AKTUELT
Foto av Hans-Peter Hole

Hans-Peter Hole har tatt fagbrev i glassfaget som såkalt praksiskandidat, det vil si med fem års arbeidspraksis og en fagprøve. Neste måned starter han på Glass og Fasadeforeningens mesterutdanning. Foto: Otto von Münchow

Fra fagbrev til mesterbrev i glassfaget

For et par uker siden fikk bergenseren Hans-Peter Hole (26) utdelt fagbrev i glassfaget. Allerede i januar setter han seg på skolebenken for å videreutdanne seg til glassmester gjennom studier i bilmester.com. – Jeg har hatt en lidenskap for glassfaget siden jeg var liten, sier Hole.

Løpet til Hole har ikke vært den ordinære videregående utdanningen med lærlingplass. Istedenfor har han gjennom fem års arbeidspraksis, kombinert med Glass og Fasadeforeningens Kurs i glassfaget for praksiskandidater og en fagprøve, fått formalisert sin kompetanse.

Hans-Peter Hole bestod den praktiske prøven til fagbrev i glassfaget i april i år. Like før jul deltok han i en høytidelig seremoni i den historiske Håkonshallen. Sammen med 160 andre fra ulike fag fikk han der overrekt fagbrevet.

– Jeg har hatt en lidenskap for glassfaget siden jeg var liten. For meg var det en selvfølge at jeg skulle ha fagbrev, forteller Hans-Peter Hole til Glass & Fasade.

Han er nemlig vokst opp i en familie med dype aner i faget. Bestefaren startet opp en familiebedrift i 1963. Senere tok faren over. Selv ble Hans-Peter introdusert i glassfaget gjennom sommerjobber i familiebedriften fra han var 15-16. For ham har det vært spesielt å kunne ta fagbrevet 50 år etter at bestefaren gjorde det – i samme bedriften som bestefaren.

Praksiskandidat

Noe av det som trekker Hole til glassfaget, er at han kan se resultatene av det han lager. Han liker at det er så varierte arbeidsoppgaver, og ikke minst synes han det er kjekt å kunne skape noe. Hole har alltid vært interessert i design og arkitektur.

I 2013 begynte han å jobbe fast for sin far. Da hadde han allerede gjennomført videregående med studiespesialisering og var dermed forhindret fra å ta fagbrevet gjennom en tradisjonell lærlingordning.

Istedenfor tok Hole kontakt med Glass og Fasadeforeningen og meldte seg på kurset for praksiskandidater som tok til etter sommeren i fjor. Gjennom helgesamlinger, nettbasert undervisning og studier på egen hånd har Hole tilegnet seg den nødvendige teoretiske kunnskapen. Parallelt har han jobber full tid hos Kjelstrup Olsen Glass, som i år gikk gjennom et eierskifte og byttet navn til OPA Glass.

– Jeg synes det er kjekt at det finnes en slik vei til fagbrev. Nå har jeg kunnet jobbe samtidig med studiene og sluppet studiegjeld, sier Hole.

– Generelt vil jeg nok anbefale den tradisjonelle ruten. Men hvis du allerede er ferdig med videregående, er dette et godt alternativ.

Blimester

Han innrømmer at det har vært hektisk. Først jobb fra halv åtte til halv fire. Deretter gikk han ned på farens kontor får å gjøre oppgaver til studiet. Det ble lange dager, men aldri noe problem konstaterer han.

Selv om Hans-Peter Hole nettopp har fått seg fagbrev, hviler han ikke på laurbærene. Han satser hardt på både faget og bransjen – har høye ambisjoner på egne vegne. Allerede i februar skal han i gang med Blimester utdanningstilbudet i regi av Glass og Fasadeforeningen.

Blimester mesterbrevutdanningen tilbys alle byggfag og ble etablert av Glass og Fasadeforeningen og åtte andre bransjeforeninger knyttet til Byggenæringens Landsforening. Studien går over tre semestre, og eksamen består av en prosjektoppgave og en muntlig høring.

– Jeg vil tilegne mer kunnskap om faget. Målet er å bli flink med det jeg drivere med, gjøre en god jobb og se resultatene av arbeidet.

Ambisiøs

Igjen blir det en kombinasjon av nettstudie med videokonferanser, samlinger i Oslo og selvstudium ved siden av full jobb. Hvis alt går etter planene, vil Hole bli mester om to år. Det blir travelt, men han er ikke det minste i tvil om at han skal få det til.

– Så lenge jeg jobber jevnt og trutt, skal det gå fint. Og jeg trives og har sansen for både teorien og praksis.

Holes sjef, Ole-Petter Andersen, daglig leder i OPA Glass bekrefter at hans inntil nylig praksiskandidat har ambisjonene i orden. Andersen beskriver Hole som både kreativ og flink. Han vet hva han vil.

– Siden han begynte i bedriften, har jeg til de grader sett en utvikling. Vi har store forhåpninger til Hans-Peter videre fremover. Om kort tid blir han faglig leder. Han kommer også til å gå inn i styret.

Ole-Petter Andersen synes ordningen med praksiskandidater er en enkel og grei måte å ta fagbrev. Han anbefaler den gjerne for dem som ikke vil gå den tradisjonelle veien. Det er for øvrig Andersen som kjøpte opp Kjelstrup Olsen tidligere i år, etter selv å ha vært ansatte i 16 år. Kjelstrup Olsen/OPA Glass er Norges eldste gjenværende glassmesterbedrift og nylig innmeldt i Glass og Fasadeforeningen.

BLIMESTER

Blimester.com er en flerfaglig, uavhengig, ideell non-profit utdanningsinstitusjon, med oppgave å bidra til utdanning av mestere innenfor byggenæringen.

Neste kurs starter 1. februar og søkandsfristen er 17. januar.

Her kan du lese mer om utdanningen

Her kan du søke om opptak

Bransjeforeningene som står bak Blimester.com med både fag-, bransjekunnskaper og undervisningsressurser er: Glass og Fasadeforeningen, Byggmesterforbundet, Norske Murmestres Landsforening, Takentreprenørenes Forening, Maler- og byggtapetsermestrenes Landsforbund, Norske Anleggsgartnere miljø- og landskapsentreprenører, Rørentreprenørene Norge, Ventilasjons- og Blikkenslagerbedriftenes Landsforbund og Norske Trevarer.

Siste saker fra nyhetsrommet

bransjeregisteret 2018. Illustrasjon.
Harald Aase. Foto: ©Adam Stirling

Harald Aase
Kommunikasjonsrådgiver

e-post: aase@gffn.no
tlf: + 47 950 84 298