AKTUELT

Anette Muldal har tatt turen fra Ålesund til Østlandet for å delta på Glass og Fasadeforeningens kurs. Foto: Harald Aase

Anette er en av glassfagets §3.5 kandidater

Glass og Fasadeforeningens «Kurs i glassfaget for praksiskandidater» startet denne uken. – Vi er stolte over at vi fyller opp kurset nok en gang. Deltakergruppen er faglig godt sammensatt, og moro også at vi har med Anette Muldal, som jobber mye med blyglass, sier prosjektleder Per Henning Graff.

Glass og Fasadeforeningen bidrar til at medlemsbedriftene er riktig skodd med kompetanse.

Gjennom et samarbeid med faglærerne i glassfaget, Arne S. Hansen og Geir Bakken, GF Lærlingskole og Opplæringskontoret for håndverksfag i Vestfold, startet forening denne uken opp kurs for erfarne fagarbeidere som ønsker å gå opp til fagprøven etter §3.5 i Opplæringslova.

Kurset går over to samlinger, og har både teoretisk og praktisk innhold. I tillegg løses nettbaserte oppgaver mellom samlingene.

– Viktig å dokumentere fagkompetansen

Anette og Even Muldal har mer enn 25 år i bransjen, og drevet Morad Vest AS i Ålesund i seks år. Fagkunnskapen er altså på plass i bedriften, men ikke nødvendigvis formalisert. Even gikk på glassfagsenteret på Kongsberg og tok fagbrev på 90-tallet. Nå skal Anette sikre seg fagbrev i glassfaget.

– Tiden vår er begrenset om dagen, men vi ønsker å kunne dokumentere vår fagkompetanse. Derfor prioriterer jeg dette kurset, og muligheten til få fagbrev. Even på sin side skal sørge for at virksomheten får mestermerket gjennom Glass og Fasadeforeningens mesterutdanning.

– Jeg var litt spent før dette kurset, men etter de to første dagene ble jeg trygg på at jeg er klar for å prøve meg på fagprøven. Det eneste som er helt nytt for meg, er bilglass, sier Anette Muldal.

Morad Vest AS er kjent for å gjøre mye og godt blyglassarbeid. Blyglass er en del av vårt fag, men formelt kan ikke foreningen tilby utdanning som gir fagbrev i blyglassfaget.

– Glass og Fasadeforeningen står bak utdanningen og forvalter rettighetene til Glassfaget. Undervisningen dekker noe blyglassarbeid. Likevel er det riktig at blyglass formelt er et eget fag. Blyglassfaget er faktisk inne i på en såkalt «rødliste» med mindre håndverksfag som holder fortidens arbeidsteknikker og metoder i hevd. Det er Norsk håndverksinstitutt på Maihaugen som er sekretariatet for små og verneverdige fag. Vi kommer til å ta kontakt med dem for å sjekke muligheten for at vi som foreningen kan tilby fagutdanning, og ikke minst hvordan vår bransjeorganisasjon kan bidra til å ivareta denne viktig delen av vår faglige tradisjon, sier prosjektleder Per Henning Graff i Glass og Fasadeforeningen.

– Vi blir jo svært så glade om GF også kan bidra til at vi kan få mulighet til få dette fagbrevet. Dette vil i så fall gi oss verdifull dokumentasjon innenfor et fag som utgjør en stor del av vår virksomhet, sier Anette Muldal.

Deltakerne på kurset

14 deltakere er på ukens på Ski og i Ås og andre samling i Tønsberg 25. – 26. november:

 • Mats Aleksander Bjerke, Augustson Rammer & Glass A/S
 • Andreas Büllow-Berntsen, Centrum Glass AS
 • Joakim Arnesen Edquist, Centrum Glass AS
 • Thomas Sollie, Elverhøy Aluminium og Glass AS
 • Henning Ingvorsen, Elverhøy Aluminium og Glass AS
 • Tor Skjæveland, Glassløsninger AS
 • Kenneth Esaiassen, Hoddø Glasservice AS
 • Helge Tetlie Fossen, Horten Bilglass
 • Anette Muldal, Morad Vest AS
 • Marco Antonio Criales Cabrera, OPA glass
 • Lasse Larsson, Pilkington Elverum
 • Jesper Forsberg, Proglass AS
 • Dan Stark, Proglass AS
 • André Moss Pedersen, Revetal Glasservice AS

Siste saker fra nyhetsrommet

Glass og Fasadeforeningen
Foto av mann som arbeider på fasadefabrikkGlass og Fasadeforeningen
Foto av Trosten Sauna©Einar Aslaksen
Harald Aase. Foto: ©Adam Stirling

Harald Aase
Kommunikasjonsrådgiver

e-post: aase@gffn.no
tlf: + 47 950 84 298