AKTUELT
Foto av Ticon-bygget

Ticonbygget får ny fasade.

Ticon-bygget får «high-tech fasade»

Det verneverdige Ticon-bygget i Drammen skal rehabiliteres. Byggherre, sammen med entreprenør, benytter anledningen til å ta i bruk moderne teknologi for å ivareta opprinnelig arkitektonisk uttrykk og samtidig skal gi store energi- og miljøgevinster. Fasadeconsult Aluminium skal produsere og monterer fasadeelementer med firelags isolerglass, elektrokrome glass som solskjerming og solceller i fasadeglasset.

Det lokalt ikoniske Ticon-bygget, kloss inntil bybrua i byen, har antikvarisk verdi, og er på Drammen kommunes verneliste. Eksisterende utseende må derfor beholdes ved rehabilitering. I praksis betyr det at byantikvaren må godkjenne alle løsninger før entreprenørene kan igangsette tiltakene.

– Vi har fått produsert og montert to elementer, og byantikvaren har godkjent utformingen. Vi skal bruke semitransparente solcelleglass som vil bevare estetisk uttrykk i fasaden. Elektrokromatisk solskjerming er valgt for å beholde originalt fasadeuttrykk, bedre dagslysforholdene i bygget, og fordi det gir bedre energiverdier i bygget gjennom året. Vi har ambisjoner om å bringe bygget fra energiklasse F til klasse A, kanskje kan vi nå passivhusnivå, samt produsere egen strøm i tett-felt i fasaden. Vi legger til grunn firelags isolerglass i et nyutviklet profilsystem fra Wicona. Ny fasade i kombinasjon med eksisterende fasade vil gi en U-verdi på 0,38-0,4, sier prosjektleder i Ticon Eiendom AS, Vegard Foseid.

Tar nye steg

Stadig flere nybygg og rehabiliteringsprosjekter får påmontert elementfasader levert direkte fra fabrikk. Det blir også løsningen i Drammen, dog med en spesiell vri for montasjen. Nye fasadeelementer vil bli montert på utsiden av eksisterende fasade, og etter komplett montering vil gamle komponenter bli revet fra innsiden.

Nye fasadeelementer skal bygges på fabrikken til Fasadeconsult Aluminium.

– Selv om vi ikke har produsert elementfasader tidligere har vi lang og god prosjekteringserfaring. Utfordringen vil dermed først og fremst handle om byggfysiske forhold på byggeplassen. Montering av elementer utenpå den gamle fasaden og deretter rive fra innsiden er ikke noe vi gjør til daglig. Men vi er gode på fasader, og vi vil løse dette på en god måte, sier prosjektleder i Fasadeconsult Aluminium, Fredrik Rasmussen.

LES OGSÅ: Ny veileder for bedømmelse av bygningsglass

Tverrfaglig samarbeid

I løpet av 2019 vil byggets fasader i 4. – 9. etasje bli modernisert til fremste miljø- og energistandard blant annet med støtte av Enova. Ambisjonene for bygget skal nås gjennom et samspill i en prosjektgruppe bestående av POB Entreprenør AS, Fasadeconsult Aluminium AS, Hydro Building Systems (Wicona profilsystem), Chromogenics (elektrokrome glass), Kameleon Solar (solcellepaneler), Fusen, Sweco, Unionconsult, Multiconsult AS, DRMA Arkitekter og Ticon Eiendom AS.

– Tverrfaglig samarbeid i prosjekteringsfasen er alltid et gode for alle typer prosjekter. Deltakelsen i dette fagmiljøet er spesielt positivt, og alle aktører stiller på lik i linje i arbeidet med å nå felles mål. Dessuten er det både spennende og morsomt å jobbe med POB Entreprenør, som alltid er «på», sier Rasmussen.

De første leietakerne flytter inn Ticon-bygget omkring 1. november og bygget skal stå ferdig i løpet av 2019.

Siste saker fra nyhetsrommet

bransjeregisteret 2018. Illustrasjon.
Harald Aase. Foto: ©Adam Stirling

Harald Aase
Kommunikasjonsrådgiver

e-post: aase@gffn.no
tlf: + 47 950 84 298

Abonner på vårt nyhetsbrev

Få det siste fra glass- og fasadebransjen rett i innboksen.