AKTUELT

Glassgigant intensiverer forskning om antiviralt belegg i kampen mot Covid-19

NSG Group trapper opp sin forskning på glass med antiviralt belegg som ser ut til å redusere smitte og overføring av bakterier på glass i bygninger og i transportsektoren.

Glassgigantens forskning på anti-mikrobielt glass var allerede godt i gang før COVID-19-pandemien hadde sine første utbrudd. Den raske spredningen av viruset gjorde forskningen til en enda viktigere prioritering for virksomhetens britiske forsknings- og utviklingsteam i Lathom, Lancashire, skriver selskapet i en pressemelding.

Forskningsarbeidet har fått støtte fra Innovate UK. De har avsatt 40 millioner GBP til prosjekter som fremmer den teknologiske utviklingen, og takler nye utfordringer fra COVID-19.

Teamet studerer hvordan belegget effektivt kan redusere mengden virus i et gitt volum på en overflate.

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) kan COVID-19 viruset leve på overflater fra to timer til ni dager. Overlevelsestiden avhenger av en rekke faktorer, så som type overflate, temperatur og fuktighet

Et glass med antivirale* egenskaper forventes å hjelpe til med å kontrollere virus i områder som kjøpesentre, sykehus, omsorgsboliger, skoler og offentlig transport. Det vil også bidra til å gjøre berøringsskjerm-enheter tryggere.

Som en del av forskningen ser NSG Group på hvordan et antiviralt* belegg kan kombineres med andre funksjonsglass, som for eksempel sol-kontroll, for å utvide bruksområdene for belegget ytterligere.

Dr. Neil McSporran, global porteføljeforvalter i NSG Group, sier: «Å redusere overføring av virus vil være en prioritet for alle de som designer, utvikler og prosjekterer bygninger og fremkomstmidler i årene som kommer, ikke minst før en vaksine mot COVID-19 er funnet. Ved å begrense viral belastning på overflater med høy berøring, som innsiden av et bussvindu eller en dør inn til et kjøpesenter, kan man i en viss grad kontrollere smittefaren.»

(* uttrykk for mengden virus på et gitt volum, Ref. Wikipedia)

Siste saker fra nyhetsrommet

Foto av glassfagarbeiderePrivat
Foto av Rolf DrivekleppH-fasader
Harald Aase. Foto: ©Adam Stirling

Harald Aase
Kommunikasjonsrådgiver

e-post: aase@gffn.no
tlf: + 47 950 84 298