AKTUELT

I Østre Totenveg på Gjøvik driver Morten Wiklund Olsen en faghandel som inkluderer både butikk, lager og verksted. Foto: Harald Aase

Seriøs faghandel

– Gjennom vår faghandel skal også mindre håndverkere og privatmarkedet dra nytte av vår fagkunnskap, ikke bare proffmarkedet, sier daglig leder i Gjøvik Glasservice AS, Morten Wiklund Olsen.

Gjøvik Glasservice AS er en glassmester og låsesmedmesterbedrift. Helt siden etableringen har familiebedriften rettet seg mot private, offentlige og bedriftskunder. Deres verdigrunnlag er tuftet på «god service», spesielt mot privatmarkedet.

– Mitt inntrykk er at de store leverandørene og enkelte utførende bedrift ikke verdsetter personkundene. Alt skal være så stort, og vanlige folk blir ikke viktige nok. I 1999 skulle for eksempel «alle» her i Gjøviktraktene hente kunder i Osloområdet, og personmarkedet ble oversett. For oss ble dette en mulighet. Vi fikk tilbud om å kjøpe en glassbutikk i sentrum, slo til, og etablerte en skikkelig faghandel, forteller Morten Wiklund Olsen.

Dermed ble Gjøvik Glasservice stiftet som et datterselskap i b&t Låsservice AS. Dette firmaet ble på slutten av 70 tallet etablert som Bygg & Trevare. Fundamentet i virksomheten var tjenester knyttet til bygg og trevare. De hadde både snekkerverksted, glassverksted og drev med litt lås og beslag.

Prioriteringen ble raskt endret. Allerede i 1981 representerte lås og beslag det største omsetningsområdet, og glassvirksomheten hadde samtidig vekst. Glass, lås og beslag ble definitivt kjernevirksomheten.

Solgte til Assa Abloy

b&t Låsservice AS vokste seg stor. Etter hvert hadde firmaet 70 ansatte med hele Mjøsområdet som nedslagsfelt. Spesielt virksomhetsområdet lås og beslag kastet godt av seg. Såpass at de store aktørene luktet på virksomheten til familien Olsen.

– Vi solgte hele lås og beslagsvirksomheten til Assa Abloy i 2013, men beholdt datterselskapet Gjøvik Glasservice AS. En av forutsetningene for kjøpet var at min far, Geir Wiklund Olsen, skulle fortsette som faglig leder, og vi kunne ikke starte konkurrerende virksomhet de tre neste årene. For to år siden gikk han av med pensjon i Certego AS, som hadde overtatt bedriften etter Assa Abloy (Trio Ving), fortsetter Morten.

Tilbake med faghandel

Nå er bedriften tilbake med lås og beslag i tillegg til glass, og med en skikkelig faghandel.

Morten Wiklund Olsen er typen som gjør ting enkelt og greit. Når kunden kommer inn i butikken for å kjøpe det billigste av det billigste glasset, tar han frem kulehammeren og gir kunden en rask innføring i hvordan velge riktig glass.

– Vi så trenden med å satse på volum, også mot proffmarkedet. Vi tenkte «hvor blir det av faghandelen, fagkunnskap og kundefokus, spesielt mot mindre håndverkere og privatmarkedet?», sier han.

Familiebedrift

Gjøvik Glasservice AS har hatt tilhold flere steder. I 2001 flyttet de til eget nybygg på Kallerud (på utsiden av sentrum i retning Raufoss). I dag drives faghandelen, inkludert butikk, lager og verksted, fra lokaler i Østre Totenveg. Kallerud-eiendommen leies ut til Certego AS.

– Nå fordeler omsetningen seg med 80 % glassmester og 20% lås og beslag. Om tre år forventer vi at fordeling er 50/50, avslutter Olsen.

Bedriften har syv ansatte. Morten Wiklund Olsen er både daglig leder, glassmester og låsesmedmester. Kona Bente jobber i administrasjonen. Sønnen Simen har fagbrev i glassarbeid, og skal videreføre de faglige tradisjonene.

– Jeg er stolt og glad over at Simen ønsker å jobbe i bedriften. Han bringer med seg ungdommelig tankegods, og gir oss digital opplæring. Han har den samme yrkesstoltheten som både far og bestefar. Gjøvik Glasservice AS skal leve lenge på Gjøvik, avslutter Olsen.

Fakta:

Gjøvik Glasservice AS
Ansatte: Morten Wiklund Olsen, Daglig Leder, Glassmester og Låsesmedmester. Bente S. Olsen, Regnskap/Lønn, Marius Alm, Montør/Låsmontø. Roger Berget, Montør/snekker. Morten Ek, Montør.
Simen Olsen, Fagarbeider. Liv Pladsen, Renholder.

Siste saker fra nyhetsrommet

Foto av roboter i glassproduksjonGlass og Fasadeforeningen
Foto av mann som arbeider på fasadefabrikkGlass og Fasadeforeningen
Foto av Trosten Sauna©Einar Aslaksen
Harald Aase. Foto: ©Adam Stirling

Harald Aase
Kommunikasjonsrådgiver

e-post: aase@gffn.no
tlf: + 47 950 84 298