Eleverer og faglærere samlet på Glassfabrikken i Larvik. Foto: Harald Aase.
Teori og praktisk skolearbeid på GF Lærlingskole
Glass og Fasadeforeningene har offisielt åpnet GF Lærlingskole. Elevene har gjennomført første samling på skolesenter og ute hos bedrifter i Vestfold. – Vi er så langt svært godt fornøyd med at vi innfrir egne og bransjens forventninger til dette nye skoletilbudet for lærlinger i glassfaget, sier prosjektleder Per Henning Graff.
Glass og Fasadeforeningen har etablert GF Lærlingskole i samarbeid med Opplæringskontoret for Håndverksfag i Vestfold (OKH Vestfold) og Opplæringskontor for bygg- og anleggsteknikk Rogaland AS (Byggopp Rogaland).
Opplæringskontorene skal rekruttere lærlinger til GF Lærlingskole. Foreningen på sin side vil ha det faglige ansvaret for både teoretisk og praktisk undervisning.
– Helt siden etableringen av Glassfagsenteret på Kongsberg i 1988 har utdanningen vært basert på en god kombinasjon mellom undervisning på skole og ute på arbeidsplassene. 32 år senere er grunnlaget det samme, men innholdet er selvfølgelig modifisert gjennom årene. Denne første uken har vi hatt undervisning i OKH sine lokaler på Sem, på Glassfabrikken i Larvik og Kvams Glass AS i Horten. Våre medlemsbedrifter i Vestfold og Telemark Glassmesterlaug stiller lojalt opp og det er vi glade for. Uten deres innsats hadde vi hatt et mye vanskeligere utgangspunkt for skolen, sier Graff.
Undervisningen er godt forankret i «Fagbok i glassfaget». Studiene fordeles på til sammen seks samlinger over fire dager, hvorav tre samlinger gjennomføres før sommerferien og tre etter. Teoretisk eksamen gjennomføres i desember.
– Slipper å sitte lenge ved skolebenken
Ahmed Daud har lenge vært på jakt etter lærlingplass i glassfaget. Sarpingen fikk i fjor napp hos H-Fasader Glassteam AS i Fredrikstad. I likhet med svært mange andre er han mest opptatt av praktisk undervisning. Skolebenken frister ikke like mye.
– Jeg synes glassfaget er spennende og jeg liker opplegget ved GF Lærlingskole. Her har vi seks samlinger fordelt over hele året. Undervisningen er en miks av teori og praksis. Mellom samlingene, som går over fire dager, er vi i jobb på egen arbeidsplass. Personlig mener jeg dette er et mye bedre opplegg enn om at vi startet med å gå et helt år på skole og deretter finne lærlingplass, sier Ahmed.
– Bransjen må bidra
Glassfabrikken AS i Larvik er en av flere bedrifter i Vestfold og Telemark Glassmesterlaug som stiller lokaler og faglige ressurser tilgjengelig for GF Lærlingskole.
– Vi har i flere år tilrettelagt for å kunne gi lærlingene i glassfaget innsikt og kunnskap om ulike glasstyper, dets bruksområder, og hvordan glasset produseres og bearbeides for at funksjoner og kvalitet skal oppnås. Dette er jo vårt fagområde og det er viktig at vi, sammen med bedrifter fra de andre fagområdene, bidrar til at vi kan skape attraktive unge fagfolk til norsk glass- og fasadebransje, sier Kristian Nauf i Glassfabrikken AS.
– Har dere lærlinger i egen bedrift?
– Nei, ikke per dags dato, men dette er ønskelig i nær fremtid. Skal vi kunne møte fremtidig konkurranse må vi bygge opp kompetansen internt. Vi ønsker å rekruttere flere og på den måten ta vår del av ansvaret for at bransjen forblir kompetent også i fremtiden.
Årets elever ved GF Lærlingskole:
Daud Ahmed fra Glassteam AS, Tony Wanstrøm Andersen fra Probygg Telemark AS, Adrian Herland Andreassen fra Horten Bilglass AS, Remi Hagewick fra Fyllingen Glassekspert Gjesdal Knarvik AS, Benjamin Andre Lende Hjortland fra Farstad Glass og Interiør AS, Philip Blomquist Johansson fra Blomquist Glass AS, Sindre Ikdal Larsen fra Glassløsninger AS, Lars Erik Ludvigsen fra Elverhøy, Wayu Praingam fra Glassmester 1 Bergen, Kasper Østli Wanvik fra Oslo Glass og Vindu AS og Gard Svanholm Øvrehus fra Svanholm Glass AS.
Kontaktpersoner
Per Henning Graff
Prosjektleder glass
e-post: graff@gffn.no
tlf: +47 915 64 455
Harald Aase
Kommunikasjonsrådgiver/redaktør
e-post: aase@gffn.no
tlf: + 47 950 84 298