Schücos Fasadeskole lansert

– Begeistring er smittsomt – og basis for all verdiskapning. Slik dro Ingar Bakken i gang Schücos vorspiel til Glass & Fasadeforeningens 100 års-jubileum der 80 gjester fra bransjen var samlet på Helsfyr Atrium.

Som en forrett nummer to presenterte Roger Mariåsen i AF-gruppen entreprenørens forventninger til glass- og fasadebransjen.

– Sluttbrukeren er kunden, det må være positivt for alle, og det betyr at vi må samarbeide bedre gjennom hele prosjektet. Fasadebransjen må bli bedre til å ta ansvar for egen prosjektering og komme tidlig inn i prosjektet, sa Mariåsen.

Hovedretten denne dagen var lansering av Schüco Fasadeskole – et opplæringsprogram rettet mot hele verdikjeden – fra skisse til montert produkt.

– Målet er å bevare norsk håndverk og bygge gode bygg, sa Gøran Karlsen, daglig leder i Schüco Norge: – På den ene siden ønsker vi å støtte våre partnere i et marked hvor regler og retningslinjer i stadig økende grad må imøtekommes. For det andre ønsker vi at økt kompetanse i vårt fag, altså innenfor vinduer, dører og fasader, skal bidra til at aktører som arkitekter, bygg-entreprenører, produsenter og forhandlere skal ha kompetanse til å gi optimale råd i sine prosjekter og ta de riktige valgene første gang.

Schüco har hatt kurs og seminarer i mange år allerede. Systemleverandøren har samlet produsenter til ulike fagkurs og kundeseminarer, reist rundt til de forskjellige partnerne og sørget for at informasjonen har kommet ut til alle. Rådgiverne har vært ute hos arkitekter og totalentreprenører og holdt kurs i ønskede temaer og det har jevnlig blitt arrangert frokost-, lunsj- og ettermiddagsseminarer i ulike byer. Men Schüco Fasadeskole er likevel et nytt konsept.

– Nå er hele opplæringsprogrammet satt i system. Kursene som tilbys er i alt fra generell opplæring i Schüco-systemer, til kursing i Schücos kalkulasjonsprogramvare SchüCal og SchüCad, til fag som byggfysikk, materiallære, statikk og CE-merking, for å nevne noen, sier Thomas Aasen, prosjektsjef hos Schüco Norge.

For arkitekter og entreprenører tilbys det opplæring i Schücos systemer, gjerne i tilknytning til et pågående prosjekt. I tillegg til prosjektbasert og tilpasset opplæring tilbys det faste moduler i for eksempel Schüco fasadesystemer, skyvesystemer, miljødokumentasjon, bærekraft og BREEAM.

Et helt nytt kurs er innføringskurs for nyansatte hos partnerne. – Dette er et 4-dagers kurs i Oslo. Her kan man selv bestemme om man ønsker å bli med på hele programmet eller om man ønsker å plukke ut de viktigste kursene. Deltakerne mottar kursbevis, både for å synliggjøre kompetansen og for å motivere den enkelte ansatte, sier Siri Ruud Røgeberg, koordinator ved Schüco Fasadeskole.

Harald Goksøyr, daglig leder i Bergens-firmaet Fasader og Glass AS tar to tomler opp for Schücos Fasadeskolen.

– Dette var på tide! Et kjempebra initiativ for å spre kunnskap og kompetansen vi har i bransjen ut til andre aktører; entrerenører, byggere, arkitekter, alle som har behov for vår kompetanse, sier Goksøyr.

– I min bedrift kommer vi til å sende ”ungene” som vi kaller dem – de yngste på skolen som gjelder fasadebyggere og glassmestere. Selv om de er utdannet med svennebrev eller glassfagarbeidere, så er det alltid bra med påfyll av ekstra kunnskap og kompetanse.

Morten Torp i Elverhøy Aluminium og Glass er også fornøyd med dagens informasjon.

– Det virker veldig bra, så vi må nok melde oss på noen av de kursene som kommer. Skolen for nybegynnere vil hjelpe oss, vi kan gjøre jobben vår og slippe mye av oppgaven med opplæring. Det er også veldig nyttig med innføring i SchüCAL og andre produker., sier Torp.