FAGSTOFF

Vinterhage eller hagestue?

Det blir stadig mer populært med vinterhager eller hagestuer i ulike varianter. Enten som ferdige glassmoduler, eller som skreddersydde løsninger. Før man ser på løsninger må man sette seg grundig inn i sluttbrukers behov. APS Aluminium fant drømmekunden som ønsket seg «alt», og fikk det.

Begrepene vinterhage og hagestue brukes om hverandre, men er ikke det samme. Felles for begge løsningene, er at de bør stå i stil med resten av huset. Det lønner seg også å velge materialer og løsninger som er tilpasset norske forhold.

Vinterhage

Ønsker du et rom du kan bruke både sommer og vinter, er en vinterhage en ypperlig løsning. Dette er en fullisolert forlengelse av huset med isolert gulv.

En vinterhage bør ha en varmekilde til bruk på kalde dager, og også gode luftemuligheter.

Ola Guren i APS Aluminium Profil Systemer viser oss et eksempel på en eksklusiv vinterhage av stål, glass og tykke trevegger.

– Denne vinterhagen er et spesialdesignet påbygg som er bundet sammen med hovedhuset med en korridor. Innerste del av bygget er av tre, mens i den ytterste delen er det glass i tak, vegger, dør og gavl. Fra utsiden ser det kanskje ganske «ordinært» ut, men fra innsiden vil man se at det ikke er mye synlig bæring i glassdelen. Selve bærekonstruksjonen er en innviklet konstruksjon å lage, men resultatet ser både elegant og lekent ut, sier han.

Glasset isolerer godt, og vinterhagen kan brukes året rundt. Innerst i rommet er det montert en peis som gir lun varme på kalde dager.

– Om sommeren kan det kan bli ganske varmt i rommet. Det er derfor montert kjedemotor i fire av takvinduene. Vinduslukene åpnes og lukkes automatisk for å regulere temperaturen, og de kan også styres manuelt for røyk- og komfortventilasjon, utdyper Guren.

Vinterhager har isolerte aluminiumsprofiler og man kan velge glass med flere nivåer av isolasjonsgrad.

I denne vinterhagen er det brukt 3-lags energiglass med gassfylling, og varmkantspacer. Ut mot hagen er det foldedører med herdet personsikkerhetsglass. Innvendig i takglassene har man brukt laminert personsikkerhetsglass.

Enkel eller isolert hagestue

En hagestue er en rimeligere løsning. Den finnes i to versjoner, enkel eller isolert, og kan monteres rett på terrassegulv eller annet underlag. Tilleggskomponenter og -funksjoner kan være solskjerming, skyvedører, og for eksempel støydemping.

Enkel hagestue

En enkel hagestue leveres gjerne med uisolerte aluminiumsprofiler og enkeltglass, og polykarbonatplater med U-verdi på om lag 2,0 i taket. Skyvedørene leveres med innvendig låsetapp uten nøkkel.

Til «8 måneders bruk» holder det vanligvis med en uisolert konstruksjon. Man skal imidlertid være oppmerksom på utfordringene med mulige kondensproblemer og fuktighet som kan oppstå under regn og vind. Det kan fort bli fordyrende å varme opp uisolerte rom i vinterhalvåret.

Isolert hagestue

Oppgraderingen her handler først og fremst om valg av glass. Hagestuen leveres gjerne med uisolerte aluminiumsprofiler, 2 lags glass og polykarbonatplater med U-verdi på om lag 2,0 i taket. Skyvedørene leveres med innvendig låsetapp uten nøkkel.

Isolerglasset vil forlenge bruksmulighetene noe, til nær 10 måneder. Men også for denne varianten vil det kunne være utfordringer med mulige kondensproblemer.

Bæresystemer

Mange velger aluminium til bære- og innfestingssystem i vinterhagen eller hagestuen. Aluminium gir et moderne uttrykk, glassflatene blir optimalt store og slipper inn godt med lys. De leveres også i ulike farger, slik at du kan matche fargen på huset ditt hvis du ønsker det.

Aluminiumsprofiler tåler vekten av snø, og du kan bruke slankere profiler enn om du velger for eksempel plast eller tre. De slanke profilene sikrer også at du beholder mest mulig utsikt.

Aluminium er i praksis vedlikeholdsfritt. Du må selvfølgelig fjerne løv og skitt i takrenner, drenshull og terskler, men aluminium rengjøres enkelt med hageslange eller lignende. Andre materialer krever gjerne mer arbeid, spesielt på overflater.

Solvarmedempende glass

Sommerstid kan det bli svært varmt inne i hagestuen eller vinterhagen. Dette problemet kan du unngå med riktig bruk av solvarmedempende glass.

G-faktoren forteller hvor mye solvarme som kommer gjennom glasset. Glass med lav g-faktor vil være mørkere enn glass med høy g-faktor. Har man glass i både vegger og tak, kan gjerne takglasset ha en lavere g-faktor enn veggen.

Tenk sikkerhet

Glass i vegger og tak skal følge kravene i byggereglene (TEK), og det anbefales å rådføre seg med en fagmann når det gjelder valg av glass til hagestuen eller vinterhagen.

Glasset skal ha et sikkert bruddmønster der hvor brystningen er lavere enn 80 centimeter. Benytter man isolerglass, skal begge glasslagene ha personsikkerhetsglass. I praksis vil det si herdet glass eller laminerte glass.

Når det gjelder dører og sidefelt anbefales personsikkerhetsglass uavhengig av brystningshøyde.

Glass i tak skal alltid ha laminert glass for å forhindre at glass kan falle ned og skade personer.

Her kan du lese mer om glass og glasstyper

Faglige tips fra Glass og Fasadeforeningen

Bruk nok tid på planleggingen av ditt nye uterom og studer tilbudene nøye. Lav U-verdi (god isolasjon) på glasset betyr ikke nødvendigvis at resten av konstruksjonen er godt isolert og egnet til helårsbruk.

Spørsmål det er lurt å stille seg er:
Vil du bygge en hagestue, et uterom, en vinterhage eller kanskje en innglassing?
Skal den være isolert eller uisolert?
Skal du bruke enkeltglass eller isolerglass, 2 lags glass eller 3 lags glass, energiglass, eller super energiglass?
Trenger du solvarmedempende glass, og kanskje solskjerming i tillegg?
Velger du glass som i varetar krav til sikkerhet?

Skal du ha en løsning til helårsbruk bør du forvisse deg om at det er minimum 2-lags isolerglass, glass som demper solvarmen, og at hele konstruksjonen har brutt kuldebro. Til sommerbruk er jo gjerne ikke isolasjon det man legger mest vekt på, men erfaringsmessig er det mange som ønsker å benytte sitt nye, lyse og trivelige uterom langt mer enn man først hadde forutsett.

Vær også oppmerksom på at en glassrute som oftest har høyere (dårligere) U-verdi enn en vanlig vegg eller tak. En vinterhage med ustrakt bruk av glass vil derfor kreve mer energi til oppvarming i den mørke årstid enn et vanlig rom. På den annen side vil få tilført varme gjennom glassflatene når solen titter fram. I mange tilfeller kan det også være nødvendig med varmekabler i renner og nedløp for å sikre snøsmelting og hindre isdannelser som kan skape lekkasjer.

Alle tilbygg og fasadeendringer på hus er søknadspliktig til din hjemstedskommune. Her må du sjekke med kommunen hvilke krav og regler som gjelder der du bor. Du finner også mye nyttig informasjon på Direktoratet for byggkvalitet sine hjemmesider, dibk.no.

Store prisforskjeller

Det er store prisforskjeller på hagestuer og vinterhager. Disse gjenspeiler seg ofte i kvalitetene på materialene som benyttes. Mange aktører importerer sine produkter ferdig produsert fra utlandet. I slike tilfeller må man være oppmerksom på at man kan oppleve problemer av ulike slag i ettertid fordi produktet i utgangspunktet er beregnet for helt andre markeder enn Norge med sitt barske klima.

Til slutt: Spør alltid en fagmann før du gjør din endelige bestilling, og sørg for en kontrakt hvor leveransen og utførelsen er godt beskrevet. Overgangen mellom hagestuen eller vinterhagen, og eksisterende hus, må beskrives og defineres.

Kilder: Veranda AS, glassportal.no, APS Aluminium AS

Siste saker fra nyhetsrommet

Foto av bygg med fasadesystem i tre©Stålprofil AB
Foto av deltakere på Vestfold og Telemark Glassmesterlaug årsmøtePrivat
Foto av kursdeltakere.©Glass og Fasadeforeningen
bransjeregisteret 2018. Illustrasjon.
Harald Aase. Foto: ©Adam Stirling

Harald Aase
Kommunikasjonsrådgiver

e-post: aase@gffn.no
tlf: + 47 950 84 298

Abonner på vårt nyhetsbrev

Få det siste fra glass- og fasadebransjen rett i innboksen.