AKTUELT

LIXA blir et bærekraftig bygg med sine lave karbondioksidutslipp, midt i hjertet av Warszawa.

LIXA – Arkitektur med fokus på sirkulær økonomi og minimalt CO2 fotavtrykk

WICONA har levert glassfasader med minst 75% resirkulert aluminium til kontorbygget LIXA i Warszawa. Prosjektet blir en del av den dynamiske og bærekraftige utviklingen av hovedstaden når bygningen står ferdig i 2022.

LIXA ligger i distriktet Wola i Warszawa. Hoveddelen av prosjektet er et multifunksjonelt kompleks av tre bygninger knyttet sammen av en stor felles grønn hage.

Spesialtilpassede glassfasader med minst 75% resirkulert aluminium kler bygningen. Dette innebærer at for eksempel byggevarer som har nådd slutten av sin levetid bringes tilbake til produksjonssyklusen ved å smeltes om for så å gjenbrukes i et nytt bygg. Dette sparer energi og gir mindre miljøpåvrikning.

Fasaden produsert med aluminiumslegeringen Hydro CIRCAL har et karbonavtrykk som er blant de laveste i verden: rundt 2,3 kg CO2 per kilo aluminium. WICONA skal levere 120 tonn til prosjekter.

– Ved å tilby fasader med et minimalt karbonavtrykk kan vi møte den økte etterspørselen i markedet etter bærekraftige og energieffektive løsninger, sier Hubert Wiśniewski, salgssjef for WICONA Polen.

I tillegg til kontorlokaler er det servicefasiliteter som restauranter, barnehage og butikker tilgjengelige i LIXA.

Bygningen vil få BREEAM Excellent-sertifisering.

– De anvendte og gjennomtenkte fasadesystemene vil gjøre det mulig for anlegget å redusere energibehovet i fremtiden, sier Micha Chrzanowski.

Bygningen i klasse A skal stå ferdig i 2022 og vil dekke et område på 65 000 kvm. Den første delen skal være ferdig sommeren 2020, den andre i 2021 og den tredje i 2022.

Fakta:

Arkitekt: HRA Architects

Produsent: Firma Widok Sp. z o. o.

Hovedentreprenør: Porr

WICONA-løsninger: Fasade: WICTEC 50 og WICTEC 50FP. Vinduer: WICLINE 75 evo og WICLINE 75 evo ventilation flap. Dører: WICSTYLE 75 evo.

Om Hydro CIRCAL:

Hydro CIRCAL er en produktserie laget av resirkulert forbrukerskrap. Gjennom å bruke resirkulert innhold, reduseres energibruken drastisk. Prosentandelen skrap vil variere avhengig av kundenes spesifikasjoner, men det garanteres et karbonavtrykk under 2,3 kilo CO2 per kilo produsert aluminium.

Siste saker fra nyhetsrommet

bransjeregisteret 2018. Illustrasjon.
Harald Aase. Foto: ©Adam Stirling

Harald Aase
Kommunikasjonsrådgiver

e-post: aase@gffn.no
tlf: + 47 950 84 298

Abonner på vårt nyhetsbrev

Få det siste fra glass- og fasadebransjen rett i innboksen.