AKTUELT

Sapa 4150 med aluminiumlegeringen CIRCAL

Hydro lanserte i 2018 aluminiumlegeringen CIRCAL. Hydro Building Systems har tidligere lansert legeringen i Wiconas WICTEC EL evo Curtain wall. Nå blir samme materiale også tilgjengelig i standardløsningen Sapa 4150.

I 2018 lanserte Hydro, Sapas eier, sin nye aluminiumlegering Hydro CIRCAL 75R. Legeringen består av minimum 75% forbrukerskrap fra fasader og vinduer som er demontert fra bygninger og så resirkulert. Legeringen inneholder en av de høyeste andeler resirkulert forbrukerskrap som for tiden er tilgjengelig på markedet, skiver Hydro i en melding til glassportal.no/nyhetsrommet.

– I motsetning til aluminiumsløsningene som generelt er tilgjengelige på markedet, og som markedsføres med resirkulert innhold, fokuserer ikke vår tilnærming til Hydro CIRCAL 75R på prosesskrot, men på End-of-Life-materiale, forklarer Alexandre Bistes, merkevaredirektør hos Sapa.

Omsmelting av aluminium til ny bruk krever kun 5% av energien som behøves for å produsere primæraluminium. Jo høyere andel resirkulert innholdet av forbrukerskrap, desto lavere er karbonavtrykket. Hydro CIRCAL 75R har verdens minste CO2-fotavtrykk: rundt 2,0 kg CO2 (1,5 – 2,3 kg CO2) per kilo aluminium – 6 ganger eller 84% mindre enn verdensgjennomsnittet for primæraluminium.

Sapa produserer nå de første ordrene med Hydro CIRCAL 75R-legeringen. En av de aller første er til fasadene i 1. og 2. etasje på Økern Portal i Oslo.

Prosjektet bygges av Oslo Pensjonsforsikring og skal stå ferdig i 2020. Glassfasadene i første og andre etasje er utformet som standard curtain wall-fasader. H-fasader Glassteam AS leverer blant annet 3.000 m2 utvendige fasader i Sapa 4150 med Hydro CIRCAL.

– Å være med på å realisere dette prosjektet er interessant for oss. Vi ønsker å være en bærekraftig leverandør. Lanseringen av Sapa 4150-fasaden med Hydro CIRCAL kom veldig passende i forhold til dette prosjektet, og ble et naturlig valg for oss som Sapa-produsent, sier Paal Østhus, prosjektleder i H-fasader Glassteam AS.

– I tillegg er det mange andre faktorer som spiller en rolle når det gjelder bærekraft i dette prosjektet. Det er Breeam Excellent-sertifisert, og har generelt en stor etterspørsel etter resirkulering.

Fasadene oppover i etasjene skal for øvrig kles med nevnte Wiconas WICTEC EL evo Curtain wall-fasade.

LES OGSÅ: Hydro CIRCAL 75R aluminium på Økern Portal

Fra februar 2020 blir Sapa 4150 fasadesystem levert med Hydro CIRCAL som standardløsning. Med dette profilsystemet kan metallbyggere levere forskjellige typer fasader til f.eks. passivhus, med brannbeskyttelse og i mange forskjellige designvarianter, forklarer Johan Strand, salgsdirektør i Hydro Building Systems, region Nord, og legger til at flere produkter fra Sapa snart følger etter.

Siste saker fra nyhetsrommet

Foto av Pilkington glassfakta 2024©Pilkington
bransjeregisteret 2018. Illustrasjon.
Harald Aase. Foto: ©Adam Stirling

Harald Aase
Kommunikasjonsrådgiver

e-post: aase@gffn.no
tlf: + 47 950 84 298

Abonner på vårt nyhetsbrev

Få det siste fra glass- og fasadebransjen rett i innboksen.