Alexander Egeberg, Gøran Karlsen og Henning Austad gleder seg til å lansere et nytt fasadeprodukt.
Nytt arkitektonisk materiale i elementfasader
Modum Glassindustri AS har testet produksjonsutstyret for andre materialer enn glass. Resultatet har gitt et samarbeid med Schüco Norge og Cosentino Norway AS. – Sammen skaper vi et produkt tilpasset produksjon av komplette elementfasader på norske fabrikker, sier Alexander Egeberg, Gøran Karlsen og Henning Austad.
Dekton er et patentert byggevareprodukt som kan sammenlignes med stein. Kun naturlige mineraler bearbeidet av maskiner er opphavet til materialet. Kvarts, feltspat, zirkonium og glass er noen av ingrediensene som, ved bruk av ekstremt trykk og varme, presses sammen til plater i tykkelser ned til 4 millimeter. Bruksområdene er mange, som gulv, kjøkkenbenk, våtrom, og annen kledning. Men nå har Modum Glassindustri AS og Cosentino Norway AS funnet et nytt bruksområde.
Dekton-platene skal lanseres som et alternativt materiale i tettfelt, fortrinnsvis til fasadebyggere som allerede bygger elementfasader. Schücos nye UDC80-profilsystem i aluminium er godt tilpasset dette. Systemet er en dynamisk løsning for elementfasader.
– Vi har utviklet et opphengssystem for steinkledninger, som Dekton, for bruk i UDC80 elementfasade. Våre kunder er kjent med systemet og dermed blir det mulig for fasadeentreprenørene å stå bak en større del av leveransene. Ovenfor våre kunder vil vi bistå med markedsføring og teknisk bistand, sier Gøran Karlsen i Schüco Norge. Denne kombinasjonen gjør at en vi kan henge på plass en steinfasade som ferdige byggeelementer med sterkt redusert montasjetid på byggeplass.
Skal bruke maskiner for glassproduksjon
Modum Glassindustri AS skal stå for lagerhold og prosessering av Dekton-plater i formatet 1440 x 3200mm.
– Vi leter alltid etter måter å utnytte vårt produksjonsutstyr på. Blant annet ved å teste skjæring, sliping og polering av ulike steinprodukter. Problemet har vært at alle har inneholdt bindemiddel. Bearbeiding av materialer med bindemiddel passer ikke vårt utstyr. Bindemiddelet løser seg opp og omdannes til en klisset masse som skader maskin og verktøy. Dekton derimot er fritt for bindemidler og vi kan både skjære, slipe og polere kantene etter å ha tilpasset oppsett av maskin og verktøy. Det er selvfølgelig også et poeng at materialet er 100% nedbrytbart, forklarer Henning Austad i Modum Glassindustri.
Både Karlsen og Austad påpeke betydningen av å videreutvikle norsk bransje.
– Målet har hele veien vært å gjøre stein like tilgjengelig og selvfølgelig som glass for den norske fasadeentreprenøren. Med denne muligheten vil norske fasadeentreprenører kunne tilby en komplett fasade, bedre sin strategisk posisjon, styrke konkurransekraften og bedre inntjeningen, fastslår de tre.
Produsenten av Dekton er spanske Cosentino SA, som leverer overflateprodukter for arkitektur og design til hele verden, kanskje aller mest kjent for Silestone.
– Samarbeidet med Modum Glassindustri AS og Schüco Norge KG er pionerpreget for vår del. Her i Norge har vi ingen erfaringer med å jobbe sammen med glassindustri eller fasadesystemleverandører. Schüco er et etablert merkenavn på fasadesiden og vil slikt sett gi oss god drahjelp. Modum Glassindustri AS vet hva som kreves av leveranser til det norske markedet. Selskapet står for leveringskvalitet og seriøsitet. Cosentino har eget kontor og fullsortimentslager i Norge. Det betyr at fasadeentreprenøren har full trygghet for at dokumentasjon, teknisk kompetanse og tilgjengelighet på Dekton er tilstede i Norge, sier Alexander Egeberg i Cosentino Norway.
Harald Aase
Kommunikasjonsrådgiver
e-post: aase@gffn.no
tlf: + 47 950 84 298
Abonner på vårt nyhetsbrev
Få det siste fra glass- og fasadebransjen rett i innboksen.