PRESSEMELDING
Foto av Solveig Daffinrud

Solveig Daffinrud stortrives hos glassmester Daaland, som blant annet har levert innvendige løsninger i glass og aluminium til Kimen kulturhus i Stjørdal. Foto: Frank Skaufel

Fra NTNU til lærling i glassfaget?

Det er ikke alltid like enkelt å vite hva man skal bli når man blir stor. Solveig Daffinrud fra Stjørdal hoppet av universitetsstudier ved NTNU, og nå er 23-åringen inne i en prosess som kan ende med at hun får fagbrev i glassfaget.

Daffinrud gjorde som mange andre jenter på sin alder. Etter endt ungdomsskole gjennomførte hun treårig studiespesialisering ved Ole Vig Videregående skole i Stjørdal. Deretter visste hun ikke egentlig hva hun ville bli, men tok et år i militæret før hun siden begynte å jobbe i en barnehage og ved ulike serveringssteder både i Stjørdal og på Værnes.

Høsten 2018 stilte hun opp på landets største universitet, NTNU, for å studere fornybar energi, et fremtidsrettet og tidsriktig studievalg. Problemet var bare at Daffinrud ikke helt var sikker på om det var det rette for henne. Etter en uke valgte hun å slutte, og dermed endte ungjenta igjen opp med å jobbe et år for å tenke seg om.

Måtte flytte

Høsten 2019 valgte Daffinrud en helt annen vei enn universitetsstudier, og denne gangen var det bygg- og anlegg ved videregående skole som ble det beste alternativet.

– Jeg fant aldri ut hva jeg egentlig ville. Jeg vurderte å studere naturforvaltning eller arkitektur, men så har jeg alltid vært interessert i bygg og jeg liker å jobbe praktisk og utendørs. Siden kan jeg heller bygge på fagbrevutdanningen, hvis jeg skulle ønske det, forteller Daffinrud.

Som 23-åring stiller man bakerst i køen når man allerede har brukt opp sin rettighet til videregående skolegang.

– Jeg søkte på Ole Vig, men endte opp i Selbu og jeg stortrives. Vi er ni i klassen, og to av oss er jenter. Selv om det er stor aldersforskjell og guttene for det meste er interesserte i traktor, caps og tresko, er de kjempeflinke og trivelige å være sammen med, sier hun, leende.

Utplassert hos Daaland

VK1 Bygg og anleggsfag ved Selbu videregående skole, som ligger rundt fire mil unna Stjørdal, har en utplasseringsordning som gjør at man to dager i uken får jobbe praktisk i en bedrift. Daffinrud ville lære mer om glassfaget, og havnet hos Daaland Glass og Fasader AS i Trondheim.

– Jeg hadde lyst til å se hvordan det er hos en glassmester, og ikke minst få et innblikk i faget. Daaland jobber mye med fasadeglass, men glassfaget rommer mye mer som innramming, innbygging og bilglass. Det er et spennende fagfelt, forteller hun.

I hele ti uker, til sammen 20 arbeidsdager, skal hun være jobbe ved bedriften.

– Jeg har vært der i fem uker, og variasjonen fra dag til dag er stor. I det hele tatt er spennet stort i glassfaget. Glass blir stadig mer brukt i nye bygninger, og det er noe med utseende som gjør uttrykket på bygningene fascinerende, sier Daffinrud.

Lokale leveranser

Daaland er en stor bedrift som leverer glassløsninger til mange ulike bygg og boliger rundt om i Trøndelag. I hennes egen hjemkommune Stjørdal har glassmesteren blant annet levert glass til Kimen kulturhus, et byggverk til over 700 millioner kroner.

– Nå er Daaland inne med glassleveranser til det nye helsehuset i Stjørdal, og jeg har fått delta i produksjonen av et takvindu som skal brukes i helsehuset. I tillegg har jeg vært på serviceavdelingen noen dager, og har i løpet av tiden lært mye om faget, sier Daffinrud

– Hva visste du før du begynte hos dem?

– Egentlig ikke så mye, men jeg var nysgjerrig og hadde lyst til å vite hva som skal til for å lage et vindu og hvordan faget er. I løpet av de fem ukene jeg har vært der, har jeg blitt mye mer interessert og fått langt større forståelse for faget. Nå ser jeg hvor mye arbeid som ligger bak det å produsere et vindu. Jeg har også lært hvor skjørt et glass kan være, blant annet i forhold til temperatursvingninger.  Dessuten har jeg blitt svært godt tatt i mot hos Daaland, sier hun.

Står foran et nytt valg

I disse dager må Daffinrud igjen ta et valg. Enten fortsette på VK2 fra høsten av, eller gå rett ut i et treårig lærlingeløp. I og med at hun har alle fellesfagene fra før, er det attraktivt å gå rett ut i lære.

– Jeg er litt usikker, men jeg fristes av å gå ut i læretiden. Gjør jeg det, står jeg egentlig foran to valg. Enten å bli lærling i glassfaget eller som tømrer. Jeg har fortsatt ikke bestemt meg, forteller hun.

Glassfaget trenger lærlinger, og spesielt er jenter attraktive i bransjen. Som i mange andre håndverksfag, er det også flest menn i glassfaget.

– Det blir spennende uker, begge fag har stor allsidighet og det liker jeg.

– Hva skal Daaland gjøre for å få deg som lærling?

– Jeg liker faget veldig godt, og det de må gjøre er å få meg til å bestemme meg, sier hun med et smil.

En sak er i alle fall helt sikkert. Daffinrud hopper ikke av utdanningen denne gangen.

– Jeg skal uansett fullføre læretiden, sier hun.

Siste saker fra nyhetsrommet

bransjeregisteret 2018. Illustrasjon.
Harald Aase. Foto: ©Adam Stirling

Harald Aase
Kommunikasjonsrådgiver

e-post: aase@gffn.no
tlf: + 47 950 84 298