Fem byggeprosjekter er nominert til «Glassprisen 2017»

Tidsskriftet Glass & Fasade og Glass og Fasadeforeningen deler ut «Glassprisen 2017» på «Glassarkitektur 2017». Nominasjonskomiteen fikk inn 15 forslag til behandling. Fem prosjekter ble gitt til juryen for endelig beslutning. Jardar Nordeng, Christian Henriksen og Hans Olav Meen Nilssen deler ut prisen 19. oktober.

Tidsskriftet Glass & Fasade og Glass og Fasadeforeningen deler ut «Glassprisen 2017» på «Glassarkitektur 2017». Nominasjonskomiteen fikk inn 15 forslag til behandling. Fem prosjekter ble gitt til juryen for endelig beslutning. Jardar Nordeng, Christian Henriksen og Hans Olav Meen Nilssen deler ut prisen 19. oktober.

Prisens formål er å fremme bruk av glass i norsk arkitektur på en fremragende arkitektonisk eller teknisk måte, eller som kunstnerisk virkemiddel, eller hvor glassets funksjonsegenskaper tilfører bygget eller konstruksjonen vesentlige fordeler, eller på nye måter til beste for samfunn, miljø eller enkeltindivider.
– Det var en vanskelig jobb å utelukke 10 kandidater. Men komiteen var relativt samstemte i utvelgelsen. Nå skal juryen treffe sin beslutning. Vi er glade for å ha med Christian Henriksen på laget. Han bidrar med faglig kunnskap og integritet i vårt arbeid, sier Hans Olav Meen Nilsen.

Juryens kommentarer så langt, begrenser seg til dette:
Kandidatene representerer en rehabilitering og nybygg, resten er alle nybygg. To kandidater er kontorbygg og tre er tilknyttet kultur og reiseliv/ opplevelse. To av kandidatene i siste kategori er til dels sammenlignbare men er lokalisert i ulikt miljø.

Prosjektene varierer i størrelse og kompleksitet. Formål og funksjon er svært forskjellig og kandidatene har forskjellig arkitektonisk uttrykk. Ingen av kandidatene representerer storskala prosjekter eller anvender glass på en revolusjonerende ny måte. Likevel anvendes glass og glassets egenskaper i ulik kontekst og til dels med ekstreme utfordringer fra utemiljøet. Det oppnås således kvaliteter som ikke kan oppnås med anvendelse av andre materialer.

Vinneren av prisen blir altså offentlig gjort på «Glassarkitektur 2017».

De nominerte:
Hoven Restaurant
Restaurant med spektakulær beliggenhet og utsikt som får sin oppmerksomhet med bruk av glass. Restauranten med samme navn ligger på kanten av stupet, drøyt tusen meter over havet, og har panoramautsikt.
Bolseth Glass har laget et prosjekttilpasset fasadesystem som skal tåle vindbelastningene fem ganger større enn ved full orkan
Arkitekt: Eva Eide Koefoed og Aaland Arkitektkontor
Byggherre: Hoven Loen AS
Fasadeentreprenør: Bolseth Glass
Profilsystem: Schüco
Glassleverandør: Pressglass for fasadene og Modum Glassindustri for rekkverk
Glasstyper: Sunguard 51/28, herdet+laminert 15/1.52/15
Bilde: ÅpningLoenSkylift5.jpg
Foto: Loen Skylift

Manshausen i Steigen
Beskrivelse: En fantastisk måte å bruke glass på.
Hyttene er med omhu plassert ute på kaikanten, på svaberget og hyller i naturen. Hyttene er designet for å komplettere stedet og naturen, hvor alle detaljer er laget for å la deg ta del i elementene, og samtidig kunne oppleve dem trygt og lunt innenfor glasset.
Arkitekt: Snorre Stinessen – Stinessen Arkitekter
Byggherre: Børge Ousland
Fasadeentreprenør: Lindahl Design AS ved Terje Lindahl
Glassleverandør: Nicopan
Glasstype: 8mm herdet klar float / 16mm varmkant, argon / 6mm herdet energiglass.
Sika SG-forseglingsmasse. 166mm blackoff i bunn og 140mm i topp.
Andre relevante leverandører: Nordan AS

Alnes Besøkssenter, Godøy
En kombinasjon av vakker natur, et flott tilrettelagt fredet kystkulturminne og den helt spesielle nærheten til havet har gjort Alnes fyr til en turistmagnet. Opplevelsessenteret er plassert mellom det gamle fyret og sjøen. Bygget har en stor glassfasade mot havet og innbyr dermed til en tørrskodd opplevelse av storhavet i storm – fra orkesterplass. Arkitekt: Sandbakk &Pettersen Arkitekter AS
Byggherre: Stiftelsen Alnes Fyr
Fasadeentreprenør: H-Produkter (Valumin+)
Profilsystem: Sapa dører 2074, skyvedører 2160, fasade 4150 og tak 5050
Glassleverandør: Pilkington
Glasstype: Suncool 50/25

Lars Lerin Bygget
Bygget, som er oppkalt etter den svenske billedkunstneren Lars Lerin, har organisk form med to buede hjørner kledd med blå reflekterende glassfasader. Bærende konstruksjon under bakkenivå består av plasstøpt betong og noen ståldragere. Over bakken har konstruksjonen stålsøyler og ståldragere med hulldekker som etasjeskillere.
Arkitekt: OG Arkitekter
Byggherre: Rasmussen Eiendom
Fasadeentreprenør: Kebo Glass as
Profilsystem: Schüco FWS50
Glassleverandør: CG glass
Glasstype: Silverlight PrivaBlue (3-lags energi)

Mat- og merkevarehuset på Grünerløkka
Nordfasaden på bygget til Mills’ og Agras signalbygg i Oslo har glass- og lyskunst, utviklet av Element Arkitekter, som integrerte deler i arkitekturen. Fasaden (2.-5. etasje) har en sprossefri utforming med store vindusflater og glassfinner som fanger og reflekterer så mye av dagslyset som mulig inn i de dype og tidligere industrielle lokalene. Glassfinnene, vindusfeltene og de hvite glassbrystningene speiler Sofienbergparken og det varierende skydekket.
Arkitekt: Element Arkitekter AS (utvendige arbeider) – Ledsten Arkitektur AS (innvendige arbeider)
Byggherre: Agra Foods AS – Leietaker: Mills DA
Fasadeentreprenør: 1. etg: Østlandske Fasadeteknikk AS – 2.-5. etg: UPPE Ltd
Profilsystem: 1. etg: Wicona aluminiumsprofiler, dekket med eik. – 2.-5. etg: Egenutviklet av Element Arkitekter
Glassleverandør: Fasadeglass samt innvendige glassfinner og vinduskarmer: Modum Glassindustri AS – Glass i resterende interiør: Kirkerud Glass-service AS og Profilteam AS
Glasstype: Blant annet Low Iron, 2- og 3-lags, herdet energiglass. Brystningsglass, utvendig: Low Iron, herdet og laminert, Vanceva Polar White. Glassfinner, inne og ute: Low Iron, herdet og laminert.