AKTUELT
Foto av orklabygget

Orkla-bygget «krones» med solcellerekkverket Powerrail

Det nye Orkla-bygget som er under oppføring på Skøyen i Oslo, går for morgendagens teknologi med Powerrail fra Sagstuen. Dette er første store ordre for et produkt med potensiale til å sende miljøregnskapet for næringsbygg i pluss.

Orkla-bygget, eller Orkla House, som prosjektet egentlig heter, ferdigstilles i februar 2019. Det vil fylle et av de få tomrommene som finnes på Skøyen og huse de ansatte i Orkla-konsernet. Orkla-konsernet står som byggherre, og entreprenør er Skanska.

I tillegg til næringsbygget bygges også en boligblokk på 1.500 m2. Den totale størrelsen på selve kontorbygget vil være ca. 24.000 m2, med etasjehøyder på 5, 7 og 16 etasjer. Disse «trappetrinnene» i etasjehøyder skaper flotte arealer for terrasser, som i sin tur er ypperlige arealer for solcellerekkverket Powerrail.

Sagstuen skriver i en melding til glassportal.no at en av målsetningene for bygget har hele tiden vært å redusere miljøbelastningen, både for bygget isolert sett, og i selve byggeprosessen via entreprenøren Skanska sitt Green Initiative. Bygget har ambisjon om å nå miljøsertifisering BREEAM Excellent og skal oppnå energimerke A, med høy grad av egen energiproduksjon og fjernvarme. Egen energiproduksjon kommer via solceller på vegg og rekkverk, og det er her Powerrail blir en del av løsningen.

Totalt skal det installeres 35 løpemeter solcellerekkverk som potensielt kan produsere 12-14.000 kilowatt strøm årlig. Dette, i kombinasjon med regulære solcellepaneler, vil dekke en betydelig del av byggets totale energibehov.

LES OGSÅ: Lanserer rekkverk med solcellepaneler

Rykende ferskt

Powerrail kan trygt kalles ferskt og er en verdensnyhet. Produktet ble lansert 4. mai av Sagstuen, en Gjøviks-bedrift som spesialiserer seg på fasade- og balkongprodukter i glass, aluminium og stål. Responsen tyder på at produktet treffer en nerve i markedet. Noe av grunnen kan være at produktet pløyer ny mark i den forstand at det er første solcellerekkverk som går i serieproduksjon, og det vil være det første solcellerekkverket hvor begge sider av rekkverket benyttes til produksjon av energi.

Kort fortalt fungerer Powerrail ved at glassflaten i balkongrekkverket inneholder kraftproduserende solceller. Selve solcellene er tosidige og plasseres i et herdet og laminert sikkerhetsglass. Man får utnyttet solen i hele solbanen ved at begge sider produserer energi, og man fanger også opp refleksjoner fra omkringliggende fasade og bygg. Faktisk kan Powerrail på denne måten produsere mer strøm enn tilsvarende antall solcellepanel liggende på tak, uten å ta opp kjærkomment areal.

I bygg der taket av ulike årsaker ikke kan brukes til montering av solceller kan Powerrail vurderes montert på gesims med samme effekt.

Kraften som produseres kan tilknyttes stasjonært batteri, slik at overskuddsproduksjon kan lagres til bruk på tider av døgnet med høyere forbruk. Om ønskelig kan solenergien forsyne dedikerte kurser, men normalt vil anlegget være koblet til hele strømtavlen/sikringsskapet til bygget. Strømmen kan også komme leilighetens eier til gode, eller bidra til å dekke felleskostnader for et borettslag. Med plusskundeavtale med ditt nettselskap, kan man også selge overskuddsproduksjon av strøm. Mulighetene er mange.

Powerrail – et naturlig valg

– Powerrail inngår som ett av flere elementer i en totalpakke satt sammen med våre rådgivere og totalentreprenør Skanska for å lage et miljøvennlig og energieffektivt bygg for Orkla på Skøyen, forteller Gjert Brun, Managing Director i Orkla Real Estate.

– Vi tror det oppfattes som et positivt signal at vi velger en slik løsning. Hvilke besparelser vi kan regne med gjenstår å se, men vi er forhåpningsfulle til at produktet som leveres holder god kvalitet både teknisk og driftsmessig, avslutter Gjert.

En del av Sagstuens langsiktige strategi

– Powerrail kommer egentlig som en helt naturlig følge av strategien vi har lagt, sier daglig leder i Sagstuen, Simen Sagstuen.

– Vi vil ubeskjedent hevde at det grønne skiftet ikke er noe som står foran oss, men en tilstand vi er midt inne i. Alle materialene vi benytter i dag er resirkulerbare, og vi fokuserer på energieffektivisering og innovasjon i alle ledd, fra produktutvikling til produksjon og montasje. Powerrail er fruktene av et langsiktig arbeid, hvor vi ønsker å være en positiv bidragsyter til en byggeindustri som bygger for fremtiden, i alle betydninger. Vi er stolte av at en teknologi som Powerrail kan bli til.

– I tillegg må vi få nevne at Powerrail består av prefabrikkerte elementer som heises direkte på plass. Det produseres på fabrikken vår på Gjøvik, slik at veien til monteringssted blir kort og tid brukt på byggeplass minimeres. Slik sparer vi enda litt miljø- og transportbelastning.

– Vi sikter oss inn på de store prosjektene, fordi vi vet at det er det Powerrail virkelig fyller et behov. Dersom man som byggherre virkelig vil sende et signal om at man vil bidra til bedre og mer energieffektive bygg, så velger man våre solcellerekkverk. Og bruker man Powerail i utstrakt grad, har man jo skapt et kraftverk, avslutter Simen.

Siste saker fra nyhetsrommet

Foto av Per Henning Graff
bransjeregisteret 2018. Illustrasjon.
Harald Aase. Foto: ©Adam Stirling

Harald Aase
Kommunikasjonsrådgiver

e-post: aase@gffn.no
tlf: + 47 950 84 298

Abonner på vårt nyhetsbrev

Få det siste fra glass- og fasadebransjen rett i innboksen.