Foto av utstilling på glassmessen glasstec

44 år på Glasstec

Glasstec opprettholder sin posisjon som verdens ledende glassmesse. 23. – 26 oktober får nye 40.000 besøkende oppleve over 1.200 utstillere fra mer enn 50 land med mange spennende og nye produkter. Glass og Fasadeforeningen er representert gjennom syv utstillere. Per Mordt AS har vært med siden messen ble arrangert for første gang i 1974.

Arnt Jakobsen er daglig leder i selskapet som blant annet har agenturet for Lisec i Norges, Sverige og Island. Lisec leverer maskiner for skjæring, bearbeiding, herding og laminering av glass, samt produksjon av isolerglass og brannglass.

Lisec transporterer maskiner og utstyr til messen med ca. 40 lastebiler. To uker før messen starter 30 teknikere selve installasjonen av maskinene.

– Vi har en stand på 2 300 kvadratmeter der vi viser maskiner i full produksjon. I tillegg viser Lisec brukte renoverte maskiner og Software, sier Jakobsen.

Første maskin i 1978

Per Mordt AS har vært en sentral leverandør til den norske glassbransjen siden 1911. Frem til 1970-tallet var nisjen å levere glass, verktøy og utstyr til glassmestere. På 1970-tallet utvidet selskapet sortimentet og fikk enkle vaskemaskiner for isolerglass og skjærelinjer for glass inn i porteføljen.

Glasstec ble etablert i Düsseldorf i 1974 og har siden blitt arrangert hvert 2. år. Selskapet, ved Niels Jakobsen, fikk kontakt med Lisec i 1976. Allerede i 1977 solgte Per Mordt AS sin første isolerglasslinje til Island. Første kunde i Norge ble Norpane som i 1978 investerte i en horisontal vaskemaskin for isolerglass til fabrikken på Sørumsand. Norges første Lisec vertikale isolerglasslinje ble levert til Kåre Hillesland AS i 1980.

– Samme år deltok jeg på Glasstec for første gang. Den gang var det enkle, små stands og litt uhøytidelig mens nå legger leverandørene masse penger på design og utforming av standen. Enkelte leverandører kan bruke mellom 20 – 30 millioner kroner på en slik messe. Alle leverandører forventer en arbeidsdag fra 08.00 til 19.00, selv om messen er oppe fra 09.00 – 18.00. Vi har allerede booket 21 møter med våre norske, svenske og islandske kunder. Per Mordt AS representer ca. 10 leverandører som har stand på Glasstec, men jeg vil stå mesteparten av tiden på Lisec sin stand, sier Arnt Jakobsen.

Fremtiden

«Glass Technology live» er Glasstec og den internasjonale glassindustriens fremtidsarena. Her presenteres moderne løsninger og fremtidige glassapplikasjoner som gir inspirasjon til funksjonalitet og estetikk. Årets fire hovedtemaer er interaktive fasader, strukturelt glass, i form av blant annet ultra tynt glass på rull, energi og ytelse og ny teknologi.

Mer enn 70% av utstillingen på «Glass Technology live» består av prototyper, prosjekter fra universitetsforskning, eksperimentelle konsepter eller prisvinnende prosjekter fra studentkonkurranser.

«Håndverk live»

En stor del av Glasstec handler om håndverk, både i form av produkter, utstyr, og utførelse. Messen har utviklet showet «Handwerk Live» som denne gang har tema måling og kontroll av glass. Det blir praktiske demonstrasjoner av glass-stabilitet ved bearbeiding, transport, montering og kontroll.

Publikum blir også utfordret til å vise sine ferdigheter i flere konkurranser. Blant annet skal messens «beste bilglassmontør» kåres.

Aktuelle utstillere:

Per Mordt AS/Lisec stand, Hall 17 / A26 – A55

Pilkington finner du i Hall 10 / D38

Saint-Gobain Glass, Hall 11 / A24

Saint-Gobain er også på plass med egen stand for Swisspacer, Vetrotec og Sage Glass i  Hall 11 / B42

Sika AG Hall 11 / A55

SinChriJo Agenturer AB/Edgetecs Super Spacer finner du i Hall 17, C61

Sørbø Industribeslag AS tar i mot gjester på Bohle stand i Hall 9, A42