AKTUELT

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie vil møte #MEDBYGGERNE og Vestfold og Telemark Glassmesterlaug i Tønsberg. Foto: Jan Richard Kjelstrup/ASD (fotomontasje).

Glassmesterlaug og #MEDBYGGERNE i kamp mot arbeidslivskriminalitet

For fem år siden startet håndverkere fra Larvik, Sandefjord, Tønsberg, Horten og Holmestrand den offisielle holdningskampanjen «#MEDBYGGERNE» mot svart arbeid i byggebransjen i Vestfold. Vestfold og Telemark Glassmesterlaug og de andre aktørene trapper nå opp kampen mot arbeidslivskriminalitet. Nå kommer Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie på besøk for å høre mer om planene.

#MEDBYGGERNE springer ut av prosjektet Akrim Vestfold, som er et samarbeid mellom fylkesmannen, fylkeskommunen, Skatt Sør, Arbeidstilsynet, politiet, Kommunenes Sentralforbund, Kommunesamarbeidet i Vestfold, NHO, LO og byggebransjen i Vestfold. Kampanjen retter seg først og fremst mot kundene i privatmarkedet. Et vesentlig kommunikasjonsgrep for kampanjen er å fortelle om de positive sidene ved å benytte hvite tjenester.

Trapper opp innsatsen mot arbeidslivskriminalitet

Aktørene bak #MEDBYGGERNE vil øke innsatsen. Nå lanseres en plan for et fireårig pilotprosjekt i Vestfold og Telemark, i tett samarbeid med nasjonale myndigheter, skriver #MEDBYGGERNE i en pressemelding til Glass og Fasadeforeningen.

Gjennom kampanjer rettet mot privatmarkedet, elever i videregående skoler og mot kommuner og fylkeskommuner som utbyggere, skal det mobiliseres enda sterkere mot kriminalitet i byggebransjen. Et tipssamarbeid inngår også i kampanjen. Det planlegges et A-krimbarometer som skal måle effekten av satsningen, basert på årlige målinger av holdninger og omfang av svart økonomi.

Bygger på bransjen

Samarbeidsprosjektet #MEDBYGGERNE, som har vært etablert i Vestfold siden 2013, er unikt fordi det bygger på samarbeid mellom 500 bedrifter i bygg- og anleggsbransjen, laug, håndverkerforeninger, næringsforeninger og byggevarehus, i tillegg til offentlig sektor, LO og NHO. Ingen andre fylker har etablert et tilsvarende prosjekt. Prosjektet utvides nå til å omfatte Telemark, og kan bli en nasjonal modell.

Deltakerne fra Vestfold og Telemark Glassmesterlaug i #MEDBYGGERNE som har vært med så langt er Kvams Glass Horten, Kvams Glass Sandefjord og CC-Glass Tønsberg, Glassmester Børresen, Glassmester Dysthe, Svelvik Kunstglass, Kværnstuen Glasservice, Centrum Glass, Revetal Glasservice AS og Tønsberg Glassliperi.

3-4 milliarder i Vestfold

Skatteetaten har gjort anslag som viser at omfanget av arbeidslivskriminalitet kan være på 3-4 milliarder kroner, bare i Vestfold. Det var initiativ fra bransjen selv som førte til at #MEDBYGGERNE ble etablert. Bedrifter opplevde redusert lønnsomhet fordi useriøse aktører hadde tatt deler av markedet.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie besøker Tønsberg for å møte deltakerne i det regionale prosjektet mot arbeidslivskriminalitet i Vestfold og Telemark. Møtet finner sted tirsdag 26.juni kl. 9.00-11.30 i Auditoriet i Statens Park, Tønsberg.

Hvis du ser noe som virker som useriøst – send inn tips til #MEDBYGGERNES kontaktpersoner. Tips som kommer inn blir anonymisert og deretter videresendt til skatt/arbeidstilsyn/politi.

Thormod Hansen
Mobil: 959 45 842
thormod.hansen@eba-tvb.no

Rolf-Geir Hillestad
Mobil: 959 02 291
rolfgeir@ff7.no

Siste saker fra nyhetsrommet

bransjeregisteret 2018. Illustrasjon.
Harald Aase. Foto: ©Adam Stirling

Harald Aase
Kommunikasjonsrådgiver

e-post: aase@gffn.no
tlf: + 47 950 84 298

Abonner på vårt nyhetsbrev

Få det siste fra glass- og fasadebransjen rett i innboksen.