«Glassprisen 2017» til Mat- og merkevarehuset på Grünerløkka

Glass og Fasadeforeningens «Glassprisen 2017» ble tildelt Mat- og Merkevarehuset på Grünerløkka. – Byggherren, Agra Foods AS, har gitt oss lov til å benytte vår kompetanse. Det har vært en drivkraft, sier Cathrine Vigander i Element Arkitekter.

Premien ble delt ut under avslutningen av «Glassarkitektur 2017». Element Arkitekter stakk av med prisen foran de fire øvrige nominerte.

– Hver eneste dag har vi mange ideer, men det er sjelden ideene blir realisert. Agra Foods AS er en byggherre som viser respekt for vår kompetanse. Vi fikk lov til å ta i bruk og videreutvikle våre visjoner, sier Vigander.

Nordfasaden på bygget til Mills’ og Agras signalbygg i Oslo har glass- og lyskunst som integrerte deler i arkitekturen. Fasaden (2.-5. etasje) har en sprossefri utforming med store vindusflater og glassfinner som fanger og reflekterer så mye av dagslyset som mulig inn i de dype og tidligere industrielle lokalene. Glassfinnene, vindusfeltene og de hvite glassbrystningene speiler Sofienbergparken og det varierende skydekket.

Glassfinnene har enkelte grå felter. Hvis man betrakter fasaden når man står til høyre for inngangen, kan man se at de grå feltene utgjør leietaker Mills DA sin logo.
Per Bersvendsen har fulgt prosjektet siden høsten 2015 og er også mannen bak eksponeringen av Mills-logoen integrert i fasaden. Logoen laget han ved hjelp av et dataprogram der han modellerte logoen og greide å projisere den fra et spesifikt punkt, på fortaus-hjørnet Sofienberggata og Toftes gate.
– Jeg vil trekke frem betydningen av å ha et godt tverrfaglig samarbeid og godt team på kontoret, sier en glad Cathrine Vigander.

Juryen uttalelse
Juryen har bestått av Hans Olav Meen Nilssen i Glass og Fasadeforeningen, Jardar Nordeng i ACC Glassrådgiver AS og Christian Henriksen, partner i Nordic Office og Architecture.
Prosjektet skiller seg ut ved at det er basert på en rehabiliteringsoppgave som transformerer bygget fra industrivirksomhet til kontor.
Glassbruken sikrer dagslys til arbeidsplasser og sosiale områder dypt inne i bygget. I tillegg benyttes glass i interiørelementer og står i fin kontrast til opprinnelige bygningselementer som er bevart. Glass i fasade gir også god kontakt mellom offentlige uterom og virksomheten inne. Fasaden mot gaten er også flott ivaretatt med kunstneriske kvaliteter med både kunst- og dagslys som aktive elementer. Dette bidrar til at prosjektet gir noe positivt tilbake til omgivelsene og gir både stedet, bygget og virksomheten en klar identitet. Dette er det prosjektet som i størst grad anvender glass variert og innovativt.

Fakta
Mat- og merkevarehuset på Grünerløkka
Arkitekt: Element Arkitekter AS (utvendige arbeider) – Ledsten Arkitektur AS (innvendige arbeider)
Prosjektets navn: Mat- og merkevarehuset på Grünerløkka
Byggherre: Agra Foods AS – Leietaker: Mills DA
Fasadeentreprenør: 1. etg: Østlandske Fasadeteknikk AS – 2.-5. etg: UPPE Ltd
Profilsystem: 1. etg: Wicona aluminiumsprofiler, dekket med eik. – 2.-5. etg: Egenutviklet av Element Arkitekter
Glassleverandør: Fasadeglass samt innvendige glassfinner og vinduskarmer: Modum Glassindustri AS – Glass i resterende interiør: Kirkerud Glass-service AS og Profilteam AS
Glasstype: Blant annet Low Iron, 2- og 3-lags, herdet energiglass. Brystningsglass, utvendig: Low Iron, herdet og laminert, Vanceva Polar White. Glassfinner, inne og ute: Low Iron, herdet og laminert.

De øvrige nominerte
Manshausen i Steigen.
Arkitekt: Snorre Stinnesen
Alnes Besøkssenter, Godøy
Arkitekt: Sandbakk &Pettersen Arkitekter AS
Lars Lerin Bygget, Bergen.
Arkitekt: OG Arkitekter
Hoven Restaurant, Loen
Arkitekter: Eva Eide Koefoed og Aaland Arkitektkontor
Juryen uttaler:
Av kandidatene representerer en rehabilitering og nybygg, resten er alle nybygg. To kandidater er kontorbygg og tre er tilknyttet kultur og reiseliv/ opplevelse. To av kandidatene i siste kategori er til dels sammenlignbare men er lokalisert i ulikt miljø.
Prosjektene varierer i størrelse og kompleksitet. Formål og funksjon er svært forskjellig og kandidatene har forskjellig arkitektonisk uttrykk. Ingen av kandidatene representerer storskala prosjekter eller anvender glass på en revolusjonerende ny måte. Likevel anvendes glass og glassets egenskaper i ulik kontekst og til dels med ekstreme utfordringer fra utemiljøet. Det oppnås således kvaliteter som ikke kan oppnås med anvendelse av andre materialer.