AKTUELT

Martin Kjernet er eier og daglig leder i Rasta Glass AS. Selskapet har tatt et nytt steg i utviklingen gjennom leveransene til «Samling» i Nord-Odal. Foto: Adam Stirling

Monterer fasader med 6-lags isolerglass

På Sand bygger Nord-Odal kommune signalbygget «Samling» i massiv-tre. For å imøtekomme estetiske og byggtekniske krav får structural glazing fasader og vindusbånd 6-lags isolerglass. – Største prosjekt vi har vært med på, sier Martin Kjernet i Rasta Glass AS.

Ø. M. Fjeld Entreprenør har vært entreprenør på flere store byggeprosjekter med strenge krav på miljø- og teknologisiden. Blant annet byggingen av Kongsvinger Ungdomsskole, som ble nominert til Årets bygg og Årets Trebyggeri i 2018. Nå er selskapet hovedentreprenør for «Samling». Som underentreprenør for fasader og vinduer ble Rasta Glass AS valgt.

– Tidligere er det montert 6-lags glass i et rehabiliteringsprosjekt i Oslo. Så vidt jeg vet så er dette første gang slike glass monteres i et nybygg her i landet. I samarbeid med Reflex leverer og monterer vi nær 900 m2 med Q-Air 6 lags isolerglass. Glasset benyttes både i de utvendige structural glazing fasadene og i vindusbånd i bibliotek og banklokaler, forteller daglig leder i Rasta Glass AS, Martin Kjernet.

Estetikk, lyddemping og solvarmedemping

Det er Helen & Hard Arkitekter som står bak massiv-tre-prosjektet «Samling».

– Bakgrunnen for at vi valgte en løsning med 6-lags glass, var tredelt. Estetikken skulle ivaretas ved å bruke et profilløst system i utvendige fasader og delvis i vindusbånd, og fasaden skulle ikke ha utvendig solskjerming. Samtidig vil et bygg med bibliotek, kontorer og leiligheter nær et trafikknutepunkt stille krav om lyddemping. Det å benytte glass med god isolasjonsevne er også alltid sentralt, sier arkitekt Dag Strass i Helen & Hard.

– Q-Air glassene består av seks lag glass med argongass i mellomrommene, hvor de fire ytterste er ventilerte. De forskjellige glassene er belagt med solvarmedempende og lyddempende belegg, samt energibelegg. Glasskonstruksjonene får en u-verdi ned mot 0,2 W/m²K. Til sammenligning har et 3-lagsglass normalt en u-verdi mellom 0,5 – 1 W/m²K. Structural Glazing fasaden består av elementer som er festet med en spesialbrakett i toppen og en skjult profil i bunn. Alle synlige skjøter består av fuger. Vindusglassene er i forskjellige størrelser og har topp- og bunnprofil, mens alle vertikale skjøter er utført etter samme prinsipp som fasaden, sier Martin Kjernet.

LES OGSÅ: Oppgraderer glassfasaden i Grieghallen

Fremoverlent kommune

Nord-Odal kommune har en omfattende strategi for vekst og utvikling i kommunen generelt, og tettstedet Sand spesielt.

– Vi skal snu trenden med fraflytting og manglende vekst i handels- og næringstilbud. Som et ledd i utviklingen ønsket vi å reise et unikt og miljøvennlig bygg som vil tiltrekke seg oppmerksomhet og øke attraktiviteten på Sand. Etter en arkitektkonkurranse landet vi på Helen & Hard Arkitekter sitt forslag, «Samling». Bygget vil huse kommunens nye bibliotek, lokaler for vår lokale sparebank, og leiligheter i 2. og 3. etasje, sier prosjektleder i Nord-Odal kommune, Ellisiv Hovig.

Kommunen står som byggherre, men bygget skal bli et seksjonssameie mellom kommune, den lokale sparebanken, og private boligeiere.

Siste saker fra nyhetsrommet

Foto av Roar Bjørnstadhaugen©Harald Aase / Member Media
bransjeregisteret 2018. Illustrasjon.
Harald Aase. Foto: ©Adam Stirling

Harald Aase
Kommunikasjonsrådgiver

e-post: aase@gffn.no
tlf: + 47 950 84 298

Abonner på vårt nyhetsbrev

Få det siste fra glass- og fasadebransjen rett i innboksen.