassaden ble tegnet i 1951 av den anerkjente arkitekten Eero Saarinen, og betraktes som et av de største arkitektoniske mesterverkene i Norge. I Oslo er det stor begeistring over renoveringen og gjenåpningen av bygget.

Den 6 000 kvadratmeter store rombeformede bygningen er fire etasjer høy og har en helt unik glass- og vinduskonstruksjon.

Nå skal den danske glassprodusenten Glaseksperten fremstille 580 isolerglass, med en størrelse på 655 x 2105 mm, til prosjektet, kan vi lese i en pressemelding fra selskapet.

Det er den norske vindusprodusenten Skaara Spesialvinduer som står for det gjennomgripende renoveringsprosjektet av de enorme glasspartiene, og som har spurt Glaseksperten om hjelp til produksjonen av de mange, og nøye utvalgte isolerglass:

– Skaara Spesialvinduer valgte Glaseksperten i konkurranse med andre aktører. Det har vært svært viktig for vinduleverandøren å videreføre estetikken fra den flotte, eldre bygningen. Det er en positiv tilgang, som vitner om respekt for historisk arkitektur, sier Glasekspertens salgssjef i Norge, Kent R. Beresford.

Ambassadebygningen skulle ifølge arkitekten Eero Saarien være et symbol på etterkrigstidens sterke bånd mellom USA og Norge, og bygningen skulle derfor avspeile en mann kledd i kjole og hvitt. Det er dette originale uttrykket som Glaseksperten skal være tro mot:

– Renoveringen av den tidligere amerikanske ambassaden er et ekstremt spennende prosjekt. Det er helt spesielle krav til oppbygging og utseende av rutene. Fokuset i renoveringen er å ta utgangspunkt i bygningens kvaliteter og behov, og samtidig ta hensyn til moderne krav om lydreduksjon og varmetap. For å oppnå den helt riktige styrken til den storslåtte ambassadebygningens ruter, skal de bygges opp med 3 lag herdet glass, i jernfattig utførelse med lav energibelegning. Hvert glass leveres med integrerte og spesialdesignede persienner fra Orshade. Samlet gir konstruksjonen en god varme- og lydisolering slik at de kulturelle arrangementene ikke forstyrres av lyd utenfra, eller avviker fra moderne byggestandarder, forklarer Kent R. Beresford.

Siste saker fra nyhetsrommet

Foto av Rolf DrivekleppH-fasader
Harald Aase. Foto: ©Adam Stirling

Harald Aase
Kommunikasjonsrådgiver

e-post: aase@gffn.no
tlf: + 47 950 84 298