NorDan lanserer aluminiumsvinduer og –dører med profiler fra Sapa

Dør- og vindusprodusenten NorDan utvider produktsortimentet. Nå har Moi-bedriften bygget seg opp for å produsere og levere aluminiumsvinduer og –dører. NorDan har valgt Hydro-eide Sapa Building System som systemleverandør til sine nye produkter.

NorDan ble etablert på Moi i Rogaland i 1926. Merkevaren er knyttet til vinduer. I starten trevinduer, men i tråd med produkt- og markedsutvikling gjennom 90 år, produserer NorDan både tre- og aluminiumskledde trevinduer. PVC- og aluminiumsvinduer tilbys gjennom datterselskapet og merkevaren Venta Windows.
NorDan har fabrikker på Moi, i Egersund, og på Otta i Norge, i Tanum, Bor, og Kvillsfors i Sverige, og Powodowo og Wolzstyn i Polen.
– Vi har gjennom flere år opplevd en økende etterspørsel fra kundene våre om at vi skal være en totalleverandør. Både kundene våre og vi har lenge sett behovet for å kunne supplere vår eksisterende produktportefølje med løsninger i hel aluminium, sier markedsdirektør Johannes Rasmussen. Med seg på det nye laget har han fått Arvid Berge som salgssjef.
– Våre kunder etterspør stadig mer komplekse løsninger til sine byggeprosjekter. Vår strategi er forankret i ideen om å kunne levere alt utvendig i bygg. Til kombinasjonsbygg med næringsarealer og boliger har vi tidligere kun levert vinduer i boligdelen. Vår nysatsing gjør oss i stand til nå også å levere fabrikkglassede aluminiumsvinduer og –løsninger ferdig til byggeplass, sier salgssjef Arvid Berge.

NorDans strategiske planer la grunnlaget for et samarbeid med en annen medlemsbedrift i Glass og Fasadeforeningen. Arvid Berge og NorDan valgte til slutt Sapa (Building System). som profilsystem når de skal bygge aluminiumsvinduer og –dører.

– Sapa er et norskeid system utviklet for nordiske forhold. Det er av stor betydning for oss i NorDan, som i seg selv er en etablert norsk merkevare. Dette samarbeidet betyr at vi nå i tillegg til våre eksisterende NorDan-produkter også kan tilby rene aluminiumsvinduer og –dører. Samtidig kan Sapa være med på å utvikle nye produkter, sier salgssjef Arvid Berge.
– NorDan leverer store volum til boligprosjekter. Det er naturlig å tenke at dere nå legger til rette for en satsing mot fasademarkedet innenfor næringsbygg?
– Nei, vår produksjon er tilrettelagt for vinduer og dører. Dermed er vårt satsingsområde fortsatt boligbygg og kombinasjonen bolig- og næringsbygg, hvor vi vil fokusere på å levere ferdig glassede løsninger, sier Berge.

Satser mot privatmarkedet
Sapa-konsernet ble tidligere i høst en del av Hydro og byttet navn til Hydro. Sapa og Wicona består som selvstendige varemerker og systemer. Hydro ønsker å ta en større andel av markedet for aluminiumsdører og –vinduer i private boliger og hytter. Samarbeidet med NorDan er i den sammenheng strategisk.
– Det blir brukt mer og mer aluminium i private hjem, spesielt i det øvre prissjiktet av boliger. For oss er det helt naturlig å kunne tilby produkter mot et bredere marked. Vi søkte en etablert aktør som kjenner dette markedet og NorDan passer perfekt som samarbeidspartner når vi nå setter fart på denne satsingen, sier salgssjef for Sapa i Hydro, Øystein Havik.
– Hva betyr dette for deres eksisterende kunder?
– Denne satsingen går i svært liten grad på bekostning av våre eksisterende kunder. Vi håper og tror derimot at dette også vil være til nytte for våre eksisterende kunder. NorDan vil kunne bane vei for økt salg av aluminiumsprodukter til privatmarkedet generelt. NorDan vil også kunne bli en kunde for våre produsenter på fasade- og glasstakprodukter lokalt, sier Havik.

Kommer fra fasadebransjen
Arvid Berge har bakgrunn fra fasadebransjen og ble ansatt i NorDan for å lede utviklingsarbeidet for aluminiumsprodukter.
– Hvor skal dere produsere vinder og dører i aluminium?
– Vi har startet forsiktig og utnytter intern kapasitet. Vi har allerede produksjon på Venta Windows’ fabrikker i Litauen. Dermed har vi startet å produsere der.
– Kan det bli aktuelt å starte produksjon i Norge?
– Det avhenger av hvordan denne satsingen treffer i markedet. Det viktigste for oss er å skape nye løsninger som dekker de behovene kundene våre har i dag og i fremtiden. Målet er at kundene kun skal behøve å forholde seg til én leverandør for vinduer og dører, sier Berge.
– Hvem utfører montasjen per i dag?
– Vi har tett samarbeid med deres medlemsbedrift Proglass AS, som dekker Oslo og Østlandet og Hus & Fasadeservice i Stavanger. Disse selskapene vil representere oss på byggeplass.
– Har dere allerede levert til noen prosjekter?
– Ja, vi er kommet i gang med å levere til et par mindre prosjekter. Det meste spektakulære er nok glassfasaden til ei hytte på Tranøy i Lofoten. Der har Hus & Fasadeservice montert 4,5 x 2,8 meter store aluminiumsvinduer.
– Disse vinduene er vel ikke levert ferdig innglasset fra fabrikk?
– Nei, dette er ingen typisk standardproduksjon og glassene monteres i karm på byggeplass. Vi kan levere ferdige og innglassede store vinduer, men vi vurderer fra prosjekt til prosjekt hva som blir både mest praktisk og lønnsomt for kunden, sier Berge.
NorDan, som har vært assosiert medlem i Glass og Fasadeforeningen gjennom mange år, sier introduksjonen av produktene har vært et naturlig steg å ta i Norge.
¬– Vi gleder oss til å lansere vårt nye totalkonsept på Bygg Reis Deg, og å kunne tilby nye og eksisterende kunder innovative løsninger i aluminium, avslutter Berge.