AKTUELT

Martin Kjernet er eier og daglig leder i Rasta Glass AS. Selskapet har tatt et nytt steg i utviklingen gjennom leveransene til «Samling» i Nord-Odal. Foto: Adam Stirling

Monterer fasader med 6-lags isolerglass

På Sand bygger Nord-Odal kommune signalbygget «Samling» i massiv-tre. For å imøtekomme estetiske og byggtekniske krav får structural glazing fasader og vindusbånd 6-lags isolerglass. – Største prosjekt vi har vært med på, sier Martin Kjernet i Rasta Glass AS.

Ø. M. Fjeld Entreprenør har vært entreprenør på flere store byggeprosjekter med strenge krav på miljø- og teknologisiden. Blant annet byggingen av Kongsvinger Ungdomsskole, som ble nominert til Årets bygg og Årets Trebyggeri i 2018. Nå er selskapet hovedentreprenør for «Samling». Som underentreprenør for fasader og vinduer ble Rasta Glass AS valgt.

– Tidligere er det montert 6-lags glass i et rehabiliteringsprosjekt i Oslo. Så vidt jeg vet så er dette første gang slike glass monteres i et nybygg her i landet. I samarbeid med Reflex leverer og monterer vi nær 900 m2 med Q-Air 6 lags isolerglass. Glasset benyttes både i de utvendige structural glazing fasadene og i vindusbånd i bibliotek og banklokaler, forteller daglig leder i Rasta Glass AS, Martin Kjernet.

Estetikk, lyddemping og solvarmedemping

Det er Helen & Hard Arkitekter som står bak massiv-tre-prosjektet «Samling».

– Bakgrunnen for at vi valgte en løsning med 6-lags glass, var tredelt. Estetikken skulle ivaretas ved å bruke et profilløst system i utvendige fasader og delvis i vindusbånd, og fasaden skulle ikke ha utvendig solskjerming. Samtidig vil et bygg med bibliotek, kontorer og leiligheter nær et trafikknutepunkt stille krav om lyddemping. Det å benytte glass med god isolasjonsevne er også alltid sentralt, sier arkitekt Dag Strass i Helen & Hard.

– Q-Air glassene består av seks lag glass med argongass i mellomrommene, hvor de fire ytterste er ventilerte. De forskjellige glassene er belagt med solvarmedempende og lyddempende belegg, samt energibelegg. Glasskonstruksjonene får en u-verdi ned mot 0,2 W/m²K. Til sammenligning har et 3-lagsglass normalt en u-verdi mellom 0,5 – 1 W/m²K. Structural Glazing fasaden består av elementer som er festet med en spesialbrakett i toppen og en skjult profil i bunn. Alle synlige skjøter består av fuger. Vindusglassene er i forskjellige størrelser og har topp- og bunnprofil, mens alle vertikale skjøter er utført etter samme prinsipp som fasaden, sier Martin Kjernet.

LES OGSÅ: Oppgraderer glassfasaden i Grieghallen

Fremoverlent kommune

Nord-Odal kommune har en omfattende strategi for vekst og utvikling i kommunen generelt, og tettstedet Sand spesielt.

– Vi skal snu trenden med fraflytting og manglende vekst i handels- og næringstilbud. Som et ledd i utviklingen ønsket vi å reise et unikt og miljøvennlig bygg som vil tiltrekke seg oppmerksomhet og øke attraktiviteten på Sand. Etter en arkitektkonkurranse landet vi på Helen & Hard Arkitekter sitt forslag, «Samling». Bygget vil huse kommunens nye bibliotek, lokaler for vår lokale sparebank, og leiligheter i 2. og 3. etasje, sier prosjektleder i Nord-Odal kommune, Ellisiv Hovig.

Kommunen står som byggherre, men bygget skal bli et seksjonssameie mellom kommune, den lokale sparebanken, og private boligeiere.

Siste saker fra nyhetsrommet

Foto av glassfagarbeiderePrivat
bransjeregisteret 2018. Illustrasjon.
Harald Aase. Foto: ©Adam Stirling

Harald Aase
Kommunikasjonsrådgiver

e-post: aase@gffn.no
tlf: + 47 950 84 298

Abonner på vårt nyhetsbrev

Få det siste fra glass- og fasadebransjen rett i innboksen.