AKTUELT

Alle glass i Grieghallen skal byttes ut etter hvert. Foto: Otto von Münchow.

Oppgraderer glassfasaden i Grieghallen

Glassfasaden i ærverdige Grieghallen i Bergen skal oppgraderes. Ved å kombinere nye og bedre glass med en helt ny måte å isolere stål på, vil varmetapet reduseres betydelig. Nå har Fasader og Glass AS montert nye glass i et testfelt som skal dokumentere en teoretisk u-verdiforbedring fra 2.6 til 0,62.

Harald Goksøyr i Fasader og Glass AS i Bergen er ikke en som lar noe stå uprøvd. Som glassmester er han alltid på jakt etter nye løsninger og tar gjerne på seg oppdrag som andre ville kvie seg for gå i gang med.

Nå har han gitt seg i kast med noe som kan bli et stort prosjekt med å bytte ut alle glass i Grieghallen. Den 40 år gamle konserthallen i hjertet av Bergen by har lenge hatt behov for å få byttet glassfasaden som etter dagens standard gir et stort varmetap.

Det har imidlertid vært ett hinder for å gå i gang med å bytte glassene: Stålkonstruksjon som glassene er festet i, er som en kuldebro. Det ville ha gitt liten effekt å bytte til bedre glass så lenge stålet fortsatt slipper gjennom varme. Men så kom Goksøyr over et nytt produkt som isolerer stål og foreslo å teste det.

Ny måte å isolere stål

– Det var under en reparasjonsjobb der en betonginnfestning til hjørnestålet hadde sprukket, at jeg nevnte at det finnes et produkt som kan isolere stål, forteller Harald Goksøyr.

Aerolon som produseres av Aerogel, sprøytes eller sparkles på i et tre til fire millimeter tynt lag på stålbjelkene etter at de er sandblåst. Sammen med bytte av glass fra 22 millimeter isolerglass med lys- og varmekontrollert belegg, som var det alle beste da Grieghallen ble bygget, med 54 millimeter glass, reduseres U-verdien i fasaden fra 2,6 til teoretisk 0,62.

Ledelsen i Grieghallen syntes løsningen hørtes spennende ut og ga grønt lys til et prøveprosjekt initiert av Fasader og Glass. I forrige uke ble de først ni glassene i Grieghallen byttet ut etter at stålrammene først var blitt behandlet med Aerolon. Det er et forprosjekt støttet av Enova.

– Vi har hatt en prosjektgruppe gående i ett år, der vi har testet og funnet en løsning på å sette inn 54 millimeter glass i eksisterende fasader, uten arkitektoniske endringer, sier Goksøyr til Glass og Fasade.

– Det har krevd at vi har vært villige til å tenke «utenfor boksen» sammen med det å ta i bruk nye produkter. I dette tilfellet handlet det for eksempel om å finne riktig limtype.

Spare 1.000.000 kwh

Det er lim fra Sika som holder de nye glassene i Grieghallen på plass. Det er snakk om 300 kilo for de nederste vinduene og 320 kilo for midterste.

Ifølge Goksøyr er Sika-lim det eneste han tør bruke på grunn av vindbelastning og påkjenninger i fasaden. At en har gått for en løsning med liming, gjør det mulig å fjerne mye stål i rammene, stål som før var brukt til å feste glassene og var en kuldebro.

Med nye glass og isolert stålkonstruksjon vil Grieghallen kunne spare en million kilowattimer i året – når hele fasaden er rehabilitert. Foreløpig har det bare vært snakk om forprosjektet der altså ni glass byttes ut. Kostnadene er på rundt én millioner kroner, mens en totalløsning for hele Grieghallen vil komme på rundt 50 millioner kroner.

– I Grieghallen er det snakk om en spesiell innsetning. Det krever kompetanse for å kunne ta en slik jobb.

Samtidig med Fasader og Glass gjennomførte forprosjektet, ble ytterligere ett sprukket glass byttet ut. Hvert år må det skiftes glass som sprekker på grunn av kontinuerlige bevegelser i konstruksjonen. Normalt skiftes mellom 2 og 16 glass i året.

Stor investering

Administrerende direktør i Grieghallen, Olav Munch, forteller at utskiftingen av glassene i fasaden er en del av et større miljøprosjekt. Målet er selvsagt å spare energi. Planen er å skifte hele den 550 meter lange glassfasadene, forhåpentligvis i løpet av en femårsperiode.

– Dette er en veldig investering. Vi mener dette er en helt ny måte å isolere på, og håper at det vil kvalifisere til støtte fra Enova, sier Munch.

– Jeg ser for meg at det vil ta tid å bytte alle glassene, men jeg håper at det skal la seg gjøre innen jeg går av med pensjon.

Samarbeid med høyskolen

Munch bemerker at Grieghallen gjerne prøver ut nye metoder for å oppnå ønsket miljøeffekt. Det har vært helt nødvendig på grunn av varmegjennomgangen i stålrammene. Målet er å oppnå en U-verdi på hele fasaden på under 0,8, og det mener Munch at en skal klare med god margin.

– Vi har samarbeidet med Høyskolen på Vestlandet og hatt studenter som har gjort bachelor-oppgaver på beregninger av U-verdier. De har foretatt laboratorieforsøk for å finne effekten av Aerolon. Vi har også brukt varmekamera for å finne hvor det er varmegjennomgang, sier Munch.

– Nå skal vi følge opp forprosjektet med målinger og beregninger utover høsten. Deretter setter i gang det store prosjektet med resten av fasaden. Men først må vi finne finansiering.

I tillegg til Fasader og Glass AS, sitter Grieghallen, som byggherre, Cowi, Aerogel Norge, Sika, CG-Glass Vennesla, Lie Overflater og Høgskulen på Vestlandet i prosjektgruppen.

Tekst og foto Otto von Münchow

Siste saker fra nyhetsrommet

Foto av glassfagarbeiderePrivat
Foto av Rolf DrivekleppH-fasader
bransjeregisteret 2018. Illustrasjon.
Harald Aase. Foto: ©Adam Stirling

Harald Aase
Kommunikasjonsrådgiver

e-post: aase@gffn.no
tlf: + 47 950 84 298

Abonner på vårt nyhetsbrev

Få det siste fra glass- og fasadebransjen rett i innboksen.