AKTUELT

Økern Portal. Illustrasjon: DARK Arkitekter

Hydro CIRCAL 75R aluminium på Økern Portal

Det innovative næringsbygget Økern Portal får fasader fra WICONA produsert i Hydro CIRCAL 75R End-of-Life resirkulert aluminium. Aluminiumprofilene har et sertifisert innhold på minst 75% resirkulert avfall fra forbrukerprodukter.

Prosjektet er designet av DARK Arkitekter og har et areal på 80 000 m2 – inkludert kontorlokaler, Radisson RED hotell, fellesarealer og mattorg – og er utviklet etter de høyeste energieffektivitetsstandarder. Hele det ytre laget består av fasader fra WICONA produsert med Hydro CIRCAL 75R End-of-Life resirkulert aluminium, en løsning som forplikter miljømessig og som bidrar til at det blir en svært bærekraftig bygning.

Prosjektutformingen tar også til orde for å ivareta og gjenopprette biologisk mangfold med grønne tak og lokal dyrking av vekster. Energiforbruk, forurensning og leveranse av materialer er nøye revidert for å sikre bærekraftig konstruksjon og utvidet livssyklus, for å oppnå BREEAM Excellent, skriver Hydro Building Systems i en pressemelding til Glass og Fasadeforeningen.

Bygningen har form som en skog med en rekke stier som forbinder byområdet mot øst og forstedene mot vest. ”Stammene” er bærende elementer i bygget som forgrener seg og støtter strukturen. «Bladene» som pryder fasaden er spredd for å fange lyset og gi en følelse av bevegelse. Bygningens overraskende form skaper en sterk identitet i det enorme omkringliggende urbane landskapet, men de arkitektoniske detaljene bidrar til å humanisere uttrykket.

For å øke størrelsen på offentlige rom er bygningen designet med utkraging, slik at hele parken strømmer gjennom den. I tillegg har fritids- og restaurantområder blitt plassert på dette området med mål om å skape kontinuerlig liv og aktivitet.

I dag representerer byggebransjen i Europa 40% av det totale energiforbruket, produserer 35% av klimagassutslippene og står for en tredjedel av avfallet som produseres på planeten. I 2018 var det samlede utslippet av CO2 37.000 tonn. Dette har en enorm miljøpåvirkning, men det indikerer samtidig at det er stort potensial for redusering.

Fra 31. desember 2020 vil europeisk lovgivning kreve at alle nye bygninger skal være basert på nesten nullenergibygg, hvilket betyr at mesteparten av energibehovet til bygningen må komme fra fornybar energi. Videre kreves det at innen 2030 skal gassene som er ansvarlige for drivhuseffekten være redusert med 40%, og med 80% fra 2050. Byggebransjen spiller en grunnleggende rolle i å gjøre dette mulig.

14.600 m2 fasader med WICTEC EL evo Curtain wall fra WICONA

– I denne bygningen er det en stor fasade som skal dekkes, og plasseringen av vinduene spiller en viktig rolle. Det har faktisk vært mange diskusjoner gjennom hele prosjektet om hvordan vi skal utforme fasaden for å tilpasse dem til kravene i BREEAM-sertifiseringen. Vi ble veldig glade for å høre at vi kunne få en fasade fremstilt av resirkulert materiale med Hydro CIRCAL 75R, og dermed kunne integrere bærekraft i fasadene, forklarer Arne Reisegg ‐ Myklestad i DARK Arkitekter.

Til den unike utvendige bekledningen av bygningen ble fasadeløsningen WICTEC EL evo spesialtilpasset for å oppfylle prosjektets krav. Fasadene er bygget opp av selvbærende elementer av isolerte profiler i aluminium med isolerglass og godt isolerte tettfelt. Utvendig solskjerming er basert på persienner med lameller, og for å integrere den i fasaden har WICONA utviklet tilpassede vertikale styreskinner og horisontale lameller i stort format.

Siste saker fra nyhetsrommet

Tok tak i ungdommen

bransjeregisteret 2018. Illustrasjon.
Harald Aase. Foto: ©Adam Stirling

Harald Aase
Kommunikasjonsrådgiver

e-post: aase@gffn.no
tlf: + 47 950 84 298

Abonner på vårt nyhetsbrev

Få det siste fra glass- og fasadebransjen rett i innboksen.